Villy Søvndal står i regionsrådssalen i Region Syddanmark. Her blev han valgt ind i 2017, men én periode er nok for den 68-årige SF’er, der nu stiller op til kommunalvalget.
Villy Søvndal står i regionsrådssalen i Region Syddanmark. Her blev han valgt ind i 2017, men én periode er nok for den 68-årige SF’er, der nu stiller op til kommunalvalget.
Foto: Peter Leth-Larsen, Ritzau Scanpix

Kolding kalder: Søvndal er træt af at pakke kufferten

Villy Søvndal vil være borgmester i Kolding som den første SF’er nogensinde. Men der er optræk til et præsidentvalg med Venstres Eva Kjer Hansen som modstander.

kommunalvalg

Af Christian Olesen | [email protected]

Villy Søvndal flyttede til Kolding i 1976 for at læse til lærer. Dengang syntes han, byen var lidt for provinsiel. Den mindede for meget om alle mulige andre byer, fortæller han. Men Søvndal blev hængende, og i dag vil han ikke bo andre steder.

- Her har jeg mine venner, her stod jeg på siden af fodboldbanerne med mine børn, og her kender jeg gud og hver mand. Eller i hvert fald hver mand, fortæller Villy Søvndal, da Kommunen.dk fanger ham på telefonen i efterårsferien.

Han sad i Koldings byråd i 12 år og var med, da kommunen udviklede sig til en uddannelsesby og fik kulturinstitutioner som kunstmuseet Trapholt.

- I virkeligheden synes jeg nok, det var den mest spændende periode i mit politiske liv. Måske lige med undtagelse af regeringsperioden.

  Jeg brugte 19 år af mit liv på at bo to steder. Mandag morgen pakkede jeg min kuffert og tog fra Kolding til København og kom hjem igen fredag aften. Det har jeg gjort tilstrækkeligt.

Og nu vil Villy Søvndal altså tilbage til kommunalpolitik.

- Jeg drømmer ikke om at vende tilbage til tiden dengang. Men jeg besluttede mig for at stille op efter nogle henvendelser fra nogle SF’er, som syntes det var en god ide - og i øvrigt også henvendelser fra nogle medlemmer af de andre partier, siger Villy Søvndal, der i øjeblikket er regionsrådsmedlem i Syddanmark.

Navn trækker

Målet er at blive borgmester. Vel at mærke som den første SF’er nogensinde i Kolding. Men hvis det skal lykkes, skal partiet klare kommunalvalget næste år væsentligt bedre end i 2017.

I øjeblikket sidder to SF’ere i byrådet, og partiet fik syv pct. af stemmerne ved seneste valg. Til sammenligning fik Venstre 46 pct. og Socialdemokratiet 19 pct. Det afskrækker ikke Søvndal, som mener, chancen er der.

Er dit navn nok til at gøre en forskel for vælgerne?

- Det ved man jo aldrig. Men det var det i hvert fald til valget i Region Syddanmark, hvor vi gik fra to til seks mandater. Og de landspolitiske tendenser trækker også fremad i vores retning.

Kommunalvalget i Kolding bliver da også helt anderledes denne gang.

Uden erfaring

For ingen af de tre højest profilerede borgmesterkandidater sidder i byrådet. De kommer alle udefra. Og der skal findes en ny borgmester under alle omstændigheder.

Koldings nuværende borgmester, Jørn Pedersen (V), meddelte i august, at han stopper i politik efter kommunalvalget. Han pegede selv på byrådskollegaen Jakob Ville (V) som sin afløser, men i et tæt kampvalg vandt folketingsmedlem og tidligere minister Eva Kjer Hansen (V) pladsen som spidskandidat.

Imens har Socialdemokratiet først fundet sin spids for nylig. Det blev 51-årige Birgitte Munk Grunnet, som ikke har siddet i byrådet før.

Villy Søvndal ser det som et plus i sin bog, at han har byrådserfaring. Selvom han forlod rådhuset for 26 år siden.

- Selvfølgelig er det en fordel. Man kender forretningsgangene og sagsområdet, og ikke mindst kender man sin by. Det kan man selvfølgelig godt gøre, selvom man ikke sidder i byrådet.

Præsidentvalg

Villy Søvndal udpeger Eva Kjer Hansen som sin hovedmodstander. Det er Avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding, enig i. Han forudser en hård valgkamp, der kan få betydning for samarbejdet i byrådet bagefter.

-  Den siddende borgmester stopper, og det her er to meget kendte politikere, der dyster. Det er nærmest et præsidentvalg i Kolding, sagde Thomas Funding for nylig til TV Syd.

Det vil Villy Søvndal helst undgå.

- Vi i SF vil gøre os umage for, at det ikke bliver et præsidentvalg. Vi vil også debattere med andre partier end Venstre. Så vi er selv en smule herre over, hvor meget præsidentvalg der går i det, men der er selvfølgelig en risiko for det. Det medgiver jeg.

  Jeg tror, mange synes, Venstre har haft sin tid, og at de ikke opnåede noget beundringsværdigt. Væksten er gået i stå. Man kører udenom Kolding, selvom det er Danmarks største lyskryds. Bosætningen er for lav. Virksomhederne finder andre steder.

Eva Kjer Hansen (V) er valgt til folketinget i Koldings kreds og Sydjyllands storkreds. Så hun har lokal tilknytning, men det var først, da hun blev valgt til spids, at hun flyttede til byen.

- Eva skal jo til at lære Kolding at kende. Hun flyttede hertil for et par uger siden, siger Villy Søvndal.

Afskrækker ikke

Villy Søvndal ser ikke ud, som de fleste husker ham fra Helle Thornings regering. I dag er håret trimmet helt ned, og brillerne har fået en mere permanent plads på næsetippen end tidligere.

Han håber snart at slippe for at pendle langt på arbejde.

- Jeg syntes jo, landspolitik var vildt spændende. Det synes jeg stadigvæk på trods af bagsiderne i landspolitik, som er tydelige i de her dage. Men jeg brugte 19 år af mit liv på at bo to steder. Mandag morgen pakkede jeg min kuffert og tog fra Kolding til København og kom hjem igen fredag aften. Det har jeg gjort tilstrækkeligt, siger den 68-årige SF’er.

Tiden med landspolitik sluttede i 2013. Han var udenrigsminister og under en køretur i ministerbilen fik han en blodprop i hjertet. Hold dig i ro, lød det fra lægen.

- Jeg skulle trappe ned. Så jeg var næsten ude af politik i fire år.

I 2017 kom han tilbage og blev valgt ved regionsrådsvalget til Region Syddanmark.

- Nu har jeg brugt meget tid i udvalgene i regionen og i Danske Regioners bestyrelse. Jeg er også formand for pensionskassen PKA, og jeg tager rundt og holder foredrag og spiller en masse musik. Så egentlig er jeg vant til at have travlt. Det afskrækker mig ikke.

Grønt brand mangler

Traditionelt var Kolding en socialdemokratisk kommune. Inden Jørn Pedersen (V) vandt borgmesterposten i 2009, stod en socialdemokrat i spidsen i 67 år.

- Jeg tror, mange synes, Venstre har haft sin tid, og at de ikke opnåede noget beundringsværdigt. Væksten er gået i stå. Man kører udenom Kolding, selvom det er Danmarks største lyskryds. Bosætningen er for lav. Virksomhederne finder andre steder. Det er der jo en grund til. Derfor tror jeg, at Venstre står til at få et ret dårligt valg, siger Villy Søvndal.

Sidste år måtte Kolding Kommune finde 190 mio. kr. i besparelser på budgettet. Villy Søvndal mener, det kalder på en kraftig central styring af økonomien.

- Det var før covid-19, og mig bekendt var Kolding ikke ramt af en naturkatastrofe. Så jeg mener, det er rettidigt omhu, at Kolding bør være i stand til at styre uden om så massive besparelser.

  Her har jeg mine venner, her stod jeg på siden af fodboldbanerne med mine børn, og her kender jeg gud og hver mand. Eller i hvert fald hver mand.

Udover økonomien vil Villy Søvndals valgkamp også handle om Kolding trafikale udfordringer.

- Det er af de steder, motorvejene er mest overbelastede. Noget af det skal løses med Folketingets hjælp, og jeg håber snart, der sker noget. Når det klumper på motorvejen, klumper det også inde i byen.

Han ønsker også fokus på at tiltrække flere uddannelser til byen. Og så mener han, at byen er bagefter på klima og miljødagsordenerne. For som bekendt:”The ice is melting at the poles”

- Kolding skal være modigere på den grønne dagsorden. Byer omkring os har tydelige brands som grønne kommuner. Sådan et brand tiltrækker grønne virksomheder, og jeg tror, at de i høj grad bliver fremtidens vækstvirksomheder. Det har Kolding ikke.

Kommunen.dk ville også gerne have interviewet  Eva Kjer Hansen (V) om valgkampen i Kolding. Men hun ønsker først at udtale sig om sine synspunkter på et senere tidspunkt.

Demokrati

Navne

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet