Klumme/
Kommunale sygeplejersker kan spille en hovedrolle i fremtidens nære sundhedsvæsen
Klumme/
Kommunale sygeplejersker kan spille en hovedrolle i fremtidens nære sundhedsvæsen
Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
Politisk er der fokus på det nære. Sundhedsstrukturkommissionen har det. Den nye ældrelov har det og Sundhedsstyrelsens direktør sagde på KL’s sundhedskonference for et par uger siden, at ”op mod en tredjedel af aktiviteterne på sygehusene kan flyttes ud i kommunerne”.
De politiske mål for udviklingen af det nære sundhedsvæsen handler om forebyggelse, sammenhæng, nærhed til borgeren og udflytning af opgaverne, og de rimer på kommunal sygepleje. Derfor kan sygeplejersker spille en nøglerolle i udviklingen af det nære sundhedsvæsen, og det arbejder vi på, at beslutningstagerne får øjnene op for.
For vi kan af og til savne det fokus hos andre i debatten: Når man ser det store lægefokus i udspil fra blandt andre KL og PLO. Eller når man får et ældreudspil fra regeringen, hvor sundhed og sygepleje fylder nul og niks.
Hvad må sygeplejersker ordinere?
Sygeplejerskerne er nøglen til at indfri mange af de ønsker, politikerne har til fremtidens sundhedsvæsen, og det er forbeholdt virksomhedsområde til sygeplejersker et godt eksempel på. Loven trådte i kraft 1. januar i år og giver kommuner landet over flere muligheder for at gøre brug af sygeplejerskernes mange kompetencer til gavn for borgerne. Vi venter nu spændt på bekendtgørelsen om, hvilke lægemidler sygeplejersker vil kunne ordinere.
Foruden at spare tid for borgerne, sygeplejersker og de praktiserende læger, vil forbeholdt virksomhedsområde også øge kvaliteten af kommunernes pleje og omsorg og efter al sandsynlighed også spare kommunerne penge. Det er altså en win-win for alle, og vi kan kun opfordre alle kommuner til at komme i gang med at udmønte virksomhedsområdets fulde potentiale.
Regeringens store projekt er ”frisættelse af den offentlige sektor”, hvor ældreområdet står forrest. I slutningen af januar kom ældreudspillet, der indeholder gode forslag, som vi har kvitteret for. Men der er også tidsler i buketten: Ifølge udspillet indføres ”helhedspleje”, men det er blottet for løsninger på de ældres stigende behov for sygepleje.
Lagt op til direkte forringelser
Ud over et manglende fokus på sundhed er der også lagt op til direkte forringelser. Det drejer sig fx om, at regeringen vil droppe krav til kommunerne om forebyggende hjemmebesøg samt droppe krav om dokumentation for pleje og omsorg.
I DSR anbefaler vi, at specialiserede kompetencer i kommunerne styrkes, at den sundhedsfaglige dokumentation skal bevares, at sygeplejersker skal involveres i teknologiudvikling og at det forbeholdte virksomhedsområde skal implementeres.
Den næste store begivenhed er Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger, der kommer til sommer og hvis opgave det er: ”At udarbejde modeller der understøtter et forebyggende og sammenhængende sundhedsvæsen med mere lighed, og som er mere nært og bæredygtigt”
Uanset, hvordan man vender og drejer det, spiller sygeplejerskerne med deres faglighed en afgørende rolle for det fremtidige nære sundhedsvæsen alle taler om. Det ser vi frem til at samarbejde med kommunerne om.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.