Kommunen.dk
MENU

Klumme/

Fremtidens kommuner er kunstigt intelligente

Vi skal forstå teknologiens styrker og begrænsninger for at kunne skabe reel værdi af AI, skriver byrådsmedlem Jakob Søgaard Clausen i dette indlæg, der er skrevet med AI-støtte.

Klumme/

Fremtidens kommuner er kunstigt intelligente

Vi skal forstå teknologiens styrker og begrænsninger for at kunne skabe reel værdi af AI, skriver byrådsmedlem Jakob Søgaard Clausen i dette indlæg, der er skrevet med AI-støtte.
Billede
Foto: Nobeastsofierce/Science Photo Library/Ritzau Scanpix
24. aug. 2023

Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk

Kunstig intelligens (AI) er en teknologi, der har potentiale til at revolutionere den måde, vi lever og arbejder på. AI kan bruges til at automatisere en lang række opgaver, som i dag udføres af mennesker. Dette kan føre til betydelige besparelser i den kommunale forvaltning. Derfor bør landets byrådsmedlemmer rette et skarpt øje mod den kunstige intelligens og dens mange muligheder.

Kunstig intelligens har længe været en kilde til fascination og diskussion, men det er nu mere end nogensinde, at vi bør se på dens konkrete potentiale for at skabe positive forandringer i landets kommuner. 

En af de mest overbevisende aspekter ved AI er dets evne til at revolutionere vores administrative arbejdsgange. Heri ligger et stort uforløst potentiale. 

Forestil dig, hvordan en kommunes administrative arbejdsprocesser kan blive langt mere strømlinede og effektive med implementeringen af kunstig intelligens.

AI til monotone opgaver

Tænk på det tidsspilde, der kunne elimineres, hvis AI-løsninger i langt højere grad blev benyttet til at automatisere gentagne opgaver som databehandling, rapportgenerering og endda grundlæggende kommunikation til og med borgerne. Dette vil ikke blot frigøre embedsmænd fra monotone opgaver, men også reducere risikoen for fejl og samtidig frigøre tid og ressourcer til mere værdifuldt velfærdsarbejde. 

Der er altså både en mulighed for at sikre betydelige administrative besparelser, men også for at komme tungt bureaukrati og dokumentation til livs, mens medarbejdere kan frigives, hvorved det eftertragtede arbejdsudbud øges.

Det er dog vigtigt, at man i kommunerne er strategiske og målrettede i tilgangen til implementeringen af kunstig intelligens. For at sikre, at AI-løsninger reelt fører til de ønskede administrative besparelser og frigivelse af midler til velfærd, må vi arbejde proaktivt og vedvarende. 

Det er her, landets byrådsmedlemmer spiller en vigtig rolle. Først og fremmest har vi et ansvar for at uddanne os selv i, hvordan AI-løsninger kan integreres i vores kommunale processer. Ved at forstå teknologiens styrker og begrænsninger kan vi træffe velovervejede beslutninger om, hvordan vi implementerer den på en måde, der skaber reel værdi for kommunens indbyggere. 

Derudover skal vi stå fast på kravet om, at investeringer i kunstig intelligens skal føre til konkrete, administrative besparelser. Dette er ikke blot en økonomisk nødvendighed, men en måde at sikre, at kommunens indbyggere drager fuld nytte af teknologiens potentiale. 

AI er ikke en trussel

Som politikere skal vi også kommunikere klart og ærligt med vores embedsmænd og borgere om vores intentioner med brugen af den kunstige intelligens. Vi skal fjerne enhver frygt for, at AI-løsninger er en trussel mod os mennesker og i stedet fokusere på, hvordan det kan supplere og forbedre vores velfærdssamfund. 

Gennemsigtighed og dialog er derfor også nøglen til at opnå en vellykket integration af AI-løsningerne. 

I Aarhus sparker jeg og Danmarksdemokraterne arbejdet op i gear med et forslag om at etablere et kontor for kunstig intelligens. Som en del af arbejdet får alle kommunens forvaltninger en pligt til at pege på konkrete administrative processer, som skal erstattes af AI-løsninger.

Og ja - en stor del af dette indlæg er skrevet af en AI-løsning. Den oprindelig tekst var langt fra perfekt og behøvede en kærlig politisk hånd. Men tidsforbruget markant lavere, og potentialet enormt. Og ja - kommunerne arbejder selvfølgelig allerede med kunstig intelligens og automatisering. Men med de nye løsninger er potentialet enormt og under hastig udvikling.  

Vi står ved en kommunal skillevej, hvor vores beslutninger har stor betydning for fremtidens kommuner. I min optik er der ingen tvivl: Fremtidens kommuner er kunstigt intelligente til fordel for kommunens indbyggere og vores velfærdssamfund som helhed.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR