Kommunen.dk
MENU

Klimatilpasning for tocifret milliardbeløb risikerer at gå i vasken

Regeringen vil fjerne det kommunale medfinansieringskrav, der de seneste fire år har spændt ben for klimatilpasningsprojekter. Men et nyt effektiviseringskrav vil have præcis samme virkning, advarer Danva sammen med en række andre organisationer.

Klimatilpasning for tocifret milliardbeløb risikerer at gå i vasken

Regeringen vil fjerne det kommunale medfinansieringskrav, der de seneste fire år har spændt ben for klimatilpasningsprojekter. Men et nyt effektiviseringskrav vil have præcis samme virkning, advarer Danva sammen med en række andre organisationer.
Det er steder som her på Lyngbymotorvejen, hvor forsyningsdirektør i HOFOR, Ole Fritz Adeler, forudser, at vi vil se endnu flere oversvømmelser, hvis der ikke bliver lavet klimatilpasningsanlæg.
Det er steder som her på Lyngbymotorvejen, hvor forsyningsdirektør i HOFOR, Ole Fritz Adeler, forudser, at vi vil se endnu flere oversvømmelser, hvis der ikke bliver lavet klimatilpasningsanlæg.
Foto: Bax Lindhardt, Ritzau Scanpix

Klimatilpasningsprojekter for et tocifret milliardbeløb, der skal sikre mod fremtidige oversvømmelser, ligger klar og parat i de kommunaltejede vandforsyningsselskaber.

Men med et nyt effektiviseringskrav for nye anlæg, som regeringen har lagt op til, risikerer de aldrig at blive til noget. Regeringens udspil indeholder et effektiviseringskrav på minimum to pct. på nyetablerede klimatilpasningsanlæg.

  Desværre Dan Jørgensen, det har vi ikke råd til, hvis vi skal kunne løse vores kerneopgaver, som jo er at levere rent vand.

Problemet er, at man i sagens natur ikke kan gøre et spritnyt anlæg mere effektivt, end det allerede er - blandt andet fordi projekterne typisk har været i udbud, så de i forvejen er så billige og effektive som muligt.

Derfor vil man være nødt til at hente pengene til effektiviseringen i driften, fortæller direktør i Danva, Carl-Emil Larsen, der frygter, at det vil betyde, at tiltaget ingen virkning vil have.

- Der vil ikke komme gang i de klimatilpasningsprojekter, som ministeren ellers ønsker. Og jeg synes, det er paradoksalt lige nu, hvor man også har suspenderet det kommunale anlægsloft. Der er ingen tvivl om, at de her klimatilpasningsprojekter ville være nogle, man kunne sætte i gang. Men udviklingen bliver desværre ikke kickstartet på den her måde,” siger han.

Danmark skal klimasikres

Siden 2016 har kravet om 25 pct. kommunal medfinansiering betydet, at andelen af klimatilpasningsprojekter, hvor vandselskaberne har været indblandet, næsten er gået helt i stå.

Regeringens udspil, der skal sætte gang i klimatilpasningen:

- Selskaber betaler 100% af omkostningerne til håndtering af regnvand. Kommuner og private betaler som hidtil, for udgifter der alene er deres (legepladser, lygtepæle etc.)


- Der indføres tilsyn med, at projekter betalt over vandtaksten er samfundsøkonomisk hensigtsmæssige.


- Selskaber får mulighed for at være projektleder og andre parter i projekterne skal ikke længere lægge ud for vandselskabernes del.


- Tillæg ensartes, så alle tillæg til selskabernes indtægtsramme til klimatilpasningsprojekter omfattes af effektiviseringskrav.


- Dokumentationskrav harmoniseres og indberetningerne digitaliseres.


- Selskaberne får bedre mulighed for at samarbejde på tværs af områder og aktører.

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Netop derfor meldte Klima-, Energi-, og Forsyningsminister Dan Jørgensen (S) også ud i slutningen af februar, at medfinansieringen skulle fjernes for ‘at klimasikre Danmark bedre'.

Fremover skulle vandselskaberne selv have mulighed for at finansiere klimatilpasningsprojekter, som eksempelvis bassiner til opsamling af vand eller kanaler, der forsigtigt kan føre regnvand ned i kloakkerne, 100 pct.  gennem vandregningen.


Oversvømmelser eller rent vand?

Der er bare ét problem, hvis man spørger vandselskaberne. 

- Selve udspillet er rigtig fornuftigt, men effektiveringskravet er en tidsel i buketten. Og der bliver budskabet; desværre Dan Jørgensen, det har vi ikke råd til, hvis vi skal kunne løse vores kerneopgaver, som jo er at levere rent vand, siger Carl-Emil Larsen.

  Vi vil ikke kunne løse den klimaudfordring, vi står over for, og det vil føre til oversvømmelser i fremtiden. Vi vil eksempelvis fortsat se Lyngbymotorvejen og Indre København blive oversvømmet i forbindelse med store regnskyl.

Lige præcis den bekymring står forsyningsdirektør i et af Danmarks største forsyningsselskaber, HOFOR, Ole Fritz Adeler også med.

- Effektiviseringskravene vil være så omfattende, at vi faktisk ikke kan sikre os, at der er sundhed til borgerne. Der vil simpelthen ikke være penge nok til at vedligeholde afløbsledningerne eller pumpestationerne - og det er jo ærgerligt, når det er store samfundsøkonomiske investeringer, der er tale om, advarer han.

- Så hvis vi skal fortsætte med klimatilpasningsprojekterne, vil vi se større utætheder i kloaksystemerne og vi vil se pumpestationer, der ikke kan levere, og det vil have katastrofale følger for borgeres sundhed, siger han.

Giv det et par år

Hos HOFOR alene har man planlagt investeringer i klimatilpasning for 10 mia. kr. hen over de næste syv-otte år.

300 klimatilpasningsprojekter ligger klar hos Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, HOFOR. De risikerer ikke at kunne blive til noget, advarer forsyningsdirektør Ole Fritz Adeler. Foto: Thomas Vilhelm, Ritzau Scanpix

- Det vil betyde døden for klimatilpasningsprojekter i Hofors forsyningsområder. Vi bliver nødt til at sige, at det kan vi ikke være med til, hvis driften skal opretholdes, fordi vi er nødt til at sikre sundheden, siger Ole Fritz Adeler og fortsætter:

- Vi vil ikke kunne løse den klimaudfordring, vi står over for, og det vil føre til oversvømmelser i fremtiden. Vi vil eksempelvis fortsat se Lyngbymotorvejen og Indre København blive oversvømmet i forbindelse med store regnskyl.

Derfor håber Ole Fritz Adeler og Carl-Emil Larsen også begge på lydhørhed fra ministeriet.

-Jeg mener, man bør se bort fra effektiviseringskravet de næste to-tre år for at få gennemført nogle klimatilpasningsprojekter. Så undgår vi de værste oversvømmelser, og så har man et par år til at finde på en smartere model til effektivisering på det her område, for selvfølgelig skal vi også effektivisere, siger Danva-direktør Carl-Emil Larsen.

Foruden Danva bakker Dansk Byggeri, Dansk Industri, Dansk Miljøteknologi og Foreningen af Rådgivende Ingeniører op om kritikken af effektiviseringskravet ligesom større kommuner som København, Aarhus, Odense og Aalborg også har udtrykt bekymring.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ministeriet - forhandlingerne ventes afsluttet i løbet af foråret.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR