Ældreboom sender borgmestre i tænkeboks
Ældreboom sender borgmestre i tænkeboks
Landets kommuner står over for en historisk stor udfordring: Antallet af ældre over 80 år stiger næsten 40 procent fra 304.000 i 2024 til 422.000 i 2030. Selv om mange ældre klarer sig selv, vil en del af de ældre få behov for personlig pleje og hjælp til rengøring.
I 2030 kommer der således til at mangle 19.000 medarbejdere i ældreplejen, hvis man skal opretholde det nuværende serviceniveau.
Det viser en ny analyse, som er på dagsordenen torsdag og fredag i Aalborg, hvor kommunale topfolk mødes til Kommunaløkonomisk Forum.
- Det er et kæmpestort problem, der består i, at vi er for få mennesker på arbejdsmarkedet, samtidig med at der kommer mange flere ældre, siger KL-formand, Martin Damm (V).
Regeringen har lanceret flere initiativer, der skal skaffe flere hænder. Blandt andet vil man give løn til elever over 25 år på uddannelsen til social- og sundhedshjælper.
Partnerskab med Indien og Filippinerne
Regeringen vil også etablere partnerskaber med lande som Indien og Filippinerne i håb om at kunne rekruttere arbejdskraft derfra.
En af de kommuner, der har haft held til at hente international arbejdskraft til plejeområdet, er Lolland Kommune.
- Der er kommuner, der prøver, men det er meget omstændeligt og bureaukratisk. Der er brug for at lave nogle mekanismer, der gør det lettere at rekruttere udenlandsk arbejdskraft til servicefag, siger Martin Damm.
Selv hvis det skulle lykkes at skaffe endnu flere hænder fra udlandet, kommer vi næppe helt i mål i 2030, forudser han.
Derfor skal vi ifølge KL-formanden indstille os på, at der formentlig vil blive skruet ned for serviceniveauet på ældreområdet.
- Hvis der stadig mangler hænder i 2030, så er der ikke andet at gøre end at prioritere de mest nødvendige opgaver.
- Så bliver der noget, der skal skæres væk. Nogle opgaver, vi ikke kan løse længere, siger Martin Damm.
Vi har kendt problemet i 15 år...
Det er en melding, der vækker bekymring hos Ældre Sagen
- Serviceniveauet er blevet systematisk skruet ned gennem 20 år, siger vicedirektør Michael Teit Nielsen.
- Vi er inde og skære i benet. Der er ikke mere kød tilbage, siger han.
Michael Teit Nielsen mener, at skiftende regeringer burde have forudset problemet med mangel på hænder og tidligere fundet nogle løsninger.
- Vi har kendt til problemet i 15 år, så det er ubegribeligt, at skiftende regeringer ikke har grebet ind i rette tid, siger han.
En trussel mod hele velfærdsmodellen
Ældreminister Mette Kierkgaard (M) erkender, at det er en stor udfordring at skaffe hænder nok.
- Manglen på arbejdskraft er en af vor tids største indenrigspolitiske udfordringer og en stor trussel for hele vores velfærdsmodel.
- Derfor er en af vores vigtigste prioriteringer i regeringen at sikre nok hænder til at understøtte fremtidens velfærd, siger ministeren i et skriftligt svar.
Hun peger på, at regeringen "har sat mange skibe i søen" og nævner blandt andet, at regeringen via en trepartsaftale har sikret et lønløft til sosu'er.
Regeringen er desuden på vej med en ældrereform, der ifølge ministeren "frigiver tid fra medarbejdernes hænder, så de kan bruge energien på den helt nære pleje og omsorg".
Det er endnu uvist, hvornår ældrereformen præsenteres.
1500 kommunale topfolk mødes i Aalborg
- Torsdag og fredag mødes 1500 kommunale topfolk i Aalborg Kongres & Kultur Center til det årlige Kommunaløkonomisk Forum.
- Det er et møde for blandt andre borgmestre, kommunale embedsmænd, økonomiudvalgsmedlemmer og andre fra det kommunale bagland.
- Temaet i år er "Velfærd ved en skillevej", og der vil blandt andet være en debat mellem KL-formand Martin Damm (V) og finansminister Nicolai Wammen (S).
- Mødet er en forløber for det endnu større Kommunalpolitisk Topmøde, der afholdes 21.-22. marts 2024 samme sted.
- Det er også her, banen sædvanligvis kridtes op forud for forårets forhandlinger mellem kommuner og regeringen om næste års økonomi.
Kilder: Ritzau og KL.dk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.