Klumme/
Administration på afbedrag. Digitaliseringen begynder at ligne et massivt kontroltab
Klumme/
Administration på afbedrag. Digitaliseringen begynder at ligne et massivt kontroltab
Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
En række kommuner og regioner fik sig en grim overraskelse for nylig. Priser på software fra de store amerikanske firmaer er nemlig på himmelflugt. Udgifterne til softwarelicenser er nemlig steget med 150 pct. I Region Hovedstaden har man simpelthen været nødt til at fyre 150 mand, ikke for at få råd til noget nyt, men bare for at få råd til at fortsætte som man plejer: Med software fra store amerikanske techgiganter, der vejrer morgenluft og flere penge.
Fagbladet Ingeniøren taler helt åbent om “techgiganternes jerngreb”.
Jerngrebet består af abonnementer og licenser, der skal fornyes hvert eneste år, og jo mere integreret i administrationen softwaren er, jo mere umuligt er det at slippe ud igen.
Techgiganterne er blandt andet Amazon (AWS), Microsoft og Google, der har travlt med at skrue op for priserne.
Mange penge kan hurtigt blive endnu flere
Danske kommuner har brugt Microsoft 365 siden 2014 – til at begynde med var der 29 kommuner med, men i 2022 er man nået op på 87 kommuner. Samlet betaling 2,3 mia. kr. til Atea, som leverede Microsoft-licenserne. Det er mange penge. Og det kan hurtig blive endnu flere, for priserne på amerikansk software stiger nemlig over hele linjen.
Ikke fordi noget er blevet dyrere for dem. Men fordi de kan.
Men hvordan er Danmark havnet i den kattepine? Jo, det skal jeg fortælle dig: Vi har haft for travlt med at blive “digitale”. Alt for travlt. Især fordi vi ikke længere selv har nævneværdige kompetencer indenfor udvikling af egen software. Og i jagten på at blive nummer 1 i den der evige verdensmålsnål-konkurrence om at være Europas mest digitaliserede land, som ministre og politikere på borgen åbenbart ser som det eneste saliggørende, ja, der har vi købt ind i den store amerikanske software-butik som var vi fulde sømænd på orlov. Den “digitalisering” af vores administration har gjort os til naive kunder, der bare må betale, ikke til skabere af vores egen fremtid. Vi har kort sagt mistet kontrollen.
Chromebook-sagen stadig uafklaret
Hvis nogen skulle være I tvivl om i hvor stort omfang vi har mistet kontrollen med vores eget land, så prøv at lave en søgning via techgiganten Google på “chromebook-sagen”, og ja, det var den i Helsingør, hvor Datatilsynet i et kortvarigt klart øjeblik forbød brugen af Googles Chromebooks i folkeskolerne, og så var der ellers panik på drengen, for hvordan i alverden skulle man kunne gennemføre almindelig undervisning i folkeskolen uden en computer fra Google? lød det, mens nogle af os halvgamle gik rundt og mumlede om kontaktbøger og skrivehæfter og almindelige, analoge lærebøger.
De hysteriske digitalister der har så travlt, at de vælger de store sikre – og dyre - løsninger, i stedet for at bruge noget vi kan eje i fællesskab, og som ikke sender en eksponentielt stigende regning hvert år.
Heldigvis for vores kollektive vanvidsprojekt fik Helsingør Kommune meget hurtigt lov til at bruge deres techgigant-computere igen – og nu, over et år senere, er sagen stadig ikke afklaret.
Imens fortsætter vi med at fylde kommuner og regioner op med software, vi skal betale dyrt for hvert eneste år, software fra udenlandske leverandører der sætter priserne som det passer dem.
Gratis alternativer
Der er et par enkelte undtagelser, jeg vil bruge lejligheden til at nævne her: “OS2, offentligt digitaliseringsfælleskab”, benytter sig af noget, som stat og regioner tilsyneladende ikke er meget for at have med at gøre: Software med åben kode – OSS-software. Åben software er ... åben. Alle kan checke og forbedre koden. Og det er gratis som udgangspunkt.
OS2 sælger sågar en “borger-pc” der kører Linux, og hvis du ikke ved hvad det er, så er det alle de hysteriske digitalisters skyld, de der har så travlt, at de vælger de store sikre – og dyre - løsninger, i stedet for at bruge noget vi kan eje i fællesskab, og som ikke sender en eksponentielt stigende regning hvert år.
Computere af alle slags, også gamle maskiner, kan køre Linux og openOffice-software, og jo, det kan du faktisk godt køre en kommune eller en region på, men hvis du først har svinet hele administrationen til med techgigant produkter, er det selvfølgelig en større opgave. Men ikke umulig!
Undgå at blive blot kunder og forbrugere
Og hvad så med dem i Helsingør? Jo, de kunne have kigget lidt på Classroom+, endnu et opensource-projekt, lavet i Danmark, og designet så man kan køre både gymnasie- og folkeskole-undervisning gennem det – næsten som man plejer, men uden afhængighed af udenlandske firmaer og væsentlig billigere på sigt! Men de mangler kunder. Og nogen at starte op på. Og imens kører techgiganterne om hjørner med os, vores sundhedsvæsen, SKAT og alle de andre.
Og nu skal vi have teknologiforståelse som et af de nye fag i folkeskolen. Må jeg foreslå, at man lærer børnene hvordan de undgår kun at blive kunder og forbrugere af andres software i fremtiden?
Måske vi så kan genvinde bare lidt kontrol over Danmark igen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.