Kommunen.dk
MENU

Et sundt sexliv kræver livslang oplysning

Fra årsskiftet får landets gymnasier seksualundervisning på skemaet. Men langt flere har brug for viden om sex, sygdomme og samtykke, påpeger generalsekretær.

Et sundt sexliv kræver livslang oplysning

Fra årsskiftet får landets gymnasier seksualundervisning på skemaet. Men langt flere har brug for viden om sex, sygdomme og samtykke, påpeger generalsekretær.
Seksualitet er en livsrejse, som alle kan have brug for at blive guidet igennem, skriver Majbrit Berlau. Og det skal foregå uden skyld, skam og skræmmekampagner, understreger Majbrit Berlau.
Seksualitet er en livsrejse, som alle kan have brug for at blive guidet igennem, skriver Majbrit Berlau. Og det skal foregå uden skyld, skam og skræmmekampagner, understreger Majbrit Berlau.
Foto: Jens Dige/Ritzau Scanpix.
18. dec. 2022
Majbrit Berlau
MAJBRIT BERLAU
GENERALSEKRETÆR I
SEX & SAMFUND
Email

Kondomer på agurker, akavede tegnefilm og fnisen i krogene. Sådan husker de fleste voksne i dag nok deres seksualundervisning, hvis de overhovedet har modtaget den.

Heldigvis har både viden og formidling rykket sig meget på de over 50 år, hvor seksualundervisningen har været obligatorisk i grundskolen. Desværre betyder "obligatorisk" kun, at alle fra 0. til 9. klasse har ret til at modtage seksualundervisning. Ikke nødvendigvis, at alle gør det.

Og hvad med ungdomsuddannelserne? Fodboldklubben? Arbejdspladsen? Og pensionisterne? 

I Sex & Samfund ved vi, at seksualitet er en livsrejse. Grundstenene til et godt forhold til ens krop, seksualitet og køn bliver lagt, fra vi er små. Derfor er fundamentet i grundskolen vigtigt, men opbygningen skal ikke slutte der. Tilgængelig, tidssvarende og ikke mindst alderssvarende seksualoplysning bør være en uundværlig følgesvend gennem hele livet. 

Utilstrækkelig seksualoplysning kan forårsage dårlig seksuel dannelse, manglende sprog for egne og andres grænser eller behov, uønskede graviditeter, sexsygdomme og generelt føre til ringere trivsel. 

Næste skridt bliver at få resten af ungdomsuddannelserne med. Ellers kan de unge misse et kæmpe forebyggelsespotentiale, retten til viden samt det gode og sunde seksuelle liv.

At styrke danskernes seksuelle trivsel og sundhed er en kerneopgave for Sex & Samfund, hvorfor vi arbejder for, at alle får brugbar og alsidig viden om egen og andres seksualitet, køn og krop. I alle livets faser; barndom, ungdom, graviditet, efter fødsel, efter sygdom, i overgangsalderen og alderdommen hænger livskvalitet og trivsel tæt sammen med denne viden. 

Vi ved, at forholdet til egen seksualitet og krop ændrer sig gennem livet. Det er vigtigt, at man oplever det lige så naturligt at opsøge viden om de ændringer som ved andre forhold med krop og sundhed. Hvis man ikke kan forstå, hvad der sker med ens egen krop og seksualitet, hvordan skal man så kunne formidle det trygt til en partner?   

Gymnasielever har vundet en kamp

Nu har vores politikere endelig anerkendt, at det også er vigtigt efter 9. klasse, hvor mange unge har deres seksuelle debut. Fra næste år bliver seksualundervisning også obligatorisk på gymnasieelevernes skoleskema.

Tak for det og tillykke til de unge gymnasieelever, som har kæmpet længe for den beslutning. Næste skridt bliver at få resten af ungdomsuddannelserne med. Ellers kan de unge misse et kæmpe forebyggelsespotentiale, retten til viden samt det gode og sunde seksuelle liv.

Seksualundervisning forbliver relevant, efter at man er blevet seksuelt aktiv. Særligt blandt de unge, som har mest sex med flest forskellige partnere. De har godt styr på, hvordan man undgår en uønsket graviditet. Men det kniber med at beskytte sig mod sexsygdomme.

Særligt klamydia er meget udbredt, og vi kunne for nyligt fortælle, at danske unge mellem 15 og 29 år endnu engang slår rekord i klamydia. 

Kondom, som er den eneste præventionsform, der beskytter mod sexsygdomme, er desværre blevet håbløst umoderne. Det kræver en kulturforandring blandt de unge, hvor kondomet bliver cool igen.

Kondom, som er den eneste præventionsform, der beskytter mod sexsygdomme, er desværre blevet håbløst umoderne. Det kræver en kulturforandring blandt de unge, hvor kondomet bliver cool igen. 

En anden essentiel kulturforandring handler om samtykke til sex. Her er det nødvendigt at inddrage hele samfundet. Det handler først og fremmest om at stoppe seksuelle overgreb, før de sker, men også om hvordan vi håndterer dem, når de sker. Skam og tabuisering følger ofte i kølvandet på en krænkelse, hvilket for ofte hindrer os i at håndtere den optimalt. 

For unge som voksne skal det være naturligt at søge samtykke i seksuelle relationer og respektere personlige grænser. Det gælder også digitalt, hvor hver generation skal mindes om, hvad der er god og sikker adfærd på de sociale medier. 

Væk med skyld og skam 

Uanset om vi taler om samtykke eller kondom, skal det aldrig være en skræmmekampagne, men en oplysningskampagne - en trivselskampagne.  

Seksualoplysning må aldrig baseres på skyld og skam og dermed resultere i et negativt blik på seksualitet, hvilket indsnævrer det seksuelle sprog og erfaringsrum fremadrettet. Vi skal formidle fortællingen om, at sikker og samtykkebaseret sex er dejligt. Vi må ikke tage modet fra hverken unge eller voksne i forhold til at gøre sig erfaringer og turde at begå fejl. Det gælder også, når der skal navigeres i situationer med misforståelser. 

Vi skal alle turde at tale med- og passe på hinanden. Også i det intime liv. Derfor skal seksualoplysning på skemaet hele livet. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR