Kommunen.dk
MENU

Nordjyllands dronning har fået nok af trusler og evige besparelser

Birgit Hansen (S) forlader politik ved KV25 og efterlader et tomrum lokalt såvel som nationalt. Hendes farvel sætter nye spørgsmålstegn ved arbejdsforholdene i lokalpolitik.

Nordjyllands dronning har fået nok af trusler og evige besparelser

Birgit Hansen (S) forlader politik ved KV25 og efterlader et tomrum lokalt såvel som nationalt. Hendes farvel sætter nye spørgsmålstegn ved arbejdsforholdene i lokalpolitik.
Ved kommunalvalget i 2017 satte Birgit Hansen danmarksrekord ved at vinde 42 pct. af alle afgivne stemmer i kommunen, og hun har været medlem af KL-bestyrelsen siden 2018. Ved KV25 forlader hun lokalpolitik.
Ved kommunalvalget i 2017 satte Birgit Hansen danmarksrekord ved at vinde 42 pct. af alle afgivne stemmer i kommunen, og hun har været medlem af KL-bestyrelsen siden 2018. Ved KV25 forlader hun lokalpolitik.
Foto: Ritzau Scanpix

- Du har ændret dig. 

Sådan lød beskeden fra Birgit Hansens mand i sommeren 2023. Sammen aftalte de for mere end ti år siden, da hun for første gang kunne iføre sig borgmesterkæden i Frederikshavn i 2010, at hvis jobbet kom til at ændre hende, skulle han sige til. 

Det gjorde han så nu. Og efter måneders betænkningstid og flere forsøg på at få mere tid til sig selv og familien, har Birgit Hansen nu taget konsekvensen og meldt ud, at hun ikke genopstiller næste år. 

- Det har været nogle overvejelser, som jeg har gået med længe, men det er først i lørdags, at jeg tog den endelige beslutning, fortæller Birgit Hansen i telefonen. 

Ved kommunalvalget i 2017 satte Birgit Hansen danmarksrekord ved at vinde 42 pct. af alle afgivne stemmer i kommunen, og hun har været medlem af KL-bestyrelsen siden 2018. 

Hun har derfor i en årrække været en af landets mest fremtrædende borgmestre, og det har haft sin pris. 

- Når jeg har rejst rundt og fortalt om, hvordan det er at være borgmester, har jeg altid haft en afsluttende slide, hvor der står, at det har en pris at være borgmester. Men på det seneste har jeg overvejet, om den pris er ved at blive for høj. 

Det har dagligt været en kamp for en kommune, der har sin demografi imod sig, og hvor hver budgetforlig er med udgangspunkt i besparelser. 

“Vi skærer ikke længere ind til benet, vi skærer i marven” har hun tidligere sagt til flere medier, når hun har forsøgt at råbe politikerne på Christiansborg op og gøre opmærksom på de hårde prioriteringer i kommunerne. 

Ved de seneste ni års budgetforlig, har man set sig nødsaget til at skære i velfærdsniveauet i kommunen. Og nu kan Birgit Hansen ikke forsvare det længere. 

- Ved det seneste budgetforlig sparede vi lydavis væk for blinde og svagtseende, og vi skulle fjerne dagtilbud for voksne handicappede. Der er så mange steder, hvor vi ikke bare gnavede i benet, men åd marven. Kan jeg blive ved med at forsvare det her? 

- Jeg har forsøgt at bruge mit mandat til at tale nationalt om det, men det var nok særligt her ved det sidste budget, at jeg var helt flad og nogle gange bare stirrede ud i luften og tænkte, at nu er det ikke sjovt længere.

Forbandelse ved sociale medier

- Lad være med at gå på Facebook i dag, Birgit. 

Sådan har velmenende råd flere gange lydt fra Birgit Hansens nære. Men de fleste gange kunne hun alligevel ikke lade være med at se, hvad folk skriver. 

“Den røde luder”, “feltmadras”, “idiot”, to gange har hun fået dødstrusler. Tonen er ualmindelig hård og også alt for hård til, hvad man bør finde sig i. 

- Flere har sagt “ind ad det ene øre og ud af det andet”, eller jeg skulle prøve at gå til supervision. Men det er altså vildt, at jeg for at kunne passe mit arbejde, må acceptere det. Og vi må også spørge os selv, er det fair, at vi bliver kaldt det? Jeg døjer med at lægge det fra mig. 

Alt for ofte lyder det simple svar, at man bare kan ignorere sociale medier. Men i det moderne mediebillede er synlighed lig med eksistens, og for politikerne er sociale medier en mulighed for at komme i dialog med borgerne. 

Det samme gør sig gældende i samspillet med medierne, hvor politikere både skal stå klar i morgenradio og i de sene TV-udsendelser. Du kan jo bare sige nej, men der er for meget fokus på, hvad den enkelte politiker foretager sig, snarere end forholdene for politikerne, mener Birgit Hansen.

- Kan vi ikke snakke om andet end, hvad du selv kan gøre, men om hvad, vi sammen mener, er gode og ordentlige vilkår for vores folkevalgte? Når vi stiller op til interviews kl. fem om morgenen eller 22:30 om aftenen, er det fordi, vi halser efter og vil vise, at vi har en holdning, og at vi hvertfald ikke vil være beskyldt for at være dovne. 

Birgit Hansen fortæller, at hun ofte har en arbejdsuge på op omkring 80 timer. 

- Der mangler en forståelse for vores arbejde. Vi vil gerne vise, hvad vi står for, og det er derfor, vi ender som slave af vores mobiltelefon og sociale medier. 

Birgit Hansens egen far sad selv i lokalpolitik, og han kan fortælle om en tid, hvor man kun kunne ringe til en fastnettelefon, og hvor politikerne ikke skulle kunne skyde skarpe holdninger afsted i søvne. 

- Løsningerne handler alt for meget om, at du selv må arbejde mindre, du må selv lukke ned for sociale medier, du må gøre noget andet. Det er altid “du”, “du”, “du”. Vi har alt for lidt opmærksomhed om, hvad vi sammen skal gøre anderledes. 

Sværere at rekruttere næste generation

Birgit Hansen er den seneste i en række af borgmestre, som har annonceret, at de ikke ønsker at genopstille ved KV25 på grund af arbejdsforholdene. 

Sidste år meldte Struers Mads Jakobsen (V) ud, at han forlader lokalpolitik efter sin stresssygemelding. Han begrundede sin beslutning med blandt andet det voksende pres fra både borgere og politikerne på Christiansborg: 

- Der har været et enormt pres ovenfra. Samtidig med at borgerne forventer, at serviceniveauet vokser i takt med den velstandsudvikling, de selv oplever i deres husholdning. Vi bliver fanget i et krydsfelt mellem større forventninger fra borgerne og færre penge fra Christiansborg. 

Også Hans Stavnsager (S) i Faaborg-Midtfyn langede ud efter politikerne på Christiansborg, da han en måned efter Mads Jakobsen annoncerede, at han ikke ønskede at genopstille. 

Nogen bliver nødt til at sige noget højt, sagde han dengang til DR: 

- Jeg har været medlem af Socialdemokratiet i 42 år, så når jeg går ud og kritiserer mit eget parti, er det ikke med let hjerte. Men vi er nødt til at få en grundig diskussion om, hvordan den fremtidige relation skal være, hvis vi skal lykkes med at skabe et velfærdssamfund. 

Birgit Hansen er da også bekymret for, hvor svært det kan blive at rekruttere den kommende generation af lokalpolitikere, når man gang på gang kan læse om hårde arbejdsbetingelser og chikane på sociale medier. 

- Vi ser allerede i dag, at der er færre medlemmer af de politiske partier og organisationer. Det kan da helt sikkert afskrække folk, der overvejer at stille op, når de hører om forholdene. Det bliver hellere ikke lettere at rekruttere nye kandidater. På den måde kan man godt sige, at vores lokaldemokrati er under pres. 

Ikke en trist historie

- Nu laver du vel ikke sådan en tudeartikel, vel? 

Birgit Hansen griner i den anden ende af telefonen. Selvom det er med vemod, at hun ikke genopstiller, ønsker hun stadig at tale jobbet og lokalpolitik op. 

- Borgmesterjobbet har jo en meget løs jobbeskrivelse, så det handler meget om, hvad man gør med jobbet og sit mandat, siger hun. 

Birgit Hansen gjorde borgmesterjobbet til sit og blev kronet som Nordjyllands dronning ved valget i 2017. Og selvom Christina Krzyrosiak Hansen overtog stemmerekorden ved KV21, står Birgit Hansen stadig tilbage som et politisk fyrtårn i såvel det nordjyske som det kommunalpolitiske generelt, hvor hun de senere år har været med til at tegne den grønne profil. 

Hun ved ikke, hvad fremtiden bringer, men understreger, at hun kommer til at sidde perioden ud, samt at hun har en uddannelse som sygeplejerske, som hun “nok kan støve af”. 

Hun afviser, at hun kommer til at skrive indlæg og kloge sig på andres fejl, men hun kan ikke fralægge sig sine meninger som et politisk menneske, forklarer hun. 

I første omgang vil hun dog glæde sig til at kunne sige farvel til nogle af de svære beslutninger og særligt de hårde beskeder, som har været medvirkende til, at hun har ændret sig, siden hun fik borgmesterkæden på. 

Hun har været nødt til at være hård og ihærdig uden at give igen til de sure borgere på sociale medier. Det kan hun fremover. 

- “Gå ud og råb ud over havet, hvad kommer det mig ved?”. Det glæder jeg mig at sige til dem, der har bare ønsker at skrive grimt eller kalde mig for grimme ting. Det gør jeg virkelig. 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR