Kommunen.dk
MENU

Sønderborg viser stadig vejen mod klimanullet

Sønderborg satte kursen mod CO2-neutralitet tilbage i 2007. De lavthængende frugter er plukket, og nu tager man fat i de hårde udfordringer. Samarbejde på tværs af kommune og private selskaber viser stadig vejen frem.

Sønderborg viser stadig vejen mod klimanullet

Sønderborg satte kursen mod CO2-neutralitet tilbage i 2007. De lavthængende frugter er plukket, og nu tager man fat i de hårde udfordringer. Samarbejde på tværs af kommune og private selskaber viser stadig vejen frem.
Verdens førende klimaeksperter og aktører var i Sønderborg sidste sommer, da byen var vært for verdens vigtigste konference for energieffektivisering.
Verdens førende klimaeksperter og aktører var i Sønderborg sidste sommer, da byen var vært for 'verdens vigtigste konference for energieffektivisering'.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Administrerende direktør i Det Internationale Energiagentur (IEA) Fatih Birol stod på scenen og spejdede ud over salen, da han skulle holde sin tale på den årlige international konference om energieffektivisering. 

- Fra og med i dag er Sønderborg verdens hovedstad for energieffektivitet, afsluttede han sin tale. 

Klapsalverne brød ud i salen. Det var netop Sønderborg, der sidste år var vært for det, der bliver kaldt verdens vigtigste konference for energieffektivisering. Og det var ikke tilfældigt, at det netop var Sønderborg, der var vært for IEA-konferencen, der hvert år samler aktører fra hele verdenen. 

Sønderborg – og navnligt det privat-offentlige samarbejde ProjectZero – er nemlig verdenskendt for klimaarbejdet, hvor netop energieffektivitet har været i centrum. 

Konferencen er en foreløbig kulmination på en indsats, der strækker sig tilbage til 2007, hvor Sønderborg var blandt dengang få kommuner, der begyndte at arbejde med langsigtede klimaplaner. Det er derfor mange år siden, at kommunale og private aktører sammen begyndte rejsen mod nullet. 

- Det, der har været kendetegnende ved ProjectZero, er vores evner til at nedbryde siloer og til at have et fællesmål, som vi alle bakker op om, og alle giver en del af, fortæller Lars Tveen, forhenværende direktør for Danfoss Heating. 

Sammen med borgmester Erik Lauritzen (S) var han og 80 andre med til at sætte sig sammen om et rundt bord og starte ProjectZero. Lars Tveen understreger i dag, at det er fælles fortjeneste, at man nu er nået 52 pct. af vejen mod CO2-neutralitet, og at man bliver hyldet internationalt for arbejdet. 

- Der er ikke nogen, der sidder for bordenden. Det er jo et stort rundt bord, for der er ikke nogen, der kan fortælle andre, hvordan der må ledes. I stedet satte vi os ned og talte om, hvordan vi i fællesskab kunne blive en kommune, der intelligent, hurtigt og kostoptimalt reducerer vores CO2-udledning gennem et tæt, tæt samarbejde, fortæller Lars Tveen.  

- Det er ikke én eller to personer, det er ikke Erik og jeg, der kan tage æren for det. Det er alle 80 mennesker, og det er alle borgere i hele Sønderborg Kommune, der bidrager til det her. 

Utraditionelle løsninger lokalt

I Sønderborg holder man stadig fast i de oprindelige tanker fra 2007 om, hvordan man skal nå nullet ved at samarbejde på tværs. I ProjectZero har man brudt den samlede CO2-udledning ned i en række hotspots, hvor forskellige aktører sammen forsøger at finde smarte måder at samarbejde på og nedbringe CO2-udledningen. 

Som eksempel nævner Lars Tveen det lokale forsyningsanlæg på Als, der skulle udvide. Her var man så i tvivl om, hvorvidt man skulle udvide med et gasanlæg, da en mere klimavenlig teknik ikke kunne sikre varme i de koldeste perioder. 

Her stod det nærliggende Danfoss dog klar med en løsning, som kunne dække de koldeste dage med en særlig kedel, der kørte på biogas, mod at forsyningen gav varme tilbage til Danfoss på andre tidspunkter – altså en grøn, lokal win win-løsning.

- Der er mange steder i verden, hvor der en en stor industrivirksomhed med et forsyningsselskab lige ved siden af. Dette er en simpel case, hvor vi viser, hvordan man let kan samarbejde til alles fordele, fortæller Lars Tveen.

Store udfordringer venter

Det er dog ikke altid, at de gode løsninger kan overføres let til resten af verden – eller resten af Danmark for den sags skyld. Det skyldes dog ikke mangel på vilje eller viden, men snarere mangel på opmærksomhed. 

- Jeg tror ikke, at det er af ond vilje, men det handler nok snarere om, at vi er så tætte på hinanden her i området. Det er let at være opmærksom på, hvad de andre mangler eller kæmper med, hvor man måske selv har en løsning. Vi har gennem årene fået opbygget et tæt netværk på kryds og på tværs af kommunen, og det gør, at vi bliver opmærksomme på løsningerne, fortæller borgmester Erik Lauritzen. 

Når man efterfølgende er nået frem til de ofte smarte og enkle løsninger, kan man undres over, hvorfor man ikke altid har gjort sådan, fortæller Erik Lauritzen. 

Og det er også nu, at ProjectZero skal stå sin prøve. De lavthængende frugter er høstet, og det er nu, man skal sikre, at man fortsat kan reducere CO2-udledningen.

- Vi ved godt, at det bliver sværere og sværere at finde besparelser. Vi er heldigvis blevet hjulpet af, at der er et stort pres fra mange sider. Det eneste gode ved krigen i Ukraine er, at det har gjort det tydeligt for os alle, at vi skal producere vores energi på en anden måde, og at det er vigtigt, at vi sparer på energien, siger Erik Lauritzen. 

Klimaplan der bliver ved med at motivere

Man plejer at sige, at den billigste strøm, er den man ikke bruger – og det samme gør sig gældende i den grønne omstilling, fortæller Tue Damsø, projektleder hos DK2020 og seniorkonsulent hos den grønne tænketank Concito. 

- Den grønneste energi er den, vi ikke bruger, og det er jo vigtigt at få det med. Jo mere vi kan spare på energien, både gennem besparelser og effektiviseringer i systemet, jo mindre grøn energi skal vi producere, og desto mindre fossil energiproduktion skal vi omstille, så vi kan spare på vores energiproduktion ved at spare på energi, fortæller Tue Damsø. 

Tue Damsø er derfor begejstret for den indsats, man har stået for i Sønderborg, ligesom han særligt fremhæver det glædelige ved at kunne følge en kommune, der følger den klimakurs, de satte mange år tilbage. 

- Vi har en klimaplan her fra 2007, som stadig lever i allerbedste velgående, hvor der er stor politisk opbakning og et drive for at nå det mål. Det er meget positivt, når man kigger frem mod 2030 og 2050, og de klimaplaner mange kommunerne er ved at lave nu, og som ikke bare må blive papirgymnastik, men skal være et levende dokument, der skaber et engagement derude.

Lars Tveen understreger, at hver kommune kommer til at have sin vej mod klimanullet, men Tue Damsø fastholder, at de andre kommuner kan lære meget af den systematiske tilgang, som Sønderborg har haft i ProjectZero. 

- Man skal starte fra en ende af og først spørge, hvad er de lavthængende frugter, vi kan starte med? Men så skal man spørge, hvad så med de næste fire år, og så de næste fire år igen? Man skal kunne agere på den korte bane uden at stirre sig blindt på det langsigtede mål. 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR