Klumme/
Det er på høje tid at forhindre nye generationsforureninger
Klumme/
Det er på høje tid at forhindre nye generationsforureninger
Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
Regionerne er i færd med at rydde op efter tidligere tiders forurening. De største af dem defineres som generationsforureninger, ud fra kriteriet at der skal ske en offentlig indsats i forhold til jordforureningsloven, og det vurderes at den fremadrettede indsats vil koste mere end 50 mio. kr.
I Region Midtjylland er det blandt andet forureningen ved et kemikaliedepot ved Høfde 42 på Harboøre Tange, der afventer oprensning. Det er en dyr opgave og lige nu afventer vi den endelige finansieringsplan.
Det vil blive dyrt, inden regionerne er færdige med de nuværende kendte generationsforureninger, men det er en opgave, der skal løses.
Det er tidligere tiders forureninger, hvor man ikke tænkte så meget over, hvad der kunne ske med det affald, der blev deponeret i jorden eller havet. I forhold til forurening af jorden er der kommet en hel anden bevågenhed siden da.
Mange kilder til forurening
Greenpeace og Danmarks Sportsfiskerforbund har her i april holdt en happening, hvor de begravede Vejle Fjord, fordi de opfatter den som værende død grundet iltmangel.
Mange af vore fjorde, vige og kystnære havområder lider i disse år. Der er mange kilder til forureningen.
Dels deponeres der fortsat affald i havet, fx via klapning, der løber stadig renset og urenset spildevand og overfladevand i havet, især ved store regnmængder, som vi har haft mange af i denne vinter, landbruget udleder kvælstof, der er tidligere tiders forurening, og så er der havbrugene.
Hvis ikke kommende generationer om 50-100 år skal se tilbage på vores tid og tænke, at vi da slet ikke tænkte os om og ikke tænkte på dem, så skal vi gøre noget nu!
Ellers efterlader vi en generationsforurening af de danske farvande til dem.
Lang vej og kort tid
EU's Vandrammedirektiv forpligter medlemslandene, herunder Danmark, til at sikre at grundvand og overfladevand, herunder kystvande, ikke forringes og at kystvandene opnår god økologisk og god kemisk tilstand i senest 2027. Der er ikke lang tid til 2027, men der er lang vej til at opnå god økologisk og god kemisk tilstand i vores kystnære områder.
Jeg bor i et område med havbrug. Et havbrug er opdræt af fisk i åbne bure af net ude i havet. Vi har i dag to havbrug, som har produceret her i ca. 35 år. Lige nu arbejdes der på at flytte tre andre havbrug fra Horsens Fjord til As Vig, så vi får fem havbrug. Det er Miljøstyrelsen, der behandler ansøgningerne.
Det vil give en massiv lokal forurening direkte ned i havet af kvælstof og fosfor fra fiskenes ekskrementer, foder og medicinrester samt udledning af kobber fra burene. Det vil gøre uoprettelig skade i det nære havmiljø.
Der findes alternativer til havbrug. Der er i dag en afprøvet teknologi – FREA - så fiskene kan opdrættes i saltvandsbaserede anlæg på land. Miljøbeskyttelsesloven foreskriver, at forurening skal forebygges, blandt andet ved brug af den bedst tilgængelige teknologi.
Gør nu noget for havmiljøet, hvor man kender kilden og kender alternativer, så vi undgår generationsforureninger i store lokale kystnære havområder.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.