Klumme/
Status quo på sundhedsområdet er ikke en mulighed
Klumme/
Status quo på sundhedsområdet er ikke en mulighed
Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
Mens vi i regioner og kommuner spændt venter på sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger er der god tid til refleksion, både fra kommuner, regioner, faglige organisationer på sundhedsområdet og ikke mindst fra patienternes side.
Hvordan skal fremtidens sundhedsvæsen indrettes, så det bliver en løsning på de strukturelle problemer der er? Det eneste vi ved med sikkerhed, er at status quo ikke er en mulighed.
Der er brug for at der tages et samlet ansvar for borgerne - patienterne - uanset om det er i eget hjem, på en akutplads eller det er på en hospitalsmatrikel.
Ikke nok akutpladser
Der er blevet færre hospitaler, som til gengæld er blevet meget mere specialiserede. Det har betydet en høj kvalitet i hospitalsbehandlingen, men også at der er blevet længere til hospitalerne, og ikke mindst at det er her man får den specialiserede behandling.
Den specialiserede behandling alene gør det imidlertid ikke. Den skal suppleres med et nært sundhedsvæsen til borgere og patienter, der er for svækkede til at være i eget hjem, som har brug for at komme sig, som har brug for pleje, behandling omsorg og rehabilitering – men ikke har brug for hospitalsbehandling, som det i dag er muligt på akutpladser og midlertidige pladser. Og den skal for de borgere/patienter, der godt kan komme hjem, suppleres med den rette hjælp i eget hjem.
Her er det, at de nuværende strukturer på sundhedsområdet ikke helt slår til.
For antallet af akutpladser slår ikke til - ja, faktisk er der i følge Danmarks Statistik ikke rigtig sket en stigning i antallet af akutpladser i kommunerne de seneste ti år. Der er til gengæld kommet mange flere patienter og dermed også flere patienter, der har brug for pleje, behandling og omsorg efter en hospitalsindlæggelse.
Hospitalssenge er optaget
Hver dag ligger der ca. 100 færdigbehandlede patienter i en hospitalsseng og venter på at komme på en akutplads eller i eget hjem med den rette hjælp.
Ja, men der ligger de jo trygt og godt, kunne kommentaren være. Og jaja - kommunerne betaler jo for det, så hvad er problemet? Jo, hvis ikke lige det var, fordi at her lægger kommunerne beslag på 100 specialiserede hospitalssenge, hvor de med hver deres begrundelse godt lige vil have deres borger til at ligge en ekstra dag eller to, fordi de ikke kan tilbyde borgeren/patienten den pleje og omsorg, der er brug for.
I stedet for at det er en lægefaglig vurdering, der afgør hvem der skal ligge i hospitalssengene, er det kommunernes visitatorer. Og dermed er der ikke mulighed for lægefagligt at vurdere, at en anden patient måske kunne have godt af lige at have et ekstra døgn på hospitalet. For sengen er optaget.
Kommunerne lægger beslag på 100 specialiserede hospitalssenge, hvor de med hver deres begrundelse godt lige vil have deres borger til at ligge en ekstra dag eller to.
Vi skal sikre at der er nok akutpladser, så alle der har behov, kan få en akutplads uden ventetid. Og det skal naturligvis være akutpladser reguleret efter sundhedsloven og ikke midlertidige pladser reguleret efter serviceloven. Der skal være klare faglige krav til kvalitet, funktioner og kompetencer. Og hvor indsatsen, som den er beskrevet fra hospitalet ved udskrivning, rent faktisk også følges om det er kost, rehabilitering eller andet. Så borgeren - patienten - får mulighed for at komme sig hurtigst muligt.
Der er brug for et samlet ansvar på området, så antallet af akutpladser løbende kan justeres og tilpasses udviklingen på hospitalerne og mulighederne for behandling i eget hjem. Og status quo er ikke en mulighed.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.