Coronaen gav et boost til byråds-tv
Coronaen gav et boost til byråds-tv
I sit udgangspunkt lignede det en begrænsning, da coronaen for blot to år siden gennemstrømmede det politiske liv med restriktioner på hvem og hvor mange, der måtte befinde sig samme sted og med hvilket formål.
Skønt politikken selv var udtrykkeligt undtaget, blev Indenrigsministeriet snart som en slags automatreaktion forespurgt, om byrådsmøder overhovedet skulle holdes, eller om de kunne aflyses, og hvis de skulle holdes, så hvordan.
Det skulle de, og coronaen blev ikke en begrænsning, men det modsatte. Aldrig har så mange haft så let ved at følge med i lokalpolitik, som da stort set alle byrådsmøder blev virtuelle og streamet til enhver, der gad se med.
Det blev et gearskifte i en udvikling der allerede var i gang, her bagefter beskrevet som øget tilgængelighed til den demokratiske proces, nemmere adgang til kun at følge de punkter, der er særlig interesse for, og en arkivfunktion som dokumentation for de politiske drøftelser op til byrådsbeslutningerne.
Indenrigsministeriets autoritative tilkendegivelse “baseret på de den 13. marts 2020 foreliggende omstændigheder, herunder de tiltag som regeringen på dette tidspunkt har iværksat for at mindske risikoen for smitte med coronavirus” insisterede på, at et byrådsmøde er “et nødvendigt møde”, som ministeriet pointerer med kursiv. Derfor skulle det gennemføres, om nødvendigt med ekstra afstand mellem deltagerne, men det blev undtagelsesbestemmelsen i “den foreliggende helt særlige situation”, som ministeriet igen kursiverede, der blev normalen.
Møder som ikke-deltagere kunne følge på video, enten direkte eller forskudt. Lige så uvant det var i begyndelsen, lige så meget blev det en normalitet. Foruden bekvemmeligheden, som man opdagede kunne spare megen transporttid, afdramatiserede videooptagelserne også de forbehold, som byråd og byrådsmedlemmer måtte have haft, når spørgsmålet om byråds-tv havde været oppe, inden coronaen ændrede spillereglerne.
Nyt blod og nye ideer
I forvejen havde en bevægelse i nogen tid været i gang i retning mod streaming fra byrådsmøder, men coronaen satte fart på, fortæller indehaver Jakob Hyldahl fra Kommune TV. Kommune TV er markedsledende på området med over halvdelen af de danske kommuner som kunder, og “vi har aldrig haft så travlt som nu”, siger Jakob Hyldahl til Kommunen.dk.
- Flere kommuner som bevidst havde fravalgt byråds-tv, har nu valgt det til, fortæller han.
Blandt andet fordi de har fået positive tilbagemeldinger på streaming af de virtuelle møder, men også fordi de på grund af coronaomstændighederne har været nødt til at købe diverse grej, som jo så efterfølgende ikke vil blive en startudgift til varigt byråds-tv.
Foruden coronaen giver Jakob Hyldahl også KV21 æren for travlheden. Udskiftninger i byrådene har givet nyt blod og nye ideer.
De skriftlige referater rummer kun beslutninger, ikke de politiske diskussioner og aldrig begrundelser for at noget er vedtaget. Det er kun hvis man stemmer imod og forlanger at få ført noget til protokols, at det fremgår hvorfor.
En af repræsentanterne for det nye blod og de nye ideer er borgmester Emil Blücher (LA) i Solrød, som fire gange tidligere har foreslået byråds-tv indført, men uden held. Indtil coronaen ændrede bagtæppet, og et flertal sidste sommer manifesterede sig med start fra den nye valgperiode.
Man kan se begrundelsen for beslutninger
Borgmester Emil Blücher kalder det på sin kommunes hjemmeside “ supergodt”, at “byrådsmøderne og den demokratiske proces nu blevet endnu mere tilgængelige”. Til Kommunen.dk supplerer han med, at byråds-tv i Solrød er en måde at imødegå en generel mistillid til det kommunale politiske system.
Han nævner især arkivfunktionen som et stort gode.
- Man vil altid kunne vende tilbage og se, hvad der er blevet sagt. De skriftlige referater rummer kun beslutninger, ikke de politiske diskussioner og aldrig begrundelser for at noget er vedtaget. Det er kun hvis man stemmer imod og forlanger at få ført noget til protokols, at det fremgår hvorfor, siger Emil Blücher til Kommunen.dk.
- Med byråds-tv vil man altid kunne se hvorfor beslutningerne blev som de blev.
Han kalder Solrøds byråds-tv for en lightudgave, der eksempelvis ikke omfatter byrådsmøder udenfor rådhuset. Byrådets tv-premieremøde blev fulgt af mellem 300 og 400 online-seere, men det næste var ifølge en gammel plan placeret i et forsamlingshus og blev derfor ikke hverken streamet eller optaget til senere brug.
Den eksisterende ordning løber ifølge sidste års beslutning i en prøveperiode på et år, hvorefter det skal evalueres “for at beslutte den permanente løsning”. Efter den gode modtagelse føler Emil Blücher sig sikker på at et varigt setup vil blive en forbedret løsning, som vil blive indarbejdet i budgettet til efteråret.
Ny lydhørhed: Tiderne skifter jo
I landspolitik har Folketinget haft sin egen tv-kanal i over 13 år med transmissioner fra Folketingssalen og åbne udvalgsmøder, og klip herfra benyttes flittigt i den politiske debat, herunder også af folketingsmedlemmerne selv.
Den mulighed er byrådsmedlem Ole Jespersgaard (S) i Brønderslev sig helt bevidst. Han foreslog byråds-tv i sin kommune første gang for vel ti år siden, siger han, men nu efter coronaen forekommer tiden at være moden, og han har foreslået det igen. Denne gang med en vis lydhørhed fra borgmester Mikael Klitgaard (V).
Tiderne skifter jo, medgiver han over for Kommunen.dk, men siger også, at han “er blevet positiv, fordi det ikke koster noget. I hvert fald ikke noget videre”, som han siger, efter at vilkårene under coronaen har betydet, at noget af det nødvendige grej nu er i hus.
Borgmester Mikael Klitgaard har vendt sagen med gruppeformændene for byrådets partier, og det tegner til, at der nok er flertal for at indføre byråds-tv i Brønderslev. Det skal lige undersøges lidt mere, blandt andre hos andre kommuner, men han venter at et beslutningsforslag kan være klar til økonomiudvalgsmødet i april.
Netop nabokommunen Jammerbugt har haft byråds-tv siden 2012, og en af de faste seere er forslagsstilleren i Brønderslev Ole Jespersgaard. Han ser det som inspiration, og så har han, siger han til Kommunen.dk, 3.400 følgere på Facebook, som han godt kunne tænke sig at kunne vise klip fra Brønderslev Byråd.
En fjerdedel tv-løse
Også på Sjælland breder inspirationen sig over kommunegrænserne. I Solrøds nabokommune Greve var byråds-tv på dagsordenen selv samme dag, som Solrød tv-debuterede, og ifølge referatet udestår kun behandling af et “kodeks for byrådsmøders afvikling med livetransmittering”, før det kan sættes i værk. Også her bliver det Kommune TV, der kommer til at stå for det praktiske.
Foto: Sorø Kommune
Derimod er Sorø Kommune ikke på vej til at blive kunde hverken her eller hos andre aktørere. Kommunen har på sin hjemmeside links til ti møder fra 22. april 2020 til 18. januar 2022, alle gennemført virtuelt ved hjælp af Microsoft Teams, optaget via en hjemmestrikket løsning og uploadet til YouTube, hvor de ti videoer nu ligger.
Og det er det. Byråds-tv blev der taget stilling til længe før coronaen, og indstillingen dengang var et nej tak. Spørgsmålet har ikke været oppe igen, så de 28 timer og 20 minutters virtuelle byrådsmøde er indtil videre, hvad det bliver til. Øvrige møder bliver med skriftlige referater som det altid har været.
Omkring en fjerdedel af kommunerne holder fast ved det. Et fald fra cirka en tredjedel før coronaen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.