Kommunen.dk
MENU

75 millioner kroner i gyldne håndtryk

De sidste tre år har kommunale topfolk fået flere millioner for at forlade jobbet i utide. Det vækker både kritik og forståelse. KL kræver ændringer i overenskomstforhandlinger. 

75 millioner kroner i gyldne håndtryk

De sidste tre år har kommunale topfolk fået flere millioner for at forlade jobbet i utide. Det vækker både kritik og forståelse. KL kræver ændringer i overenskomstforhandlinger. 

Det kan være dyrt at fyre de kommunale topchefer. En undersøgelse lavet af Kommunen viser, at 24 kommuner har givet 75 millioner i fratrædelsesbeløb de sidste tre år. 

”De beløb lyder meget voldsomme, og de bliver virkelig sat i relief af det, man i dag ofrer på en almindelig medarbejder, når man nedlægger vedkommendes stilling. Det er et frimærke. Det viser virkelig en skæv behandling af de ansatte, som er helt grotesk,” siger formand for FOA Dennis Kristensen, der som et af kravene i overenskomstforhandlingerne vil have flere tilbud til de fyrede kommunalarbejdere.

Borgernes sikkerhed

Kommunen har bedt om indsigt i beløb til fyrede direktører og chefer. Hvis man kigger isoleret på direktørerne, er der udbetalt 58 millioner kroner til 30 forskellige personer.  Hos DJØF, der repræsenterer størstedelen af de omtalte ledere, mener man, at de høje beløb har en funktion. Det skal være dyrt at skille sig af med offentlige chefer, hvis de ikke har misligholdt deres kontrakt, siger formanden for de Offentlige Chefer i DJØF Per Hansen:

”Det virker som et stort tal, men når man kigger på de enkelte kontrakter, er det overhovedet ikke urimeligt. Det er deres job at give den upopulære rådgivning og sætte foden ned over for byråd og borgmester. Derfor er det befolkningens sikkerhed, at man ikke bare kan skille sig af med dem, der taler politikerne imod,” siger Per Hansen.

Krav om mindre beløb

Højdespringeren i Kommunens undersøgelse er en kommunaldirektør i Frederikssund, der samlet fik næsten 4,8 millioner med sig, da han blev fyret i 2008. Grunden til, at det kan løbe sådan op, er, at kommunaldirektøren var ansat på åremålskontrakt, men blev afskediget tidligt i forløbet. Kommunen skulle derfor betale 32 måneders løn plus pension. 

KL forsvarer de højt betalte afskedigelsesordninger, men arbejder for at gøre dem mindre. 

”En kommunal topchef har en rimelig og rigtig løn og har en god afskedigelsesbeskyttelse. Vi skal have skabt samme regler for åremålsansættelse i staten og kommunerne ved disse overenskomstforhandlinger –  det vil gøre afskedigelsesprocessen og prisen ved afskedigelse af direktører i kommunerne mere enkel, værdig og forudsigelig,” siger Michael Ziegler (K), der er formand for KL’s løn- og personaleudvalg og  hovedforhandler ved overenskomstforhandlingerne.     

Han henviser til KL’s krav til de aktuelle overenskomstforhandlinger om at sætte den mulige fratrædelsesgodtgørelse ned fra højst tre års løn til højst et års løn på åremålskontrakter. Sådan er det allerede i dag, hvis man er ansat på åremålskontrakt i staten.

 Ifølge DJØF giver det dog mening, at man er bedre beskyttet i kommunen. 

”Vi synes ikke, det er en god idé. Fyringsrisikoen er større i kommunerne. Det kan man se hvis man kigger på praksis. Derfor er der også større behov for sikkerhed,” siger Per Hansen.

DJØF kræver tværtimod et længere opsigelsesvarsel ved eventuelle afskedigelser for alle chefer.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR