Selvom Alternativet ikke vil betegnes som et venstreorienteret parti, har partiet i næsten alle kommuner valgt et centrum-venstre-samarbejde.
Foto: Carsten Bundgaard / Ritzau Foto
Selvom Alternativet ikke vil betegnes som et venstreorienteret parti, har partiet i næsten alle kommuner valgt et centrum-venstre-samarbejde. Foto: Carsten Bundgaard / Ritzau Foto

KV17: Ikke alle politiske alliancer er lige forudsigelige

I Hørsholm samarbejder Alternativet til højre, i Albertslund møder S-SF-alliancen modstand fra gamle allierede, og i Skive foretrækker SF en V-borgmester fremfor det spirende S-DF-samarbejde.

Alliancer

Af Knud Abildtrup | [email protected]

Kommunalvalg er nu engang en broget affære, og det afspejler sig også i denne fase, hvor der rundtom i landet for tiden aftales valgforbund mellem partier og lister. Der er tydelige tendenser - såsom, at Alternativet, der er en ny spiller på banen, i en række kommuner tilslutter sig centrum-venstre-blokkens samarbejde i større eller mindre udgave.

Et brud på den tendens finder man i Hørsholm, hvor det grønne parti er gået i valgforbund med V, der også forhandler med DF og LA. På landsplan har partiet gjort meget ud af at profilere sig som hverken venstre- eller højreorienteret, men set ud fra KV17-alliancer rundtom er der ikke så megen tvivl om, at nyskabelsen, der lige nu har  pladser i otte byråd, mest tror på gevinst for deres mærkesager ved at gå til venstre.

Overfor Ugebladet Hørsholm kalder Jørgen Fabrin (ALT) partiets valg 'ren matematik' og erklærer samtidig, at han 'ikke var orienteret' om det andet valgforbund, S-SF-R-Borgerlisten-KD. Han foreslår selv et politisk skifte - Hørsholm har siden 1970 haft enten konservative eller uafhængige borgmestre - og peger på Annette Wiencken (V) eller Henrik Klitgaard (R) som mulige afløsere.

Netop Klitgaard siger til Ugebladet, at V 'har været smarte ved at lokke ALT med i valgforbund', og forudser, at ALT slet ikke får nogen valgt og i stedet kommer til at lægge stemmer til mandater fra DF.

Mens Alternativet ser ud til at glide ind i traditionelt rød-grønne valgsamarbejder langt de fleste steder, så er der større variation i, hvor man finder midterpartiet De Radikale. Ikke så få steder er både R og ALT med i brede centrum-venstre-alliancer - som i Odense, hvor en S-SF-EL-R-ALT-forbrødring netop er annonceret til afløsning af to ved KV13 - S-R og SF-EL. Og i Esbjerg er de fire partier på den fløj nu blevet til fem i kraft af, at ALT er kommet til.

De Radikale vælger sine steder valgtekniske alliancer til højre. Som i Halsnæs sammen med K og LA - og i Kalundborg, hvor R er med i en centrum-højre-konstellation bestående af V-DF-R-K-LA, der samstemmende peger på Martin Damm (V) som borgmester igen.

I Albertslund er der for første gang et stort borgerligt valgforbund - V-K-DF-LA - der med V-spidsen Brian Palmund i front nu håber at kunne vriste borgmesterposten fra Steen Christiansen i vestegnskommunen, der aldrig har haft andet end S-borgmestre.

En ny alliance mellem R-EL-ALT har senest meldt ud, at de ønsker et 'politisk og demokratisk kursskifte i kommunen, hvor de synes, at S-SF-flertallet i for høj grad kører deres eget løb. Det kan de lige netop med 11 ud af 21 pladser, og den udmelding lyttes der opmærksomt til på den blå fløj.

R-EL-ALT-alliancen beskriver i Albertslund Posten 'et snævert S-SF-flertal, der i mange vigtige sager lukker sig om sig selv. Dette flertal bliver mere og mere sammenvævet med forvaltningens ledelse - ofte er det svært at se, om initiativer eller forslag kommer fra S-SF eller fra forvaltningen'.

SF-spids Leif Pedersen ærgrer sig over, at EL er skredet fra et tidligere valgforbund med SF og Kommunisterne, mens EL-spids og udvalgsformand Helge Bo Jensen trods alt stadig siger, at partiet vil pege på Steen Christiansen som borgmester.

I Skive er der netop fra SF en usædvanlig politisk udmelding. I den V-ledede kommune plejer S at kunne regne med støtte fra SF, men ifølge Skive Folkeblad stiger spændingen op til KV17, efter at S og DF har luftet, at de to partier, der på landsplan er kommet med flere fælles udspil, også i Skive sikkert kan finde ud af at samarbejde.

DF ser faktisk en fin borgmester i S-spidsen Peder Christensen, men den melding får SF-spids Anders Bøge til at understrege, at han langt hellere ser kommunen ledet af en V-SF-alliance end af en S-DF-alliance.

Ved KV13 var det DF, der satte Peder Chr. Kirkegaard (V) i borgmesterstolen, men den rolle kunne denne gang blive SF's. I hvert fald peger Anders Bøge overfor avisen på, at V med 12 og SF med 2 lige nu mønstrer 14 mandater, mens S på 8 og DF på 4 har 12, så hvis bare det styrkeforhold fortsatte ...

Med de fronter trukket op bliver de mindste partiers indstilling endnu vigtigere. I denne periode har R den sidste af de 27 pladser i byrådet, mens den enlige EL-politiker er skiftet til SF, og ingen ved, hvem der ellers måtte gøre sig gældende og måske ændre billedet, når stemmerne er talt op, og udmeldinger fra valgkampen pludselig kan blive overtrumfet af en ny politisk virkelighed.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet