En bølgetop af partihop, og der var i forvejen højvande
En bølgetop af partihop, og der var i forvejen højvande
Paletten med partifarver er i flittig brug på kommunernes hjemmesider, når byrådsmedlemmers aktuelle tilhørsforhold skal opdateres. Bare i løbet af de seneste to måneder har næsten hver femte kommune oplevet et eller flere partihop, mest spektakulært på Langeland, hvor fire ud af fem V-medlemmer samtidig tog deres gode tøj og gik.
Tidligere i år da skete noget lignende i Favrskov, hvor tre ud fem forlod V-gruppen, men det er undtagelser. Derimod er det som generelt fænomen velkendt, at der kommer en bølgetop af partihop på dette tidspunkt i løbet af en valgperiode.
I år kommer bølgetoppen så oveni et generelt højvande af partihop, hvis man skal blive i billedsproget. Højvandsmærket blev passeret allerede ved årsskiftet, midtvejs i valgperioden, da byrådene under ét passerede samme antal partihop som i hele foregående valgperiode. Altså fire års ration på bare to år.
Antallet var 159 dengang. I dag er det vokset med en tredjedel til 215.
Blandt partihopperne er løsgængerne størst i antal - lige nu 68, men tallet forskyder sig løbende både opad og nedad efterhånden som der kommer nye til og andre finder sig et parti at rykke videre til.
Partimæssigt er det Liberal Alliance der har indkasseret den største gevinst med næsten en firdobling af partiets ni valgte til nu i alt 34 byrådsmedlemmer. Lige efter følger Danmarksdemokraterne, der er vokset fra nul til 29, og Moderaterne fra nul til 23.
På minussiden har Nye Borgerlige mistet 60 pct. af sine byrådsmedlemmer (fra 65 til 26), og Dansk Folkeparti har sagt farvel til en fjerdedel (fra 90 til 66). Også Venstre har blødt, men fra et højere udgangspunkt så de 33 afhoppede byrådsmedlemmer udgør kun en andel på lige over fem pct. af de 620 partiet lagde ud med.
Netop i plusserne og minusserne for de nævnte partier ligger den sandsynlige forklaring på højvandet for partihop. Det er ligesom ved en rigtig oversvømmelse - hvis man holder sig oppe ved at hage sig fast i en gren, hopper man gerne over på noget større, der flyder forbi.
En overlevelsesreaktion, kort sagt, og med større opbrud i partidannelserne i de senere år er der tilsvarende større grund til løbende at optimere sin flydeevne. Det kommer så oveni de sædvanlige bølgetoppe, hvor den næste ifølge erfaringen indtræffer omkring og lige efter det sidste årsskifte i en valgperiode. Altså til vinter. Ifølge samme erfaring fra tidligere valgperioder vil den næste bølgetop være endnu højere end den igangværende, så antallet af partihop i løbet af en valgperiode har en god chance for denne gang at lande på det hidtil højeste under den nuværende kommunestruktur.
Om repositioneringen til partier med stærkere livskraft end det hidtidige så faktisk virker for partihopperne, er en anden sag. Opgørelser fra tidligere kommunalvalg viser i runde tal, at et partihop halverer chancen for genvalg, men det er i en generel sammenligning med kandidater, der ikke har skiftet parti. For den enkelte kandidat kan der stadig være større overlevelseschance ved at forlade en synkende skude end ved at blive hængende i et dødsmærket parti. Måske.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.