Kommunen.dk
MENU

Endelig en bog om politisk lederskab

Borgernes tillid til det politiske system er høj, og det samme er potentialet for at inddrage borgerne i de politiske beslutningsprocesser, konkluderer ny bog.

Endelig en bog om politisk lederskab

Borgernes tillid til det politiske system er høj, og det samme er potentialet for at inddrage borgerne i de politiske beslutningsprocesser, konkluderer ny bog.
Billede
Foto: Hans Reitzels Forlag

Mange borgere har i dag forventninger om at blive hørt og inddraget, når der træffes politiske beslutninger, som de bliver berørt af. For at bringe politikere og borgere i tættere dialog med hinanden, eksperimenteres der i flere steder i landet med nye politiske arbejdsformer. Og denne inddragelse af borgere kalder på en ny og mere interaktiv form for politisk ledelse, lyder én af de bagvedliggende konklusioner i bogen "Kommunalpolitisk Lederskab - tæt på borgerne i de lokale fællesskaber", der for nylig udkom på Hans Reitzels Forlag.

Der findes mange hyldemeter fortrinlig litteratur om det danske kommunestyre. Men uendelig lidt om politisk ledelse i kommunerne.  Det rådes der bod på i dette værk, hvor 21 af landets mest kompetente eksperter med indsigt i det kommunalpolitiske område har samlet en vifte af forskningsbaseret viden på det kommunalpolitiske område i 13 velskrevne kapitler med fokus på politisk lederskab i kommunerne.

Borgerne vil inddrages

Bogen er redigeret af professor Ulrik Kjær, Institut for Statskundskab, SDU, og professor Lotte Bøgh Andersen, Århus Universitet. Den slår fast, at politisk ledelse i bund og grund handler om, at kommunalpolitikere – godt hjulpet af de kommunale forvaltninger – skal tage stilling til, i hvilken retning kommunen skal bevæge sig og hvorfor. Politisk ledelse sætter ind på handling og relationer frem for strukturelle rammer og bør have blik for de nødvendige forandringer samt insistere på, at forandringerne ikke blot bliver gennemført, men at de bliver det i nært samspil og dialog med borgerne.

For borgerne vil gerne inddrages, før beslutningerne træffes. Derfor eksperimenteres der i mange kommuner med nye politiske arbejdsformer, som bringer politikere og borgere i tættere dialog med hinanden.

  Politisk ledelse sætter ind på handling og relationer frem for strukturelle rammer og bør have blik for de nødvendige forandringer samt insistere på, at forandringerne ikke blot bliver gennemført, men at de bliver det i nært samspil og dialog med borgerne.

Med strukturreformen i 2007 fik landets 98 kommuner hovedansvaret for stort set alle dele af den borgernære service. Det har øget borgernes ønske om en bred vifte af indflydelsesmuligheder på politikudøvelsen og iscenesat berørte befolkningsgrupper i rollen som velorganiserede interessenter med en legitim ret til at stille krav til det politiske fællesskab.

Nærhed og tillid

Kommunalpolitikere i Danmark er tæt på borgerne. De føler, de har reel mulighed for politikudøvelse og prioritering af såvel det nære demokratis som det økonomiske råderum. For der er et økonomisk råderum. Det skal skabes og udfyldes gennem lokalt politisk lederskab, men det er der.

Også borgernes tillid til kommunalpolitikerne er høj i Danmark sammenlignet med mange andre lande. Kommunalbestyrelserne er også en kampplads, hvor der skal besluttes og prioriteres. Men det er lige så vel et politisk ledelsesrum, hvor der skal findes løsninger og kompromiser; et rum, hvor det gode samarbejde derfor ofte bliver efterspurgt. Og derfor bliver tilliden vigtig. Danmark er rent faktisk i verdensklasse, hvad angår borgernes tillid til de kommunale politikere.

Bogen sætter herudover fokus på kommunalbestyrelsesmedlemmernes arbejde i de stående udvalg, samarbejdet kommunalbestyrelsesmedlemmerne imellem, forholdet til forvaltningen, kommunalpolitisk ledelse af innovation samt en model til at belyse og vurdere digitale teknologier.

Bogen er primært skrevet til de knap 2.500 kommunalpolitikere i Danmark og kan med stort udbytte læses af både nyvalgte og erfarne kommunalbestyrelsesmedlemmer. Men også kommunalt ansatte samt aktive borgere og organisationer vil kunne få stort udbytte af dette fremragende værk.

Bidragydere til bogen:

Lene Krogh Jeppesen
Mette Kjærgaard Thomsen
Mads Thau
Cecilie Lindgaard Petersen
Ole Sejer Iversen
Lotte Rømer Grove
Pia Gjellerup
Niels Ejersbo
Christian Dindler
Julian Christensen
Asmus Jakob Leth Olsen
Tina Øllgaard Bentzen
Martin Bækgaard
Kurt Houlberg
Christian Bøtcher Jacobsen
Ulrik Kjær
Rasmus Tue Pedersen
Eva Sørensen
Lene Holm Pedersen
Mads Leth Felsager Jakobsen
Lotte Bøgh Andersen

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR