Klumme/
Sådan kan kommuner imødegå rekrutteringskrisen på socialområdet
Klumme/
Sådan kan kommuner imødegå rekrutteringskrisen på socialområdet
Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
”Jeg tror, at jeg flytter til Tønder.”
Sådan kom jeg tilbage til kontoret og sagde, efter at jeg i juni måned besøgte Tønder Kommune. Det var nemlig på alle måder et fantastisk besøg i det sydvestlige Sønderjylland.
I Tønder har de – ligesom i resten af landet – udfordringer med at ansætte nok uddannede socialpædagoger til bostederne.
De har kigget i prognoserne. Og i år 2030 vil de mangle cirka 200 socialpædagoger i kommunen. Det er selvsagt en udfordring.
Men lad mig først zoome lidt ud.
På landsplan kæmper vi med, at uddannelsesniveauet hos medarbejderne på socialområdet er alt for lavt.
I dag er under halvdelen af de ansatte på landets socialpædagogiske arbejdspladser rent faktisk uddannede socialpædagoger. Til gengæld stiger brugen af ufaglærte medarbejdere støt. Det duer simpelthen ikke.
Flere pædagoger, bedre resultater
Socialpædagoger yder faglig støtte til nogle af de mennesker i landet, som har de mest komplekse udfordringer. Det kan dreje sig om mennesker med handicap, psykiske lidelser og i nogle tilfælde misbrug, omsorgssvigt eller overgreb i bagagen.
En Rambøll-undersøgelse viste sidste år, at borgere på bosteder med en højere andel uddannede socialpædagoger klarer sig bedre på en række områder. De trives bedre, kommer oftere i job og har færre indlæggelser i psykiatrien.
Tønder samarbejder på tværs om at rekruttere
Så tilbage til Tønder. Den gode nyhed er nemlig, at det pibler frem med stærke initiativer mange steder i landet.
I Tønder er de for eksempel fast besluttet på, at borgerne, som modtager støtte på socialområdet, skal mødes med rette faglighed. Kommunen har derfor indledt et samarbejde på tværs af sektorer.
Det tæller blandt andet Socialpædagogerne kreds Sydjylland, de lokale socialpædagogiske tilbud, uddannelsesinstitutionen UC Syd, folkeskoler, efterskoler og sociale interesseorganisationer.
Alle har øjnene rettet mod fælles mål. Dels at få flere til at uddanne sig til socialpædagog. Det kan enten være på den almindelige uddannelse eller via meritpædagoguddannelse. Og dels at rekruttere uddannede socialpædagoger til arbejdspladserne.
En af de væsentligste indsatser er, at de har fået uddannelsen til socialpædagog og pædagog til Tønder. Der er simpelthen oprettet en filial af UC Syd i byen med plads til op til 40 studerende.
Derudover er der samarbejder om brandingindsatser af faget og initiativer, der skal styrke den faglige kultur på arbejdspladserne. Det er en imponerende fælles indsats på tværs af kommunen.
Aarhus opretter tre stærke initiativer
Og ved I hvad? Måske jeg også skulle overveje at flytte til Aarhus.
For også her sætter de handling bag ordene for at løse rekrutteringskrisen.
Aarhus Kommune har sat sig sammen med Socialpædagogernes kreds Østjylland og foreningen LEV’s lokalafdeling og udformet en pakke med tre fokusområder:
For det første vil de opstarte en meritpædagoguddannelse. Det skal være for dem, som vil skifte karrierespor. Eller dem som mangler uddannelse eller opkvalificering inden for socialområdet. Forventningen er, at de allerede til februar kan samle det første hold af 20 meritstuderende.
For det andet bliver der oprettet introduktionsstillinger til nyuddannede socialpædagoger. Det skal give op til 15 introstillinger på det specialiserede socialområde. Introstillingerne skal give de nyuddannede et bedre indblik og en god start på arbejdspladserne. Parterne ønsker på den måde at øge sandsynligheden for at holde på de nye kolleger i mange år frem.
For det tredje vil de skabe mere attraktive praktikpladser. Her vil parterne udvikle et koncept, der styrker praktikpladserne. De vil blandt andet eksperimentere med ansættelse af lønnede praktikanter, som ikke allerede fra start indgår som en ressource i arbejdstidsplanlægningen. Det skal give bedre læring i praktiktiden.
Det er godt gået. Og det viser, at det kan lade sig gøre at igangsætte fælles initiativer, som imødegår rekrutteringskrisen på socialområdet.
Jeg ved, at ideerne og initiativerne også spirer mange andre steder ude i landets kommuner. Det skal vi selvfølgelig støtte op om. Og så skal vi hjælpe dem med at blive til virkelighed.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.