Kommunen.dk
MENU

Klumme/

AI er fremtidens hjælper på godt og på ondt

AI og digitalisering er blevet integreret i sundhedsvæsenet og psykiatrien for at forbedre effektiviteten og kvaliteten af patientbehandlingen.

Klumme/

AI er fremtidens hjælper på godt og på ondt

AI og digitalisering er blevet integreret i sundhedsvæsenet og psykiatrien for at forbedre effektiviteten og kvaliteten af patientbehandlingen.
Kunstig Intelligens har potentiale til at transformere måden, hvordan vi forstår og behandler sygdomme, lige fra diagnosticering og behandling til patientovervågning og personlig medicin.
Kunstig Intelligens har potentiale til at transformere måden, hvordan vi forstår og behandler sygdomme, lige fra diagnosticering og behandling til patientovervågning og personlig medicin.
Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
9. jun. 2024
Sara Darling Berg Jørgensen
SARA DARLING BERG JØRGENSEN
REGIONSRÅDSMEDLEM (SF)
REGION SYDDANMARK
Email

Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk

Digitalisering og kunstig intelligens (AI) har revolutioneret sundhedsvæsenet og psykiatrien på utallige måder. Fra diagnosticering og behandling til patientovervågning og personlig medicin - teknologien har potentiale til at transformere måden, hvordan vi forstår og behandler sygdomme.

I dag ser vi eksempler på, hvordan AI og digitalisering er blevet integreret i sundhedsvæsenet og psykiatrien for at forbedre effektiviteten og kvaliteten af patientbehandlingen. En af de mest markante eksempler er brugen af AI til at forudsige sygdomsforløb og identificere potentielle risici tidligt.

Ved hjælp af avancerede algoritmer kan AI analysere store datamængder og finde mønstre, og AI kan derfor anvendes som en understøttelse af lægernes arbejde. Dette giver mulighed for at tilpasse behandlingsplaner og forebygge komplikationer, hvilket kan redde liv - for eksempel mammografiscreening og røntgen.

Desuden har digitaliseringen gjort det muligt for sundhedspersonale at tilgå patientdata på en hurtig og sikker måde, hvilket giver dem mulighed for at træffe bedre informerede beslutninger. Elektroniske journaler, telemedicin og virtuelle konsultationer er blot nogle af de digitale værktøjer, der bruges i dag for at forbedre patientbehandlingen og øge patienttilfredsheden.

Ressource og risiko

I psykiatrien har digitalisering og AI også vist sig at være en værdifuld ressource. Gennem brugen af online terapiprogrammer og chatbots kan patienter få adgang til støtte og behandling døgnet rundt. Disse digitale værktøjer kan være særligt nyttige for personer, der har svært ved at nå frem til traditionelle behandlingsformer, eller som har brug for øjeblikkelig hjælp.

Der er dog også udfordringer ved at implementere AI og digitalisering i sundhedsvæsenet og psykiatrien. Et af de største bekymringer er beskyttelsen af patienternes data og personlige oplysninger. Med den øgede brug af digitale værktøjer kommer også risikoen for datasikkerhedsbrud og misbrug af oplysninger. Det er derfor vigtigt, at der implementeres strenge sikkerhedsforanstaltninger for at beskytte patienternes privatliv og sikre, at deres data ikke misbruges.

Hvem skal bære ansvaret, hvis en AI-algoritme træffer en forkert beslutning, der resulterer i skade for en patient?

Derudover er der også bekymringer omkring etik og ansvar i forbindelse med brugen af AI i sundhedsvæsenet og psykiatrien. Hvem skal bære ansvaret, hvis en AI-algoritme træffer en forkert beslutning, der resulterer i skade for en patient? Det er vigtigt at fastlægge klare retningslinjer og ansvarsområder for at sikre, at teknologien bruges på en etisk og ansvarlig måde.

Alt i alt er digitalisering og AI en spændende udvikling inden for sundhedsvæsenet og psykiatrien, der har potentiale til at forbedre patientbehandlingen og redde liv. Det er vigtigt, at vi fortsat undersøger og diskuterer de muligheder og udfordringer, som teknologien bringer med sig, for at sikre, at den bruges på en ansvarlig og effektiv måde til gavn for patienterne.

Apropos, så er det dette klummeindlæg skrevet med hjælp af AI og selvfølgelig klummeskribenten selv.  Svært at se, ikke?

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR