Klumme/
Bevar 10. klasse - en vigtig bro til fremtiden, med fokus på lokale løsninger
Klumme/
Bevar 10. klasse - en vigtig bro til fremtiden, med fokus på lokale løsninger
![10. klasse giver de unge en afgørende mulighed for at finde deres retning. Mange unge med særlige behov eller usikkerhed omkring deres fremtid får her det fundament, der gør, at de kan tage næste skridt uden at falde fra, skriver Gry Bruun Larsen.](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fadmin.kommunen.dk%2Fmedier%2Fartikler%2F9335%2F20120526-191649-5-1920x1280web.jpg&w=3840&q=75)
Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
Regeringens forslag om at afskaffe 10. klasse som led i en større uddannelsesreform har rejst spørgsmål om, hvordan vi bedst hjælper unge med overgangen fra folkeskole til ungdomsuddannelse eller arbejdsmarked.
Målet om at få flere unge hurtigere videre i uddannelse eller job er godt i teorien, men virkeligheden er mere nuanceret. Som formand for børne-, fritids- og undervisningsudvalget i Hjørring Kommune ser jeg det som en kommunal kerneopgave at sikre, at alle unge får den støtte og de rammer, de har brug for – også når det kræver tid til afklaring og modning.
10. klasse er en lokal investering i fremtidens unge
I Hjørring Kommune er vi stolte af vores indsats for de unge, og 10. klasse spiller en central rolle. Det er ikke bare et ekstra skoleår, men en målrettet indsats, der fungerer som en overgangsplatform, hvor de unge kan styrke deres faglige selvtillid, sociale kompetencer og personlige udvikling. Det er her, mange finder ud af, hvilken retning de vil tage – uanset om det er en erhvervsuddannelse, gymnasiet eller en anden vej.
Vi har gennem årene set, hvordan vores lokale tilgang har gjort en forskel. I Hjørring Kommune arbejder vi med en bred palet af indsatser, hvor vores ungegaranti spiller en vigtig rolle. Ungegarantien er et samarbejde mellem kommunens skoler, erhvervslivet og arbejdsmarkedsindsatser, der sikrer, at ingen unge falder mellem to stole.
Gennem partnerskaber med lokale virksomheder kan vi tilbyde de unge konkrete praktikmuligheder og indsigt i arbejdslivet. Det styrker ikke alene deres valgparathed, men også deres tro på egne evner og muligheder.
Hvad sker der, hvis vi afskaffer 10. klasse?
Forslaget om at afskaffe 10. klasse bygger på en ambition om at gøre alle elever uddannelsesparate efter 9. klasse. Det er et prisværdigt mål, men virkeligheden viser, at ikke alle unge er klar til at træffe så store valg så tidligt. Afskaffelsen risikerer at skubbe flere ud i frafald, fordi overgangen fra folkeskole til ungdomsuddannelse bliver for brat.
Hvis vi fjerner 10. klasse, står kommunerne tilbage med ansvaret for at samle op på de unge, der ikke kommer videre i systemet. Det kan betyde flere udgifter til sociale indsatser og færre unge, der gennemfører en uddannelse. I Hjørring ser vi allerede nu, hvordan 10. klasse giver de unge en afgørende mulighed for at finde deres retning. Mange unge med særlige behov eller usikkerhed omkring deres fremtid får her det fundament, der gør, at de kan tage næste skridt uden at falde fra.
10. klasse og ungegaranti skaber sammenhæng
I kommunerne har vi en unik mulighed for at skræddersy løsninger, der matcher de unges behov og lokale forhold. I Hjørring Kommune har vi eksempelvis integreret vores ungegaranti i 10. klasse, så der er en direkte forbindelse mellem skole, erhvervsliv og kommunale indsatser. Dette gør det muligt at tilbyde målrettede forløb, hvor de unge får praksisnære erfaringer og opbygger kompetencer, der styrker deres motivation og fremtidsmuligheder.
Ungegarantien er samtidig et eksempel på, hvordan vi som kommune kan tage ansvar for at bygge bro mellem uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet. Ved at lade de unge prøve kræfter med forskellige brancher gennem praktik eller erhvervsrettede projekter kan vi hjælpe dem med at træffe velovervejede valg, der reducerer frafald og styrker deres tilknytning til arbejdsmarkedet.
Vi skal styrke - ikke afskaffe 10. klasse
Hvis vi ønsker at skabe varige løsninger, der gavner både de unge og samfundet som helhed, bør vi ikke afskaffe 10. klasse. Tværtimod skal vi udvikle det, så det endnu bedre understøtter de unges behov. I Hjørring har vi vist, hvordan 10. klasse og ungegaranti kan spille sammen for at sikre, at alle unge får en plads i fællesskabet – enten i uddannelse eller på arbejdsmarkedet.
Regeringens reformambitioner er forståelige, men de må ikke føre til, at vi negligerer de unges behov for tid, støtte og lokal tilpasning. Kommunerne er tættest på de unge, og vi har en afgørende rolle i at sikre, at ingen bliver ladt i stikken. Med 10. klasse og ungegarantien i spil kan vi give alle unge de bedste forudsætninger for at træde ind i fremtiden med mod og motivation.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.