Preben Christensens har en søn, der nu også opstiller for Fælleslisten Ikast-Brande.  Foto: Polfoto
Preben Christensens har en søn, der nu også opstiller for Fælleslisten Ikast-Brande. Foto: Polfoto

Borgmesterbørn – og en liste der lader vælgerne udpege spidsen

I tre jyske kommuner finder man nu nye kandidater, der tager skridtet til at gå i forhenværende eller nuværende borgmester-fædres fodspor.

KV 17

Af Knud Abildtrup | [email protected]

De seneste ugers meldinger om KV17 fra lokale valgudvalg og vælgerforeninger har udover nye spidskandidater, afgående kandidater og dem, der stadig er i tvivl, om de er klar til endnu en omgang, bragt de første tre kandidater frem i lyset, som har det specielle til fælles, at de har en far, der enten er eller har været borgmester.

Ved KV13 var Lasse Frimand (S) et eksempel på en byrådskandidat, der med en borgmester-far – overborgmester Frank Jensen (S) i København – klarede sig godt. Han var et politisk ubeskrevet blad og kom i byrådet med tredjeflest personlige stemmer i sin egen kommune, Aalborg, hvor faderen også stammer fra.

I samme parti har det for 34-årige Mette Juhl ikke været afskrækkende, at hendes far, Jørn Juhl Nielsen (S) var borgmester i 12 år – 1998-2009 – i først den gamle og siden den sammenlagte Hedensted Kommune. I og med han ikke stiller op igen efter ialt 24 år i lokalpolitik, har hun meldt sig klar. Til Vejle Amts Folkeblad beskriver hun, hvordan hun som seks-syvårig sammen med en veninde fandt på sloganet 'Vil du have passet børn, så stem på Jørn', ligesom hun også kender til, 'hvordan det er at stå nede i Brugsen klokken fem og være sulten, og så kommer der lige én og skal diskutere skraldespande'.

Længere mod syd i Jylland - og stadig blandt socialdemokrater - finder man blandt de nyopstillede en datter af en borgmester, der til gengæld kan havne i byrådet sammen med ham. I Sønderborg har 28-årige Didde Lauritzen besluttet sig for at stille op, mens hendes far, Erik Lauritzen (S), der er i sin første borgmesterperiode, er sit partis spids igen.

Til JydskeVestkysten fortæller den 28-årige læge på Sygehus Sønderjylland, hvordan hun 'altid har fået at vide, at man ikke skal brokke sig, hvis man ikke orker at gøre noget ved det. Jeg har lært, at når man er privilegeret, skal man gøre en indsats for dem, der ikke er så heldige. Far og jeg bekymrer os om de samme ting. Vi kan godt finde på at ringe til hinanden sent om aftenen og diskutere et aktuelt emne. Det gør vi ofte'.

Længere oppe i det midtjyske i Ikast-Brande er det tidligere borgmester og nuværende viceborgmester Preben Christensens (Fælleslisten) søn, 31-årige Henrik Hørlykke Christensen, der også har valgt at stille op på sin fars liste. Til Herning Folkeblad fortæller den IT-ansatte hos Siemens, hvordan hans far har skubbet på for den beslutning - og så kalder han sig selv 'supergrøn', når det gælder politik. Til Brande-Bladet beskriver han mere jordnært sine ambitioner som 'ikke større, end at jeg gerne vil prøve at snuse til den del af verden og se, om det er noget for mig'.

Ved KV17 stopper hans far i lokalpolitik – som 69-årig med en politisk anciennitet på hele 26 år. Han har om nogen været en stemmesluger, for eksempel da han ved KV09 sørgede for to tredjedele og ved KV05 for næsten alle stemmer til listen.

Som et kuriosum har Fælleslisten valgt at stille op uden en decideret borgmesterkandidat. Det fremgår af lokale medier, at den, der scorer flest stemmer, vil få den position, så det navn vil først kendes efter stemmeoptællingen på valgnatten.

Det tidligere byrådsmedlem Erik Rene Pedersen er blevet spidskandidat, en placering, som altså ikke gik til listens hidtidige bejler til en spidsposition, byrådsmedlem Helle Mathiasen. Men ligefrem borgmesterkandidat skal han altså åbenbart ikke være uden vælgernes klare opbakning.

Netværk

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet