Kommunen.dk
MENU

Klumme/

Kommunerne skal uddanne flere APN-sygeplejersker

Der er mange penge at spare, når APN-sygeplejersker kan varetage de komplicerede forløb efter udskrivelse fra sygehuset, skriver Dansk Sygeplejeråds forkvinde Dorthe Boe Danbjørg.

Klumme/

Kommunerne skal uddanne flere APN-sygeplejersker

Der er mange penge at spare, når APN-sygeplejersker kan varetage de komplicerede forløb efter udskrivelse fra sygehuset, skriver Dansk Sygeplejeråds forkvinde Dorthe Boe Danbjørg.
APN står for Advanced Practice Nursing, på dansk avanceret klinisk sygepleje. Sygeplejersker med den uddannelse kan bidrage til at styrke sammenhængen i sundhedsvæsenet på tværs af regionale og kommunale tilbud og mellem behandling og forebyggelse, skriver Dansk Sygeplejeråds forkvinde Dorthe Boe Danbjørg.
APN står for Advanced Practice Nursing, på dansk avanceret klinisk sygepleje. Sygeplejersker med den uddannelse kan bidrage til at styrke sammenhængen i sundhedsvæsenet på tværs af regionale og kommunale tilbud og mellem behandling og forebyggelse, skriver Dansk Sygeplejeråds forkvinde Dorthe Boe Danbjørg.
Foto: Finn Byrum/Ritzau Scanpix
21. jan. 2024
Dorthe Boe Danbjørg
DORTHE BOE DANBJØRG
FORKVINDE
DANSK SYGEPLEJERÅD
Email

Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk

I Danmark lever vi længere og længere, og vi får med alderen flere kroniske sygdomme. Det stiller helt nye krav til sundhedsvæsenet - især i kommunerne, som patienterne udskrives til. Patienter er indlagt på sygehusene i kortere tid end nogensinde før. Det betyder, at kommunerne har et stort ansvar for borgernes videre forløb, når patienterne vender hjem til de vante rammer i eget hjem, på plejehjem eller i botilbud.

Med den udvikling følger, at der er brug for kompetente medarbejdere til at tage sig af de borgere, der har brug for pleje og behandling efter indlæggelse og være med til at forhindre, at de bliver indlagt igen og igen.

Nye udfordringer kræver nye løsninger, og her kan APN-sygeplejersker gøre en stor forskel i komplicerede behandlingsforløb, hvor borgere ellers er i risiko for at ende som svingdørspatienter.

APN-sygeplejersker er en kæmpe ressource

Du spørger måske, hvad en APN-sygeplejerske er? Uddannelsen er relativ ny i dansk kontekst, men det er en uddannelse, der har eksisteret i mange år og som man har gode erfaringer med i udlandet. Både OECD og WHO anbefaler at uddanne og ansætte APN-sygeplejersker.

I sommeren 2021 blev de første 40 sygeplejersker færdiguddannet i APN og kunne dermed kalde sig cand.cur. i avanceret klinisk sygepleje - eller APN-sygeplejersker, som de kaldes i daglig tale.

APN-sygeplejerskerne er specialiserede i at arbejde med komplekse sygeplejeopgaver i tæt samarbejde med lægen, de kan fx udføre klinisk udredning, udføre sygeplejefaglig udredning på avanceret niveau og iværksætte intervention inden for afgrænsede sygdomsgrupper.

Det er kommunerne, der i sidste ende bestemmer, hvor meget de vil investere i at få stærkt kvalificerede sygeplejersker med speciale i komplicerede patientforløb ud til borgerne.

De arbejder også sundhedsfremmende og forebyggende til gavn for borgere, det nære sundhedsvæsen og vores alles velfærdssamfund, og APN-sygeplejerskerne kan derfor bidrage til at styrke sammenhængen i sundhedsvæsenet på tværs af regionale og kommunale tilbud og mellem behandling og forebyggelse. Jeg tror derfor på, at vi kommer til at se mange flere sygeplejersker videreuddanne sig indenfor APN.

Men for at det kommer til at ske, kræver det en stor indsats, vilje og investering fra kommunerne. Det er nemlig kommunerne, der i sidste ende bestemmer, hvor meget de vil investere i at få stærkt kvalificerede sygeplejersker med speciale i komplicerede patientforløb ud til borgerne.

På Holbæk Sygehus har man for nylig iværksat et samarbejde med Roskilde Universitet og gjort det til en del af sygehusets strategi, at man hvert år vil sende mindst seks sygeplejersker på videreuddannelse i cand.cur. APN. Et initiativ der også vil gå på tværs af Holbæk Sygehus’ kommunale samarbejdspartnere. Det er en vigtig investering i fremtidens sygepleje, og et projekt jeg vil glæde mig til at følge.

Antallet af indlæggelser falder med APN-indsats

I Aalborg Kommune har man haft stor succes med APN-sygeplejersker, og data viser, at antallet af indlæggelser hos borgerne falder, når der er en APN-sygeplejerske i aktion. Det er positivt for et stærkt presset hospitalsvæsen, og for borgeren der trygt kan fortsætte deres hverdag. Win-win for alle parter.

Ifølge et studie fra Aalborg Kommune viser data, at der næsten er en halvering i antallet af genindlæggelser, seks måneder efter APN-sygeplejersker blev indsat for gruppen af borgere, som i løbet af januar og februar 2022 påbegyndte et APN-forløb.

Konkret var der, et halvt år før indsatsen frem til de første APN-sygeplejersker startede, 25 indlæggelser i borgergruppen. Til sammenligning var der i det efterfølgende halve år, hvor APN-sygeplejersker indgik i indsatsen, kun ti indlæggelser i den samme gruppe. Reduktionen på 15 indlæggelser svarer til en ændring på 0,4 mio. kr. i kommunal medfinansiering.

Erfaringerne fra Aalborg viser dermed, at der også mange penge at spare, når APN-sygeplejersker er der til at varetage de komplicerede forløb, så snart borgeren udskrives fra sygehuset.

Jeg håber, at flere kommuner lader sig inspirere af Aalborgs - og nu også Holbæks - erfaringer. For i fremtidens sundhedsvæsen har vi brug for meget mere sundhedsfremme og forebyggelse for at lette presset på sygehusene, ligesom vi har brug for at aflaste sygehusene ved at stille kompetent pleje og behandling til rådighed i kommunerne til gavn for borgerne. 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR