Klumme/
Arbejdsmiljø og faglighed kan løse rekruttering og fastholdelse på socialområdet
Klumme/
Arbejdsmiljø og faglighed kan løse rekruttering og fastholdelse på socialområdet
Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
I de her dage og uger begynder kommende socialpædagoger deres studie. Tillykke og velkommen til verdens bedste fag!
Der er hårdt brug for nye studerende. For socialområdet mærker fastholdelse- og rekrutteringskrisen: Under halvdelen af medarbejderne på landets socialpædagogiske tilbud er uddannede socialpædagoger.
Hver fjerde rekruttering sidste år var forgæves. Hver femte nyuddannet socialpædagog forlader faget inden to år, og ansøgertallet til pædagoguddannelsen er i drastisk fald: 36 pct. færre i 2022 end 2016. Faldet er fortsat i 2023.
Tallene er alvorlige og kræver, at der bliver sat ind flere steder. Hvis ikke går det ud over de mennesker, vi socialpædagoger arbejder med: mennesker med komplekse handicap og psykiske lidelser samt udsatte børn, unge og voksne. Som velfærdssamfund kan vi ikke være andet bekendt.
Faglighed forandrer liv
En ny undersøgelse fra Rambøll viser, at voksne med sindslidelser eller komplekse handicap trives og klarer sig markant bedre, når en større del af de ansatte på deres bosted er socialpædagoger. Samtidig viser en Rambøll-undersøgelse fra 2021, at anbragte børn og unges skolefravær er mindre i kommuner med en højere andel socialpædagoger. Og at de anbragte børn og unge trives mere og får højere karakterer i skolen i kommuner med højere andel socialpædagoger.
Samme undersøgelse viser, at sygefravær og personaleomsætning er lavere på sociale tilbud med en højere andel socialpædagoger.
Samtidig ved vi fra forskningen, at flere belastninger i socialpædagogers arbejdsmiljø såsom højt tidspres, høje følelsesmæssige krav, vold og trusler øger risikoen for sygefravær og depression. Hele 24 pct. af socialpædagogerne oplever ubehagelig stress. Det er alvorligt mange.
Tidlig indsats for et godt arbejdsliv
En af grundene til, at nyuddannede socialpædagoger forlader faget, nærmest inden de er kommet i gang, er praksischok. Syv ud af ti socialpædagoger svarer i en medlemsundersøgelse, at pædagoguddannelsen ikke har rustet dem ordentligt til arbejdet med udadreagerende borgere.
Når der i forvejen mangler socialpædagoger, er der endnu mere brug for, at de som uddanner sig, bliver på området. Det understreger behovet for et løft af uddannelsen, så de nyuddannede i langt højere grad bliver klædt på til praksis. Den socialpædagogiske specialisering skal være bedre.
En god start på arbejdslivet begynder allerede, mens kommende socialpædagoger er studerende. Når de er i praktik som en del af studiet, bør de møde stærke og sunde læringsmiljøer. Så de er motiverede for at færdiggøre uddannelsen og fortsætte ud på arbejdsmarkedet.
Når de er færdiguddannede, er introduktionsstillinger en anden måde at forebygge praksischok hos nyuddannede socialpædagoger. Introforløb på bosteder og andre sociale tilbud kan klæde nyuddannede bedre på til et arbejde med høje faglige og følelsesmæssige krav.
Mere forebyggelse
Et arbejdsmarked med styrket arbejdsmiljø og faglighed gavner både de mennesker, der har komplekse handicap eller psykiske lidelser, og de medarbejdere, der vælger at arbejde på socialområdet. Her er socialpædagogerne den største gruppe. Ifølge nære pårørende er stabilitet i personalegruppen og uddannede medarbejdere allervigtigst for at sikre høj kvalitet i sociale tilbud. Det viser en pårørendeundersøgelse fra 2021.
På den korte bane skal arbejdsgiverne blive bedre til at prioritere det psykiske arbejdsmiljø og sikre en høj faglighed. Og nok af den. Lederen på det enkelte bosted eller døgninstitution har også en afgørende betydning. Fx kan tilrettelæggelse og planlægning af arbejdet være med til, at medarbejderne har mulighed for restitution i løbet af arbejdsdagen og således forebygge stress.
For at styrke fagligheden håber jeg af politikerne på Christiansborg, at de vil indføre et uddannelseskrav på socialpædagogiske arbejdspladser. Her bør ansatte som udgangspunkt være uddannede socialpædagoger. Fordi faglighed forandrer liv.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.