Kommunen.dk
MENU

130 konkrete tiltag i længe ventet afbureaukratiseringsreform

Den første af seks reformer under sammenhængsreformen blev i dag præsenteret. Bliv klogere på afbureaukratiseringsreformen her.

130 konkrete tiltag i længe ventet afbureaukratiseringsreform

Den første af seks reformer under sammenhængsreformen blev i dag præsenteret. Bliv klogere på afbureaukratiseringsreformen her.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister Anders Samuelsen, justitsminister Søren Pape og innovationsminister Sophie Løhde holdt pressemøde efter regeringsseminaret på St. Restrup Herregård ved Nibe.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister Anders Samuelsen, justitsminister Søren Pape og innovationsminister Sophie Løhde holdt pressemøde efter regeringsseminaret på St. Restrup Herregård ved Nibe.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix.

Tirsdag præsenterede regeringen sit udspil til den første af seks dele af sammenhængsreformen, den såkaldte afbureaukratiseringsreform. Og hele 130 konkrete tiltag har regeringen spillet ud med.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) konstaterede ved pressemødets begyndelse, at det var tid til at gøre op med kontrolinstanser blandt de offentligt ansatte:

- Der er for mange regler og for lidt menneskelighed. Der er for mange patienter, der mangler sammenhæng i deres behandling. Det gælder især ældre mennesker og dem med kroniske sygdomme. Og der er for stor forskel på sundhedstilbuddene landet over alt efter, hvor man bor. Derfor har vi nedsat et ministerudvalg, som skal stå for den sundhedsreform, vi vil præsentere i løbet af efteråret, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Blandt de konkrete tiltag finder man blandt andet et opgør med elevplanerne, som hvert år udarbejdes på landets folkeskoler.

- Her kan lærerne bruge tiden meget bedre sammen med børnene og de unge mennesker, sagde innovationsminister Sophie Løhde (V).

Derudover fjerner regeringen gebyret for, at ældre plejehjemsbeboere kan flytte læge fra egen tidligere læge til plejehjemmets faste læge. Samtidig indføres selvstyrende skoler, der skal være friinstitutioner i samtlige kommuner, og så er der nye frikommuneforsøg i kikkerten.

Allerede på forhånd havde regeringen meldt ud, at man fremover ville fjerne over halvdelen af de puljer, som kommuner og regioner hidtil har kunnet søge. Blandt andet fjerner man alle puljer på under ti mio. kr., der er målrettet kommuner og regioner. 

Afbureaukratiseringsreformen har til formål at luge ud i overflødige regler og registreringskrav.

Hent udspillet Færre regler og mindre bureaukrati her.

Regeringen forventer at kunne frigøre mellem 1700 og 2650 årsværk, der skal give medarbejdere mere tid til at løse deres kerneopgaver. Det skal blandt andet ske ved at sætte ind over for velfærdssamfundets regler inden for områderne unge, ældre, patienter, socialt udsatte, digital omstilling og digitalisering, lød det fra Sophie Løhde:

- Vi lancerer i dag det første reformspor i Sammenhængsreformen. Afbureaukratiseringsreformen handler om at luge ud i bøvl og bureaukrati og dermed give medarbejderne i fx ældreplejen mere tid sammen med de ældre. Vi skal vise mere tillid til de dygtige medarbejdere og ledere i den offentlige sekto, og dermed give dem en større grad af frihed, så de kan bringe deres faglighed i spil, sagde Sophie Løhde.

Forløbet op til præsentationen af afbureaukratiseringsreformen startede for halvandet år siden, da Sophie Løhde besøgte samtlige 98 kommuner for at få input til arbejdet med reformen. I efteråret 2017 åbnede så kampagnen ‘Meld en regel’, hvor alle borgere i Danmark kunne rapportere om regler, der burde afskaffes. 1200 blev indberettet, og 300 af dem er blevet fjernet efterfølgende.

Sammenhængsreformen bygger blandt andet på ministerens møder med kommunerne og på ledelseskommissionen, der i juni 2018 afleverede sine anbefalinger til regeringen.

Læs udspillet om sammenhængsreformen her.

Tidslinje over arbejdet med reformen

  • Marts 2017: Sophie Løhde besøger den første af i alt 98 kommuner for at få input til arbejdet med reformen.
  • Oktober 2017: Kampagnen "Meld en regel" bliver sat i søen. Den opfordrer alle til at rapportere om regler, der bør afskaffes. 1200 bliver indberettet, og 300 af dem fjernes efterfølgende.
  • Juni 2018: Slagelse får som den sidste kommune - foruden de fem regioner - besøg af ministeren for offentlig innovation.
  • Juni 2018: Ledelseskommissionen, der består af 10 ledelseseksperter, afleverer sine anbefalinger til regeringen.
  • August 2018: En politisk aftale fjerner en række krav og regler for kommunernes beskæftigelsesindsats. I stedet indføres resultatmåling.
  • September 2018: Afbureaukratiseringsreformen præsenteres som det første af sammenhængsreformens delelementer.


Kilde: Finansministeriet, Ritzau.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR