Kommunen.dk
MENU

Vildskab skal vandes med viden og vokser bedst i politisk prioritering

Hver femte danske kommune er partner i foreningen Vild Med Vilje, som arbejder for, at oplyse gartnere og politikere om biodiversitet.

Vildskab skal vandes med viden og vokser bedst i politisk prioritering

Hver femte danske kommune er partner i foreningen Vild Med Vilje, som arbejder for, at oplyse gartnere og politikere om biodiversitet.
Skøn ser den ud sådan en vild blomstereng, og den summer af liv. Men biodiversitet opstår altså ikke af sig selv, bare man holder op med at slå græsset, skriver direktør for foreningen Vild med Vilje.
Skøn ser den ud sådan en vild blomstereng, og den summer af liv. Men biodiversitet opstår altså ikke af sig selv, bare man holder op med at slå græsset, skriver direktør for foreningen Vild med Vilje.
Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix (arkivfoto)
13. dec. 2022
Christina Kaaber-Bühler
CHRISTINA KAABER-BÜHLER
DIREKTØR OG NATURVEJLEDER I
FORENINGEN VILD MED VILJE
Email

Inden jeg blev direktør i Vild Med Vilje, var jeg ansat i Vordingborg Kommunes naturafdeling. Min jobbeskrivelse var naturvejleder, men min vigtigste opgave var at agere bindeled mellem politikerne, forvaltningen helt ud til driften og ikke mindst  borgerne, så værdien af indsatsen for biodiversitet blev tydelig for alle. 

I dag er mit primære råd til landets 98 kommuner: Klæd politikerne på til debatten om biodiversitet og den deraf følgende nødvendige kulturændring. Tag dem med ud og giv konkrete eksempler på, hvad man gør og hvorfor, samt hvilke arter der har glæde af forandringen. Den konkrete indsigt er guld værd, når politikerne efterfølgende skal kunne stå på mål for beslutningerne.

Sørg ligeledes for, at driftsfolkene får ejerskab over den nye agenda. Vores erfaring er, at selvom nogle gartnere og vejfolk kan nære lidt skepsis overfor de nye driftsformer, så tager endnu flere opgaven til sig. 

Som en gartner så fint udtrykte sin egen omstilling og nyfundne arbejdsglæde: “Tidligere gik jeg på arbejde for, at der skulle se ordentligt ud. Nu går jeg på arbejde for en sag, der er større og rækker ud over kommunens grænser.”

Det må gerne være banalt

Man kan ikke undervurdere værdien af at kommunikere om tiltag for biodiversiteten. At redegøre for arbejdet er essentielt for at skabe forståelse, accept og stolthed over indsatsen.

Et centralt element i Vild Med Viljes arbejde er noget så simpelt som et skilt. Det kan lyde banalt, men en forklarende tekst ved et vildt areal gør enormt meget for at skabe forståelse og sympati for projektet. 

I dag er mit primære råd til landets 98 kommuner: Klæd politikerne på til debatten om biodiversitet og den deraf følgende nødvendige kulturændring.

Og så er foreningens navn "Vild Med Vilje" blevet et begreb, som rigtig mange kender. 

Vi har travlt, hvis vi skal stoppe tabet af biodiversitet. Og selvom vi skynder os, skal vi ikke forvente mirakler på kort sigt; altså ingen tempereret mini-Amazonas i grøftekanten. Men med god planlægning og forankring i organisationen kan kommunerne gøre en stor forskel. Både i urbane miljøer og i naturområder.  

Vild Med Vilje arbejder med at opsamle og videreformidle erfaringer om, hvordan vi øger biodiversiteten. I 2023 lancerer Vild Med Vilje en række tilbud, der bl.a. skal løfte kompetencerne i driftsafdelingerne og sikre en faglig og målrettet kommunikation fra kommunerne. Målet er at sikre, at flest mulige arbejder videre med at øge biodiversiteten gennem konkrete initiativer, god kommunikation og høj faglighed. Altsammen for at komme nærmere målet;  at sikre mere plads til de sjældne vilde arter.

Vi klæder kommunerne på

Ca. 20 pct. af landets kommuner er partnere i Vild Med Vilje. Vi er stolte af, at så stor en andel er medlemmer af foreningen og udviser et varigt engagement i sagen. Og i foreningen arbejder vi hårdt på at udvikle nye tilbud til vores partnere, så de er klædt på til næste niveau af indsatser for biodiversitet. 

Men der hersker stadig to store misforståelser omkring arbejdet med biodiversitet. Dem vil jeg gerne benytte lejligheden til at afkræfte her:

1. Nej, det er faktisk ikke for at spare penge.
Indsatser for biodiversitet koster ofte noget i projekterings-, anlægs- og læringsfasen. På lidt længere sigt kan indsatserne dog vise sig at være besparende eller nul-sum-spil. Men nogen spareøvelse er det ikke.

2. Nej, man skal ikke bare lade græsset gro.
Det er galt at tro, at jo mindre man gør ved et areal, des mere biodiversitet. Så enkelt er det sjældent. Vi er nødt til at hjælpe naturen tilbage til sin oprindelige mangfoldighed, ellers risikerer vi, at enkelte arter får overtag, og det vil typisk være de store grove græsser og urter (tidsler, brændenælde og lodden dueurt), der kvæler de mindre nøjsomme urter. 

 

 

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR