Tidligere SF-borgmester i Syddjurs, Kirstine Bille er spidskandidat endnu en gang. Hun er et af de kendte navne, SFerne kan håbe går hen og spiller en rolle i forhandlingerne om borgmesterposter.
Foto: Jan Dagø / Polfoto
Tidligere SF-borgmester i Syddjurs, Kirstine Bille er spidskandidat endnu en gang. Hun er et af de kendte navne, SF'erne kan håbe går hen og spiller en rolle i forhandlingerne om borgmesterposter. Foto: Jan Dagø / Polfoto

SF ryster posen med kandidater efter massakre ved KV13

Prøvede SF-kræfter stopper. Følg opstil­ling­erne i Jammerbugt, Nyborg, Roskilde, Silke­borg, Vesthimmer­land, Lejre, Syddjurs og Fredericia, hvor SF i de senere perioder har haft centrale placeringer.

Af Knud Abildtrup | [email protected]

Ved KV13 oplevede SF en større åreladning. Partiet gik fra 340 valgte ved KV09 til bare 116 i en kraftig decimering, der pludselig efterlod mange prøvede byrådsmedlemmer på sidelinjen. Blandt dem, der dog blev valgt ind, har en række erfarne lokalpolitikere op til KV17 nu valgt at trække sig og give plads til nye folk - eller til andre erfarne for den sags skyld.

I Jammerbugt har Erik Ingerslev valgt at stoppe efter hele 32 år - og synes, at han som snart 70-årig har gjort sit. Partiet mistede ved KV13 det ene af to mandater, og nu er Frank Østergaard ny spids.

I Nyborg har formand for Skole- og Dagtilbudsudvalget Thomas Laursen valgt at stoppe efter to perioder. Han beholdt ved KV13 sin plads som den eneste ud af tre, men nu må partiet på jagt efter en ny spids.

I Roskilde spillede SF tidligere en stor rolle. Efter KV09 var SF byrådets næststørste parti, og her blev KV13 en ren massakre: SF mistede hele seks af sine syv mandater - angivelig som reaktion på deltagelsen i Thorning-regeringen fra 2011 og indgrebet i lærerkonflikten. Formanden for Kultur- og Idrætsudvalget Birgit Pedersen stiller ikke op igen, mens regionsrådsmedlem og tidligere kommunalpolitiker Tina Boel er ny spids.

Populære SF’ere ude

En anden erfaren udvalgsformand, Elin Sonne i Silkeborg, der i denne periode er formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, har valgt at trække sig. Her gik folkesocialisterne ved KV13 fra seks til bare to, og den anden, veteranen Hans Okholm, der både er tidligere udvalgsformand og medlem af KL-udvalg, er til gengæld blevet valgt som spids igen.

En af de kommuner, hvor SF helt imod landstendensen fik et bedre valg ved KV13, var i Vesthimmerland, hvor folketingspolitikeren Pernille Vigsø Bagge stillede op og med 2021 ud af partiets samlede 2632 stemmer trak tre andre med sig ind, så SF gik fra to til fire. Hun har meldt fra denne gang, mens de tre andre stiller op igen uden stemmeslugeren øverst.

Lejre var et andet atypisk eksempel på SF-fremgang, idet den populære borgmester Mette Touborg øgede SF's lokale indflydelse fra seks til ni ud af 25 pladser og efterlod V som andetstørste parti. Touborg afbrød midt i perioden den politiske karriere til fordel for en administrativ i Københavns Kommune og overlod borgmesterposten til Carsten Rasmussen (S), mens SF-spidskandidatposten er gået til Mikael Ralf Larsen.

SF-håb i Syddjurs

I forrige periode havde SF udover i Lejre også borgmesterposten i Syddjurs og måtte ved KV13 afgive den til Venstres Claus Wistoft. Her holdt det ellers så lemlæstede parti næsten skansen ved at gå fra seks til fem mandater, og Kirstine Bille er spidskandidat endnu en gang - og et af de kendte navne, SF'ere kan håbe på kunne gå hen og spille en rolle i forhandlingerne om borgmesterposter.

Som Touborg valgte også en anden landskendt SF-profil at blive chef i det kommunale. Tidligere KL-udvalgsformand Jane Findahl, der var SF's frontfigur i Fredericia, gik i denne periode ud af byrådet og blev uddannelseschef i Odense. Hun var eneste SF'er tilbage i byrådet efter nedgang fra fire til en enkelt. Suppleanten Marianne Thomsen er ny spids.

Det kan kort noteres, at tidligere folketingsmedlem Pernille Frahm efter en afstikker på en enkelt periode til kommunalpolitik - på Frederiksberg - ikke stiller op igen. Og i flere kommuner er der sat navne på spidskandidaterne – så mange, at de må vente til en senere lejlighed.

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet