Kommunen.dk
MENU

Planklagenævnet kvæler lysten til udvikling af yderområder

Hvis ikke coronakrisen allerede har taget livet af alt initiativ, tager langtrukken klagesagsbehandling modet fra de fleste, skriver frustreret projektudvikler.

Planklagenævnet kvæler lysten til udvikling af yderområder

Hvis ikke coronakrisen allerede har taget livet af alt initiativ, tager langtrukken klagesagsbehandling modet fra de fleste, skriver frustreret projektudvikler.
Bag disse mure i Viborg er godkendt byggeprojekt i Sæby sat på pause i månedsvis af en enkelt borger, som endda fremsætter sin klage for anden gang. Det skaber frustration og gør udviklingen i yderområder unødigt kringlet, mener bygherren.
Bag disse mure i Viborg er godkendt byggeprojekt i Sæby sat på pause i månedsvis af en enkelt borger, som endda fremsætter sin klage for anden gang. Det skaber frustration og gør udviklingen i yderområder unødigt kringlet, mener bygherren.
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix
6. apr. 2022
Jens Nielsen
JENS NIELSEN
STIFTER OG PROJEKTUDVIKLER
SÆBY BAKKER APS
Email

” KL’s politikere har … udtrykt betydelig frustration over den aktuelle klagesagsbehandling ifbm. byudviklingsprojekter mv. i kommunerne. Kritikken går på hovedforhold i nævnenes sagsbehandling. Dels den lange sagsbehandlingstid i de to nævn, hvor nogle projekter først forventes afgjort i op til fem år efter, de er blevet påklaget. Dels en række proces- og proceduremæssige forhold i nævnenes sagsbehandling og generel usikkerhed om den juridiske linje, der betyder at tiden fra en sag påklages til der foreligger en endelig afklaring kan blive endog meget længere.” 

Så markant gav KL allerede i september 2021 i rapporten ”KL’s forslag til forbedring af klagesagsbehandlingen ifbm. lokale udviklingsprojekter” udtryk for den frustration, der lige nu hersker i mange danske kommuner over Planklagenævnet.

En enkelt kritisk borger bremser alt

Både KL, Statsrevisorerne og flere andre har kritiseret, hvordan Planklagenævnet, der er en del af Nævnenes Hus i Viborg, fungerer. Det handler både om nævnets fortolkning af loven og nogle ekstremt lange sagsbehandlingstider, der i praksis er i gang med at kvæle udviklingen af især yderområderne i Danmark. 

Hvis ikke coronakrisen allerede har kvalt initiativerne, så gør Planklagenævnet det. 

Hos Sæby Bakker ApS mærker vi præcist de samme udfordringer med vores to et halvt år gamle byudviklingsprojekt ”Sæby Bakker”, der går ud på at etablere 360 boliger i Frederikshavn Kommune. Arealet er udlagt til boligformål jf. Kommuneplan 2009, projektet har været i offentlig høring og bakkes op af et flertal byrådet, som den 27. oktober 2021 vedtog lokalplanen for området ved Sæby Bakker.  

Alt var på plads og klappet af til at stikke spaden i jorden i januar i år.

Alligevel står byggepladsen fortsat gabende tom. Ene og alene fordi en enkelt borger har betalt 500 kr. for at få sine bekymringer over projektet afprøvet ved Planklagenævnet. Denne ene klage sætter projektet på standby på ubestemt tid. Samme klageblev blev fremsat af samme borger i forbindelse med den offentlige høringsproces, men det tager systemet ikke højde for. 

Sagsbunkerne vokser

Hos Sæby Bakker ApS forstår vi naturligvis nødvendigheden af et uvildigt nævn med klageinstans for afgørelser efter blandt andet Planloven. Problemet er bare, at det er alt, alt for let at blokere for et projekt, der allerede har gennemgået en meget grundig og demokratisk proces hos kommunen. Det er grotesk, at en enkelt borger bevidst og med en meget lille indsats kan indgive sin klage på ny og dermed sætte et projekt i stå. 

Dertil kommer ekstremt lange sagsbehandlingstider i Planklagenævnet. Vi har hørt undskyldningen om udflytningen af nævnet til Viborg i 2017 utallige gange, men vi accepterer ikke denne præmis længere. Statsrevisorerne konkluderede i marts 2021, at udviklingen i produktiviteten og i behandlingen af klagesager i Nævnenes Hus allerede da var utilfredsstillende, og at bunken med verserende sager voksede. 

Initiativ er blevet for risikabelt

I vores projekt i Frederikshavn Kommune har det aktuelt betydet, at projektet bliver langt dyrere. Bl.a. på grund af stigende priser på byggematerialer og lang planlægningstid af eksempelvis fjernvarmeinstallationer. Hertil kommer forrentning af den forholdsvis store investering, der allerede er lagt. 

Planklagenævnet spænder ikke bare ben for vores projekt, men for mange lignende projekter og afholder hver dag andre fra at gå i gang. Hvem tør investere i projekter, hvor ingen kender hverken tidshorisont eller udfald?

Vores håb er derfor, at man fra politisk side hurtigst muligt vil kigge på de ændringsforslag, som KL har fremsat. Det vil sætte mere skub i udviklingen af yderområderne. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR