Kommunen.dk
MENU

12 i dansk og alligevel udsat

Syrisk født talperson for Dansk Flygtningehjælps Ungdom håber på en fremtid i Danmark, men hun er bekymret. Både for sin fremtid og for integrationsindsatsen.

12 i dansk og alligevel udsat

Syrisk født talperson for Dansk Flygtningehjælps Ungdom håber på en fremtid i Danmark, men hun er bekymret. Både for sin fremtid og for integrationsindsatsen.
Rahima Abdullah fra Dansk Flygtningehjælps Ungdom (DFUNK) var den eneste i sin gymnasie-klasse, der fik 12 til terminsprøven i dansk på A-niveau. Hun bliver student til sommer og vil gerne læse videre på universitetet. På billedet er hun til demonstration foran Christiansborg.
Rahima Abdullah fra Dansk Flygtningehjælps Ungdom (DFUNK) var den eneste i sin gymnasie-klasse, der fik 12 til terminsprøven i dansk på A-niveau. Hun bliver student til sommer og vil gerne læse videre på universitetet. På billedet er hun til demonstration foran Christiansborg.
Foto: privat.
20. maj 2021
Rahima Abdullah
RAHIMA ABDULLAH
POLITISK NÆSTFORPERSON
DANSK FLYGTNINGEHJÆLPS UNGDOM DFUNK
Email

Som nyankommen i Danmark er ”integration” det første ord, man hører i sprogskolen, blandt politikerne, i kommunerne og i samfundet. Siden jeg kom til Danmark i 2015, har jeg oplevet, at nogle ting styrker integrationen, mens andre ting svækker den. 

Hvis ”frivillighed” ikke fandtes, var jeg nok ikke nået langt i min integrationsproces.

Jeg mødte de frivillige på Herning Bibliotek i en lektiecafe, som var oprettet af Dansk Flygtningehjælp for at hjælpe tosprogede. Det var her, min evne til at skrive på dansk udviklede sig. Det var de flinke frivillige ældre damer, der hjalp mig med det sproglige og rettede mine tekster igennem. De lærte mig, hvor kommaet skal stå, og hvordan man formulerer sine tanker på dansk. ”Det her siger man ikke på dansk”, sagde de mange gange med et smil på læben og et ønske om at hjælpe mig godt på vej til det danske samfund. Jeg spurgte hver gang ”Hvordan siger man det så? For jeg vil gerne lære det!”. Jeg mødte op hver tirsdag med en tekst i hånden, som jeg havde skrevet på dansk, og fik hjælp af dem til at rette den. Jeg kunne selv mærke, hvordan jeg udviklede mig. Hver gang blev mine fejl færre, og mit dansk blev bedre. 

Fra 02-12 med frivilliges hjælp

For tre år siden startede jeg i gymnasiet med en karakter på 02 i skriftlig dansk. Men med hjælp fra de frivillige udviklede jeg mig så meget, at jeg for to uger siden var den eneste i min klasse, der fik 12 til terminsprøven i dansk på A-niveau. Og lige om lidt bliver jeg student og skal læse videre på universitetet. 

  Jeg mødte op hver tirsdag med en tekst i hånden, som jeg havde skrevet på dansk, og fik hjælp af dem til at rette den.

De første danske venner fik jeg, da jeg selv blev frivillig i Dansk Flygtningehjælp Ungdom, hvor jeg i dag er politisk næstforperson. Her fandt jeg modet til at tale trygt dansk, udvikle mig, spørge til og vise nysgerrighed om samfundet uden at være bange for at blive mødt med fordomme eller lyde ”dum”, hvis jeg udtalte et ord forkert. 

Det er aldrig nemt at integrere sig i et nyt samfund. Men integration er også et valg. Man kan vælge det til og man kan vælge det fra. Min erfaring er, at man vælger at blive integreret, hvis man føler sig tryg og får følelsen af, at de, der gør det godt, vil blive   accepteret som en del af samfundet og fællesskabet på linje med alle andre. 


Det kan også ske for mig

"Men vil man trygt vælge at integrere sig, når man ser den ene flygtning efter den anden blive udvist uden at skele til, om personen er velintegreret, i job eller under uddannelse?

  Jeg kunne selv mærke, hvordan jeg udviklede mig. Hver gang blev mine fejl færre, og mit dansk blev bedre. 

Hvis man ønsker at integrere de mennesker, der kommer til Danmark, er det vigtigt at vise, at integration nytter og tæller med, når ens sag bliver afgjort og ens mulighed for at blive i Danmark vurderes. Det sker desværre ikke i dag. Velintegrede syriske flygtninge får afslag og har kun to muligheder: At sidde på et udrejsecenter, eller rejse tilbage til det diktatur, de er flygtet fra. Det sker for mange syrere, og det kan også ske for mig. Det er et kæmpe tilbageslag for integrationen og den enkeltes motivation og vilje til at integrere sig i det danske samfund. Utrygheden kan blive fatal. Både for de mennesker, der bliver sendt tilbage, de, der er i gang med at integrere sig og for integrationen som helhed i Danmark. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR