Klumme/
Pointer om faste teams: Sådan lykkes kommunerne med ældrereformen
Klumme/
Pointer om faste teams: Sådan lykkes kommunerne med ældrereformen
Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
Endelig er den længe ventede ældrereform landet. Og jeg glæder mig lige så meget som både medarbejdere og ældre over hele landet til for alvor at komme i gang med at realisere de gode ambitioner for fremtidens ældrepleje, reformen er båret af.
Men succeserne kommer ikke af sig selv. Det gælder også for de tværfaglige selvstyrende teams, der står som en separat del af reformen, og som har potentiale til gøre en kæmpe forskel for vores ældre.
Det ved jeg i min egenskab af leder af hjemmeplejen i Ringsted Kommune og som næstformand i ældre- og sundhedsudvalget i Holbæk Kommune. Jeg har været tæt på udrulningen af tværfaglige teams i begge kommuner, som har været nogle af de danske pionerer.
For mig er der vigtige pointer, som man ikke må overse hverken som leder eller politiker.
Skal man lykkedes med de selvstyrende teams er følgende tiltag i min optik helt nødvendige:
- Sygeplejerskerne skal være en integreret del af de faste teams med samme leder som deres sosu-kolleger. Det er nok den allervigtigste pointe og kræver, at sundhedsloven tænkes med.
- For at et team kan dække sig selv, skal det bestå af 8-10 medarbejdere (dag) plus sygeplejersker.
- Der skal arbejdes med relationel koordinering og psykologisk tryghed som opstart men også løbende.
- Det kræver tid at lære selv at lave ruter og vagtplaner. Invester den nødvendige tid.
- Start rigtig gerne i en gruppe/område og vælg dygtige ambassadører, særligt fra sygeplejen.
- Tænk myndighed og rehabiltering med fra en begyndelse.
- Husk at al ændring tager tid, og at man ikke lykkedes med en så stor ændring på et år. Så kære politikere, giv medarbejdere og ledere plads til at arbejde med kulturændringen.
- Stort fokus på at lederrollen ændrer sig, så det kræver kompetenceudvikling af særligt teamledere.
- Stort fokus på at koordinator rollen ændrer sig.
- Indrag borgere og pårørende
Det vigtigste er nok at huske, at selvstyrende teams ikke løser alt.
Der skal stadig være fokus på velfærdsteknologi, træning og kompetenceudvikling, men man vil opleve større faglighed ved at lave tværfaglige teams. Man vil også opleve større medarbejdertilfredshed og sandsynligvis også reduceret sygefravær.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.