Rådmand for by og kultur Jane Jegind er en af de byrådsveteraner, der er på listen igen til november. Hun har siddet i Odense Byråd for Venstre siden KV97 og er nu  spidskandidat for fjerde gang.Foto: Per Folkver / Ritzau Foto
Rådmand for by og kultur Jane Jegind er en af de byrådsveteraner, der er på listen igen til november. Hun har siddet i Odense Byråd for Venstre siden KV97 og er nu spidskandidat for fjerde gang.Foto: Per Folkver / Ritzau Foto

Ud af 21 rådmænd og fagborgmestre i de fire største byer stiller 17 op igen

I Aarhus og Aalborg er samtlige rådmænd klar igen til valg og konstituering, i Odense tre ud af fire, men i København blot tre ud af de seks fagborgmestre.

Af Knud Abildtrup | [email protected]

Der er altid stort fokus på selve borgmesterposten - i København overborgmesterposten - men i de fire store kommuner er der et indflydelsesrigt politikerlag lige under, og det ser vi på her.

Ud af de i alt 21 rådmands- og fagborgmesterposter i København, Aarhus, Aalborg og Odense er 17 kommunale toppolitikere fra syv partier genudpeget til KV17, mens fire stopper.

I København bliver der størst udskiftning - på hele tre af de seks fagborgmesterposter under overborgmester Frank Jensen (S), der selv genopstiller. Det samme gør hans partifælle, socialborgmester Jesper Christensen, kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF), og beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R), der alle sidder i deres første borgmesterperiode.

Derimod har det længe stået klart, at teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) faldt for sit partis rotationsregler, og som ny spidskandidat er borgerrepræsentant Ninna Hedeager Olsen udpeget med bare en enkelt periodes erfaring bag sig.

Også sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) forlader under alle omstændigheder sin post til nytår. Efter at have været borgerrepræsentant siden KV05 og borgmester siden KV09 ønskede hun ikke at fortsætte efter valget. Øverst på Liste F kommer nu borgerrepræsentant siden KV09 Sisse Welling, der vandt SF's afstemning.

Heller ikke Venstres enlige borgmester i København, børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev, stiller op igen, men det var til gengæld ikke med hendes gode vilje. Hun er blevet erstattet som spids af borgerrepræsentant Cecilia Lonning-Skovgaard, der først fik V-bestyrelsens opbakning - og siden vandt urafstemningen i Venstre med 142-55. Allerslev nåede at sidde i Borgerrepræsentationen i fire perioder og blev kultur- og fritidsborgmester i 2008, da Martin Geertsen (V) nedlagde sit mandat, og fra KV13 børne- og ungdomsborgmester.

I den næststørste kommune Aarhus er billedet enklere. Udover borgmester Jacob Bundsgaard (S), der er genudpeget som S-spids, stiller samtlige fem rådmænd op igen. Det gælder Bunds–gaards partifælle, rådmand for teknik og miljø Kristian Würtz, der også har erfaringer som rådmand for børn og unge. Den post har i denne periode Venstres spidskandidat Bünyamin Simsek, som også er klar.

Også Thomas Medom (SF) er klar igen; han er i dag rådmand for sociale forhold og beskæftigelse, men havde en periode som rådmand for sundhed og omsorg, efter at daværende rådmand Dorthe Laustsen (SF) kom ud for en alvorlig ulykke. Med den post har i denne periode Jette Skive (DF) prøvet kræfter - i sin første periode med det ansvar. I sin første rådmandsperiode er også rådmand for kultur og borgerservice Rabih Azad-Ahmad (R), og begge to er deres partiers respektive spids.

I Aalborg, der har S-borgmester i skikkelse af Thomas Kastrup-Larsen, råder partiet derudover over to formandsposter, hvis indehavere begge er klar igen på S-listen: Rådmand for by og landskab Hans Henrik Henriksen, der har siddet i byrådet siden KV05 og været rådmand siden 2012, samt rådmand for familie og beskæftigelse Mai-Britt Iversen, der har haft den post siden 2007.

Venstre har to rådmandsposter, både borgmesterkandidaten Tina French Nielsen, der står i spidsen for skoleområdet og har været rådmand siden KV09, og derudover Mads Duedahl, der som 29-årig blev den yngste rådmand i kommunen nogensinde - for sundhed og kultur - og ligesom French er klar igen.

Lasse Olsen (EL) er rådmand for energi- og miljø i sin første periode og partiets rådmandskandidat igen, mens Per Clausen er spidskandidat - ligesom ved KV13. Thomas Krarup (K) er i dag rådmand for ældre og handicappede i sin første periode og i sin anden periode i byrådet - og igen konservativ spids.

I Odense har der allerede været en tyvstart, når det gælder borgmesterskifte. Den mangeårige kommunalpolitiske profil Anker Boye (S) har gennemført en kontrolleret tilbagetrækning og overladt bordenden til partifællen Peter Rahbæk Juel. Han mistede ved KV13 en rådmandspost, som gik til De Radikale i skikkelse af Susanne Crawley Larsen, der blev rådmand for børn og unge og nu stiller op igen som spids.

Det samme gør rådmand for by og kultur byrådsveteranen Jane Jegind (V), som har siddet i byrådet siden KV97, haft erfaringer fra flere rådmandsposter og nu er sit partis spids for fjerde gang. Brian Skov Nielsen (EL) har blot en enkelt periode bag sig som rådmand for ældre og handicappede og er igen sit partis spids, mens den konservative rådmand for beskæftigelse og sociale forhold Steen Møller har sagt stop og er blevet afløst af Søren Windell, der er helt ny i byrådssammenhæng.

Man skal kende restauratør Søren Windells rolle som arrangør af en årlig tartelet-festival i Odense for at forstå socialminister Mai Mercados (K) lykønskning til hans valg: 'Jeg har kendt Søren Windell i mange år, og man kunne jo passende starte med dette slogan: Peter Rahbek tager det tungt - Søren tarteletter'.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet