Eva Kjer Hansen (V) vil udskifte Christiansborgs gange med Koldings rådhus. Men først skal hun overbevise koldingenserne om, at hun ikke bare er en tilflytter udefra.
Eva Kjer Hansen (V) vil udskifte Christiansborgs gange med Koldings rådhus. Men først skal hun overbevise koldingenserne om, at hun ikke bare er en tilflytter udefra.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Eva Kjer Hansen siger allerede: “Når jeg bliver borgmester”

Eva Kjer Hansen (V) vil være borgmester i Kolding. Hun satser blandt andet på at give byen et grønnere brand og et aktivt studiemiljø. Og så siger hun, ”når jeg bliver borgmester” i stedet for ”hvis”.

kommunalvalg

Af Christian Olesen | [email protected]

Ingen gider efterhånden høre mere om præsidentvalg efter Trump vs. Biden. Men i Kolding må man finde sig i snakken lidt endnu.

Godt nok bliver det ikke to amerikanske mastodonter, der skal slås om borgmesterkæden til kommunalvalget. For selvom Barack Obama besøgte Kolding for to år siden, blev han
altså ikke hængende.

I stedet står valget mellem to veteraner i dansk politik,Villy Søvndal (SF) og Eva Kjer Hansen (V), som begge ønsker at parkere cyklen ved Koldings gamle rådhus på Akseltorv.

For en måneds tid siden talte Kommunen.dk med Villy Søvndal om hans idéer for den gamle handelsby. Nu er turen kommet til Eva Kjer Hansen, som vi fangede over telefonen den 1. december.

- Min telefon blev rødglødende, da Jørn Pedersen (V) meldte ud i august, at han ikke genopstiller som borgmester, fortæller hun.

- Folk, som jeg har arbejdet med her i Koldingområdet, ringede og sagde, at de meget gerne så, at jeg blev borgmesterkandidat. Så efter et par ugers tænketid sagde jeg ja. Og siden har jeg haft virkelig travlt, og tiden har været proppet med store beslutninger, siger Eva Kjer Hansen.

Og nu er hun så i valgkampsmode.

Det ser man blandt andet på hendes facebookside, hvor hun dagligt uploader videoer i en julekalender, der giver indblik i hendes liv.

Hvis og hvis …

Eva Kjer Hansen har siddet i Folketinget i 30 år. Men hun er mest kendt for sin tid som minister.

I 2004 blev hun socialminister og minister for ligestilling, og har siden haft poster som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, så miljø og fødevareminister (hvorfra hun måtte trække sig) og senest minister for fiskeri og ligestilling og nordisk samarbejde.

Nu ser det ud til, at tiden på Christiansborg slutter. Eller hvad?

Dropper du landspolitik, hvis du bliver borgmester?

- Ja, det gør jeg, når jeg bliver borgmester, siger Eva Kjer Hansen med tryk på "når”.

Hun er ikke meget for udtrykket ”hvis”. Så hun retter det konsekvent og griner lidt af det imens.

Hvad nu hvis Venstre mister magten i Kolding?

- Det, synes jeg, er et hypotetisk spørgsmål. Der på ingen måde er relevant.

Så der bliver ikke tale om et dobbeltmandat, hvis det nu…?

- Jeg går efter at blive borgmester, fordi jeg mener, jeg kan bidrage til en positiv udvikling for borgerne i Kolding. Jeg tror, jeg vil være den bedste til at stå i spidsen for et byråd, der arbejder på kryds og tværs for at skabe nogle gode løsninger, svarer hun.

Tilflytteren

Eva Kjer Hansen er tilflytter i Kolding.

Hun boede tidligere i Aabenraa, men da hun blev spidskandidat i efteråret, fandt hun en lejlighed i Kolding og flyttede til byen. Nu har hun tilmed købt et hus, som hun så småt er ved at flytte ind i.

- Jeg er nok et husmenneske. Så jeg fandt et hus på Nordre Ringvej, hvor man kigger ud på slotssøen og Koldinghus, når man står på altanen. Det kan næsten ikke blive bedre.

Men bare fordi hun er tilflytter, er hun ikke helt ukendt i byen. Hun er valgt til Folketinget i Koldingkredsen og er ofte kommet i byen.

Den ukendte kandidat

Og så var der det med præsidentvalget.

Den nuværende borgmester Jørn Pedersen genopstiller ikke efter tre perioder. I sådan en situation sidder der normalt et par spidskandidater fra byrådet klar til at kæmpe om borgmesterkontorest. Men de nuværende byrådsmedlemmer blev valgt fra frem for charme udefra.

Eva Kjer Hansen og Villy Søvndal (SF) er uden tvivl de mest kendte spidskandidater.

  Min telefon blev rødglødende, da Jørn Pedersen (V) meldte ud i august, at han ikke genopstiller som borgmester

Villy Søvndal sad i Koldings byråd i 1980’erne og 1990’erne. Men ellers har ingen af kandidaterne erfaring fra byrådet. Det gælder heller ikke den mere ukendte borgmesterkandidat fra
Socialdemokratiet, Birgitte Munk Grunnet.

Hun blev valgt som spids ved en urafstemning i november, og det bliver hendes første kommunalvalg.

Hun mener ikke selv, hun er dårligere stillet end de to eks-ministre.

- Jeg tror bare, det kan være en fordel, at jeg kommer som den lidt ukendte. Jeg har min integritet, og jeg har min solide erhvervserfaring, sagde Birgitte Munk Grunnet for nylig til TV Syd.

Eva Kjer Hansen har ikke meget at sige om sine modkandidater på nuværende tidspunkt. For ”når” hun bliver borgmester, regner hun med at møde dem over midten.

- Jeg glæder mig til et rigtig godt samarbejde både med Birgitte og Villy. Jeg vil som borgmester række ud til de andre og sørge for et bredt samarbejde og en god dialog, fortæller hun.

Dårlig placering

Eva Kjer Hansen vil blandt andet give Kolding et grønnere brand og fremhæve virksomheder, der udvikler bæredygtige løsninger. Hun vil også skabe et mere aktivt studiemiljø for at tiltrække og fastholde flere unge. Begge områder nævnte Villy Søvndals også som nogle af sine mærkesager. Så måske er der ikke så stor forskel på SF og Venstre i Kolding.

- Det lover jo godt for det brede samarbejde, griner Eva Kjer Hansen.

- Jeg synes også, vi skal have gang i et frihedsprojekt. Nu blev Kolding ikke en af de kommuner, der får friheden til at se stort på reglerne indenfor et bestemt område. Men vi kan jo lave vores eget frihedsprojekt, hvor de kommunale medarbejdere kan give deres bud på at ændre regler, der er for bureaukratiske eller for omkostningstunge, siger hun.

En nylig undersøgelse fra Dansk Industri placerede Kolding som nummer 65 på listen over mest erhvervsvenlige kommuner. Det er 26 pladser dårligere end sidste år.

- Det skal blive bedre, og det tror jeg også, det gør, fordi der er kommet en ny plan for havnen og området om fjorden. Kolding er Danmarks syvende største by, og det skal vi have til at stå stærkere i folks bevidsthed.

Der er altså nok at tage fat på for Eva Kjer Hansen. Hvis hun bliver borgmester.

Demokrati

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet