Tilsyn sætter ejer af privat bosted i fem års karantæne: Ekspert kalder det et “rødt kort”
Tilsyn sætter ejer af privat bosted i fem års karantæne: Ekspert kalder det et “rødt kort”
Ejeren af det kritiserede private bo- og dagtilbud Mosefryd er blevet tildelt en lederkarantæne af Socialtilsyn Hovedstaden.
Det fremgår af en afgørelse, der slår fast, at ejeren Gitte Nielsen ikke må være leder af eller være en del af et socialt tilbuds bestyrelse de næste fem år.
Afgørelsen kommer i forlængelse af, at tilsynet har valgt at lukke Mosefryd på grund af omfattende problemer med både den faglige kvalitet og økonomi.
Gennem aktindsigter, regnskaber, tilsyndokumenter og interviews med tidligere ansatte og pårørende kunne Kommunen.dk og Politiken søndag fortælle, hvordan ejer Gitte Nielsen har udbetalt millioner samt lejet dyr og ejendomme af sig selv. Tilsynet vurderer, at Gitte Nielsen har brugt offentlige midler på at "begunstige sig selv og familien frem for at sikre den faglige kvalitet og udvikling af tilbuddet".
Udbetalingerne og lejen af dyr og ejendomme er alt sammen forhold, der vidner om, hvor alvorlig sagen er, mener Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring på Aalborg Universitet. Han forklarer, at det er i meget få situationer, at man skrider til lederkarantæne.
- Det indikerer, at vi er oppe på den helt store skala af urimelig, inkompetent og uansvarlig ledelse, siger han.
Sjældent brugt sanktion
Eksperter har over for Kommunen.dk og Politiken kritiseret de økonomiske forhold og Gitte Nielsens forvaltning af offentlige midler.
Men det er ikke kun de økonomiske forhold, som tilsynet kritiserer og lægger til grund for at sætte Gitte Nielsen i karantæne i fem år. Den manglende faglighed vægter også i afgørelsen. Her lyder det fra tilsynet, at borgerne ikke modtager en indsats, der "fuldt ud modsvarer til deres ganske komplekse behov".
“Vi har konstateret, at to borgere inden for seks måneder er udskrevet af tilbuddet som en direkte følge af jeres manglende kompetencer og relevante indsats. Vi har vurderet, at tilbuddets håndtering af navnlig den ene borger har resulteret i manglende trivsel, fejludvikling og direkte sundhedsskade.”
Redaktionen har også interviewet både tidligere ansatte og pårørende til tidligere beboere, som kritiserer Gitte Nielsens ledelse.
Hanna Skovgaard Olsen stod i denne uge frem med kritik af Mosefryd. Hun er mor til Jonathan, som i 2023 flyttede ind på Mosefryd. I dag har hun taget orlov for at passe på ham efter, at han blev udskrevet af Mosefryd.
- Det er en sorg at lægge sit barns liv i nogle hænder, som aldrig har været klar til at bære det. Det er for mig det største svigt. Han nåede at få det for dårligt i forhold til, hvad han havde behøvet, siger Hanna Skovgaard Olsen i dag om forløbet med Mosefryd.
Ifølge Gitte Nielsen var det en fælles beslutning mellem botilbuddet og Jonathans hjemkommune, at han blev udskrevet.
“Vi opsagde samarbejdet i samråd med borgerens kommune, fordi vi efter nogen tid vurderede, at det ikke var til gavn for borgeren at blive boende,” skriver hun til Kommunen.dk og Politiken.
Samlet om afgørelsen om lederkarantæne lyder det fra tilsynet, at det alene kan være Gitte Nielsens - der ejer Mosefryd som en enkeltmandsvirksomhed - ansvar, at personalesammensætningen, økonomien og den faglige indsats er i orden.
Men tilsynet har ikke oplevet, at Gitte Nielsen har ønsket at ændre forholdene.
"Vi har ikke vurderet, at du som leder har udvist evnen til at reflektere over manglerne i den faglige indsats, ligesom du ikke har udvist vilje til at ændre på personalesammensætningen," skriver tilsynet.
“Du har dermed forårsaget de forhold, der har begrundet afgørelsen om at bringe tilbuddets godkendelse til ophør,” skriver tilsynet til slut i afgørelsen.
Gitte Nielsen har klaget over afgørelsen om lukning af Mosefryd. Tilsynsdokumenter viser dog, at tilsynet ikke modtog bemærkninger under partshøringen om lederkarantæne.
Per Nikolaj Bukh, der tidligere har udtalt, at sagen “fremstår som systematisk svindel”, forklarer, at karantæne er en af de skrappeste sanktioner, som tilsynet kan ty til.
- Det er derfor, at det også er i særklasse usædvanligt, uansvarligt, urimeligt og forargende, siger han om sagen.
Rødt kort til lederen
I 2022 indgik den daværende regering en politisk aftale om at give socialtilsynene “flere muskler til at gribe ind over for brodne kar”. Her kom muligheden om lederkarantæne på bordet for socialtilsynene.
Med offentliggørelsen af den politiske aftale tilbage i 2021 udtalte den tidligere social- og ældreminister Astrid Krag (S), at hun var ærgerlig over, at der ikke kom strammere krav.
“Det er ingen hemmelighed, at regeringen ønskede at sætte en stopper for, at private tilbud kan trække en masse penge ud til private ejere. Det ønsker vi stadig, men det er der desværre ikke 90 mandater i Folketinget, som er enige med os i,” sagde Astrid Krag tilbage i 2022.
Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, mener ligesom Per Nikolaj Bukh, at en karantæne er drastisk.
- Det er ikke hverdagskost med en lederkarantæne. Det er en relativt drastisk beslutning af tilsynet. Det dækker over, at der er for meget, der ikke er i orden, siger han.
- Det, at man bliver sat i karantæne som leder i fem år, det er et rødt kort. Du bliver simpelthen pillet af banen.
Ejer kritiserer tilsynet
Ifølge Michael Gøtze er forklaringen bag, at der er flere forhold, der ikke er i orden.
- Der er en række af især ledelsesmæssige og bevillingsmæssige forhold som ikke er i orden. Den del, der vedrører dyrehold, kan virke spektakulær, og det giver tilsynet også en skarp kritik af. Det virker til, at man blander private og professionelle forhold meget sammen.
Gitte Nielsen tager afstand fra kritikken af, at det fremstår som systematisk svindel.
“Jeg tager kraftigt afstand fra disse udtalelser, som er uden hold i virkeligheden,” skriver hun til Kommunen.dk og Politiken.
Hun kritiserer tilsynet både for “pres”, for et ifølge hende meget ubehageligt uanmeldt tilsyn, at hun er kommet i “bad standing” på grund af en klage over tilsynet, samt at det har været “umuligt at opnå en konstruktiv dialog”.
“Jeg har arbejdet med dette område og denne særlige målgruppe siden 1998 og har aldrig nogensinde oplevet en lignende form for modstand og ageren fra nogen myndigheders side. Siden min klage over det nævnte tilsynsbesøg er det som om, at Socialtilsyn Hovedstaden har valgt at tolke alt vedrørende Mosefryd og mig i et negativt lys. Det har været utroligt drænende for stedet og for mig personligt.”
“Jeg er ikke økonomisk afhængig af, at Mosefryd fortsætter, men jeg føler mig fagligt og moralsk forpligtet på, at vores beboere har en tryg hverdag samt en god fremtid foran sig,” skriver Gitte Nielsen.
Kommunen.dk og Politiken har spurgt Gitte Nielsen om, hvorvidt hun vil fortsætte med at drive bosteder:
Vil du afholde dig fra at drive bosteder i fremtiden?
“Jeg har drevet tilbud i 19 år, hvor jeg i alle årene har fået positiv respons fra de kommuner, jeg har samarbejdet med. Jeg er ikke enig i Socialtilsyn Hovedstadens vurdering og afventer Ankestyrelsen endelige afgørelse,” lyder det i et svar til Kommunen.dk og Politiken.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.