Ny bog fra Zetland-journalister: Sådan løser vi klimakrisen og giver håbet tilbage
Ny bog fra Zetland-journalister: Sådan løser vi klimakrisen og giver håbet tilbage
2020 har på mange måder føltes som et år, hvor livet blev sat på pause. Stuen blev forvandlet til hjemmekontor, flyene blev på jorden, og tempoet blev sat et eller to gear ned. Men selvom vi kørte i et lavere tempo, satte vi endnu engang rekord, hvad angår den samlede mængde CO2 i atmosfæren. Med det i baghovedet er det let at forfalde til håbløshed. Men her fortæller bogen "Hvis vi vil" en anden og mere håbefuld historie.
For sagen er, at vi ved, hvordan vi kan løse klimakrisen. Vi har allerede taget mange af løsningerne i brug. Spørgsmålet er snarere, om vi har viljen og evnerne til at implementere dem i stor nok stil og sige farvel til den måde, vi plejede at gøre tingene på. Og netop det spørgsmål stiller de tre Zetland-journalister Mads Nyvold, Rasmus Thirup Beck og Thomas Hebsgaard i deres bog "Hvis Vi Vil".
Bogen præsenteres som “den absolut realistiske guide til at bremse klimakrisen”. Den guider læseren igennem de mest presserende udfordringer, eksisterende løsninger, og hvem der er med til at drive os fremad. Efter at have læst bogen, sidder man som læser tilbage med en følelse af, at det hele rent faktisk kan ende lykkeligt og i andet end en klimakatastrofe. Hvis vi altså vil.
En optimistisk guide til klimakrisen
Gennem en række velskrevne kapitler bestående af reportager fra USA, Europa, Asien og Afrika portrætterer Zetland-trioen med letflydende og skarp pen de udfordringer, vi står over for, såsom hvordan vi producerer energi, mad og tøj, hvordan vi skal transportere os selv, og hvordan vi kan bo på bæredygtig vis.
For hver udfordring kommer læseren ud på en rejse; ikke til brændpunkter på nyhedsjagt, men ud at møde de mennesker, som er med til at vise en vej ud af mørket og en omstillingen, som er i fuld gang. Personerne, som læseren møder undervejs, sætter ansigt på avancerede teknologier, som dermed får en menneskelig historie i stedet for en teknisk forklaring.
Det gælder den indiske modedesigner, der designer tøj på bæredygtig vis, entreprenørerne der vil energirenovere alle huse i Holland, en mand, der slukker skovbrande og planter træer i Indien såvel som cowboyen, der ikke tror på klimakrisen, men på den gode økonomi i vindmøller i USA. Disse menneskers historier er båret af håb og muligheder, der gennemsyrer hele bogen.
Det er langt fra fordi, journalisterne svæver rundt på en lyserød CO2-neutral klimasky. Udfordringerne fylder meget i billedet, og journalisterne lægger ikke skjul på, hvor stor en opgave der ligger foran os. Men de gør det klart, at ligesom der er armod og fortvivlelse, er der håb og inspiration at hente.
Journalisterne har valgt at rejse ud i verden, og man kan desuden læse om forfatternes overvejelser om at skrive en bog om klima, der indebar tusindvis af klimabelastende kilometer i fly. Kapitlerne er derfor fulde af liv, ligesom bogen er krydret med flotte billeder og illustrationer, der gør klimakampen nærværende, konkret og overskuelig.
Fra afmagt til inspiration
Det er langt fra fordi, journalisterne svæver rundt på en lyserød CO2-neutral klimasky. Udfordringerne fylder meget i billedet, og journalisterne lægger ikke skjul på, hvor stor en opgave der ligger foran os. Men de gør det klart, at ligesom der er armod og fortvivlelse, er der håb og inspiration at hente.
Bogen nøjes ikke med at gøre status over, hvilke teknologier der kan løse tidens udfordringer. Den tager ligeledes fat i, hvad vi selv kan gøre som borgere. Det handler selvsagt om mere end blot at sortere sit affald og tage cyklen ned at handle. I demokratisk og bogstavelig forstand kan vores stemme gøre en forskel. Det har Greta Thunberg vist, men forfatterne peger også på aktivister, borgmestre og alle dem, der er gået på gaden i demonstrationer for at vise deres utilfredshed. Alle kan gøre en forskel, om det så er med vores pensionsmidler, hvordan vi lever, stemmer eller bare taler om klimaet.
Bogen åbner med en fortælling om en skoleklasse, der var fortvivlet over klimaets tilstand og den retning, verden er på vej i med rasende hast. Men der er håb i mørket, fortæller klassens lærer. “I er mit håb,” forklarer læreren. For hvor systemer og nationer måske har vist sig handlingslammede, har mennesker handlet og skabt forandringer og håb. Det beskriver Hvis Vi Vil på formidabel vis.
Hvis Vi Vil er en let og informativ guide til klimaudfordringerne, og hvordan det hele hænger sammen, mens bogen i sig selv er en fornøjelse at læse med sine mange reportager og portrætter af de mennesker, det hele handler om. CO2-fangst, stamcellekød og energieffektivitet bliver gjort let spiseligt og danner et solidt fundament for alle til at forstå klimakrisen.
Men måske vigtigst af alt, så giver bogen nyt håb til dem, som måske synes det hele ser håbløst ud. For selvom det ser skidt ud, så kan vi løse krisen. Hvis vi vil, altså.
352 sider
Udkommet på Gads Forlag
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.