Allerøds afgående borgmester Jørgen Johansen (K), her fotograferet under et besøg hos nogle af kommunens flygtninge.
Allerøds afgående borgmester Jørgen Johansen (K), her fotograferet under et besøg hos nogle af kommunens flygtninge.
Foto: Niels Hougaard / Ritzau Foto.

“Nu trækker jeg lige luft ind”

Allerøds borgmester Jørgen Johansen (K) fik et rigtig godt valg med 1612 personlige stemmer - alligevel måtte han se borgmesterposten gå til en anden. Nu skal han trække luft ind, holde takkefest og måske lave et rullefald på dansegulvet igen.

dagen derpå

Af Hanne Korvig | [email protected]

Jørgen Johansen. Det var noget af et chok. En overraskelse?!

Ja, det var det … Jeg fik jo flest stemmer i kommunen … 1612 stemmer, så ...

Hvad skete der?

Der skete det, at de andre, De Radikale, Socialdemokratiet og SF, havde lavet en aftale inden, ikke. Og de pegede på Venstre. Og det kan jeg jo ikke rigtig gøre så meget ved. Selvom vi er det største parti, kan jeg jo ikke tvinge de andre til at … altså de borgerlige partier fik jo én på frakken i Allerød.

Hvornår gik det op for dig, at du ikke ville genvinde posten?

Da vi stod der, og vi fik de forskellige tal ind, så kan jeg jo godt regne, men jeg havde det også på fornemmelsen … at der skulle mere til. Altså hele det her spil, det kan man, når man er i det. Jeg troede faktisk, at Venstre havde fået et værre valg, men nu fik vi så det samme mandatantal, og det gør jo, at man sagtens kan gå ud og forsvare, at de skal have posten, når nu de har alle de andre, der peger på dem …

Okay, så du havde det på fornemmelsen allerede før valgdagen?

Ja. Igennem de sidste par måneder har jeg sammen med de to andre store partier i Allerød, Venstre og Socialdemokratiet, holdt møder om, hvordan vi kunne gøre det her fremadrettet, og hvordan vi kunne undgå konstitueringsfights, som der har været de sidste to gange. Og under de snakke har jeg kunnet fornemme, at der var en aftale, fordi nogle kom til at snakke over sig. Det var faktisk Karsten (red. Längerich den kommende borgmester i Allerød), der selv sagde det for åben skærm … at de havde peget på ham; at de allerede havde 12-14 mandater, så … Jeg havde faktisk stor tiltro til, at jeg ville få et fint valg, og det fik jeg også, men alle andre omkring mig fik så ikke, så fint et valg.

Karsten Längerich siger til kommunen.dk i dag, at der har været en del uro og dårligt samarbejde i byrådet i en lang periode, og at han og den nye konstituering vil forsøge at forbedre det og få et bedre samarbejde omkring de økonomiske reformer. Hvad er din kommentar til det?

Jeg har som borgmester sørget for, at vores økonomi er kommet i tiptop stand - med en kassebeholdning på over 100 millioner. Da jeg startede, skulle vi finde pengene først - men nu er de der, og det med reformerne er ikke noget nyt, det er noget, jeg og Karsten og Miki Dam (S) har snakket om i forvejen og aftalt - hele den del der. Det er noget vi i fællesskab har udtænkt, men ja, ja.

Hvad laver du i dag?

Lige nu sidder jeg i en stol og kigger ud over alt det grønne og vores sø og snakker med dig. Men ellers har jeg brugt det meste af tiden på at svare alle de dejlige, fantastiske mennesker, der bekymrer sig om mig eller har villet give mig en virtuel krammer. Mennesker, jeg har brugt rigtig meget tid sammen med, og som selvfølgelig også er berørte over det her. Og lige om lidt skal jeg ud at fjerne alle plakaterne, så folk ikke bliver trætte af dem, og så tænker jeg, at jeg falder lidt ned i løbet af ugen og kan begynde og spekulere lidt på min fremtid. Nu trækker jeg lige luft ind.

Så du har ikke nogen konkrete fremtidsplaner?

Jamen, nu skal jeg være oppositionspolitiker, det har jeg aldrig prøvet før. Jeg er jo lokalpolitiker med stort L. Du får ikke mig at se som folketingskandidat. Jeg elsker Allerød, og det er det, der har drevet mig som politiker hele vejen igennem. Jeg har altid været en del af borgmesterposten - enten på bagsmækken eller som borgmesteren. Men nu skal jeg så være i opposition, og det bliver jo et fritidsjob. Og hvad skal jeg ellers? Det ved jeg faktisk ikke?! Skal jeg være pædagog? Skal jeg starte min egen café? Eller … være leder et sted… jeg ved det ikke? Jeg er ikke nået så langt, haha. Men jeg har aldrig prøvet at være arbejdsløs, og jeg er 52 år gammel. Og nu er det jo meget nyt, så måske er det derfor det ikke bekymrer mig så meget lige nu … men hvis du nu ringer om tre måneder og siger: “Nå, hvordan går det så, Jørgen?” Så kan det jo godt være, at jeg vil være mere bekymret?!

Hvad siger din familie i dag?

De bærer mig igennem. Det er jo der, hvor man virkelig kan mærke, at man har en familie. En familie, der elsker en og kan lide en. Og det er nok på grund af dem, at jeg trods alt, er optimistisk og kan tage det så roligt. Jeg havde forventet, at jeg ville være rigtig ked af det, men de hjælper mig altså. MIn yngste datter har været med til at lave min kampagne, og hun sad her i nat og ventede på mig. For at kunne støtte mig, hvis nu. Min bror har også været her … og når vi kommer lidt på afstand af det hele, kan jeg takke dem og sige: Hold kæft, hvor har I været gode. Jeg tror i øvrigt, jeg inviterer dem til fest på lørdag! Til takkefest! Alle dem der har støttet mig … jeg fik jo trods alt et godt valg. 1000 flere stemmer end den kommende borgmester. Det skal være mit fokus.

Du har tidligere fortalt til Avisen Kommunen, at du holdte op med at lave rullefald på dansegulvet efter, at du blev borgmester … Kommer dine gæster til at opleve et rullefald eller to fra dig på lørdag?

Haha, altså nu er jeg jo blevet en ældre herre, så det skal man lige tænke over … men det kan da godt være.

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet