Kirsten Terkilsen (V) har siddet på borgmesterposten i to perioder – og er ifølge lokalavisen klar til en endnu en omgang. Foto: Per Folkver / Polfoto
Kirsten Terkilsen (V) har siddet på borgmesterposten i to perioder – og er ifølge lokalavisen klar til en endnu en omgang. Foto: Per Folkver / Polfoto

Kendte og mere ukendte navne står klar – også KV13-topscoreren

Følg de seneste udviklinger i kandidatopstillingerne i de største partier i Furesø, Hedensted, Slagelse, Thisted, Vejle og Aarhus.

Kv 17

Af Knud Abildtrup | [email protected]

Denne uges nyhedsrunde blandt spidskandidaterne i det kommunalpolitiske univers tæller mange kendte navne, og som den første fik borgmester i Furesø Kommune, Ole Bondo Christensen (S) ifølge Frederiksborg Amts Avis et 'bragende bifald', da han tog imod baglandets valg. Bondo går dermed ind i sin tredje valgkamp efter at have vundet de to tidligere: KV09, hvor han snuppede posten fra Jesper Bach (V), og KV13, hvor S gik frem fra 8 til 10 af byrådets 21 pladser. Bondo siges at have styret kommunen fornuftigt, så et samlet byråd har kunnet bringe økonomien på fode igen efter Farum-udskejelserne, der ellers har trukket lange spor.

I Hedensted skulle borgmester Kirsten Terkilsen (V) lige være sikker, før hun meldte ud, at hun er parat til en ny omgang – men det er hun ifølge Lokalavisen nu, omend hun først formelt udpeges 1. november. Også hun har siddet på posten i to perioder, og også hun formåede ved KV13 – sammen med sit parti – at øge mandattallet (fra 12 til 13 ud af i alt 27) og har ligesom i Furesø altså ikke absolut flertal til borgmesterpartiet. Endnu da. Socialdemokraterne, der sidder på de 8 af pladserne, har her udpeget Kasper Glyngø – med en enkelt periode på bagen – som ny spids efter Henrik Alleslev, der var spids ved KV13. S havde senest borgmesterposten, da Jørn Juhl Nielsen residerede fra 1997-2006 i den gamle Hedensted Kommune og fra 2006-09 i den nye.

I Slagelse har Venstre siddet på magten siden KV13, hvor Stén Knuth blev borgmester ved i en alliance med LA og DF at kunne mønstre 17 ud af 31 mandater og derved kunne 'afsætte' Lis Tribler. Hun havde på det tidspunkt været borgmester i to perioder og bevarede 12 S-pladser. Siden er tidligere MF John Dyrby Paulsen (S) blevet leder for S, der med 11 pladser er største parti. Valgkampen er vist for længst gået i gang – Dyrby og S forlod budgetforhandlingerne i protest mod et forligsbrud og valgte som eneste parti at stå udenfor.

I Thisted er – eller var – der kamp om spids-posterne i alle de tre største partier. MF Ib Poulsen trak sig i sidste øjeblik som kandidat til at være spids i DF til fordel for Peter Sørensen, der blev valgt og hermed er ny på den post. I Venstre får borgmester siden KV09 Lene Kjelgaard Jensen modspil fra Niels Jørgen Pedersen, der får støtte fra både V-bagland og lokalt erhvervsliv og godt kunne ligne et nyt bud på en V-spids. Ved KV13 fik både V og S 10 mandater, så meget kan ske. I S generobrede Ulla Vestergaard nomineringen som spids ved i en afstemning at få 201 stemmer mod 118 til Henning Holm, der havde udfordret. Vestergaard var også spids ved KV09 og KV13.

I Vejle står det nu klart, at gruppeformand og tidligere MF Jens Ejner Christensen (V) bliver ny V-spids efter kampvalg med udvalgsformand Gitte Frederiksen. Han fik 286 ud af 395 stemmer mod hendes 111 og skal nu forsøge at løfte arven efter Arne Sigtenbjerggaard (V), der har været borgmester siden KV09. Konkurrenten bliver her først og fremmest Søren Peschardt (S), der igen er udpeget som S-spids.

I Aarhus er både borgmesteren og tre af rådmændene valgt som deres partiers spids. Det gælder således Jacob Bundsgaard (S), der har været borgmester siden 2011 og ved KV13 fik de allerfleste personlige stemmer i hele landet: 39.237 aarhusianere stemte på ham svarende til 21,8 procent. Venstre har igen udpeget rådmand Bünyamin Simsek som spids. Han har siddet i byrådet siden 2002 og var også V-spids ved KV13. Ingen af de to havde modkandidater. Det havde SF-rådmand Thomas Medom, der ligesom ved KV13 skal stå øverst på liste F, heller ikke. K-rådmand Marc Perera Christensen blev også sit partis spids – som han var det ved de to seneste valg.

Netværk

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet