Når kandidaterne selv kan regere, reagere og redigere
Når kandidaterne selv kan regere, reagere og redigere
Valgkampen er godt i gang tweetede Betina P. Marcussen (V) søndag fra sin valgkamp i Hillerød med et foto af sig selv på torvet med kornblomstblå flag og flyers. Hvad et lokalmedie næppe ville ofre stor opmærksomhed, kan den nye kandidat selv sørge for: at dokumentere sin valgkamp – konkret til sine ’følgere’ – p.t. bare otte, mest partifæller og journalister. På Facebook har hun til gengæld 223 likes og en livlig side med fotos – blandt andet af hendes søns lasede danskbog – symbolsk årsag til at være gået ind i politik – og bevidst foto-markedsføring af tjekkede nordsjællandske V-damer, der præsenteres som ’5 skarpe kvinder’.
At fotografere sine kandidater kan også bringe mere ubekvemme sandheder for en dag. I hvert fald erkendte DF på Frederiksberg i ugens løb, at deres fem kandidater i 50’erne og 60’erne kunne trænge til et yngre supplement – ’de yngre er jo kønnere og præsenterer sig godt’, som Jette Plesner Dali (DF) er citeret for.
De sociale medier har givet valgets kandidater en platform, de egenhændigt kan regere på, reagere med - og ganske behændigt selv redigere, hvis man nu skulle fortryde noget.
Selv at snappe og distribuere fotos fra lukkede partiarrangementer er blevet en kommunal parallel til Margrethe Vestagers velbeskrevne tilbøjelighed. Hun fotograferer historiske forligsaftaler og tweeter dem selv, før pressefotograferne slippes ind. Kristian Jensen (V) kunne således bestemme overskriften: ’Stort engagement og megen talelyst på Venstres møde for borgmestre og -kandidater’. Solbrillerne er i håret, skjorteærmerne er smøget op – og fortolkningsretten til, hvordan de 98 topfolk forholdt sig til nulvækst, er uantastet.
At opdatere sin profil under et byrådsmøde er næppe så udbredt som, at MF’ere gør det fra folketingssalen. Det er længe siden, det vakte opsigt, når især de yngre landspolitikere sad og koncentrerede sig om Facebook under seriøse debatter. Men i dag er det bredt accepteret, at MF’erne via de sociale medier er i direkte kontakt med deres bagland. De henter sagligt og faktuelt skyts til debatten i en snæver vending – og baner uden tvivl kommunikationskanaler ud fra Christiansborgs snævre cirkler. Det giver politiske tråde langt ud i befolkningen – og tilbage igen.
Om den praksis er anerkendt under udvalgsmøder på Borgen med større krav til opmærksomhed, kunne det være interessant at finde ud af. I byrådene er det i hvert fald forholdsvis så nyt, at for eksempel Fyens Stiftstidende efterspørger læserreaktioner på, at lokalpolitikere er på Facebook under de ellers så formelle byrådsmøder, sådan som blandt andet socialudvalgsformand Herdis Hanghøi (V) og borgmesterkandidat Christian Thygesen fra Faaborg-Midtfyn har prøvet.
At et indlæg på Facebook nemt kan slettes igen, benyttede EL i Odense sig af i forrige uge. Kandidat Dahir Jama Roobleh (EL) reagerede på et forslag fra byrådspolitiker Tim Vermund (S) om at lade homoseksuelle deltage i undervisningen for at modvirke homofobi og diskrimination. Han kaldte forslaget en ’katastrofe’ og ’unaturligt’ under en Facebook-debat. Men kort efter blev hans kommentar slettet, og partiforeningen gjorde opmærksom på, at det ikke ligefrem er partiets politik at tale imod homoseksualitet. Og næste spørgsmål på Twitter blev selvfølgelig, om Roobleh så fortsat kan repræsentere partiet. Time will tell.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.