Klumme/
Frisk luft kan blive et guldæg for kommunerne
Klumme/
Frisk luft kan blive et guldæg for kommunerne
Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
Færre sygedage, mindre vikarudgifter, bedre normeringer og højere faglighed.
Det er sød musik i ørerne på de fleste, der ved, hvor svært det er at få budgetterne til at hænge sammen i kommunerne og vagtplanerne til at hænge sammen i daginstitutioner og SFO’er.
Derfor er der al mulig grund til at investere i bedre indeklima i form af moderne mekanisk ventilation i de institutioner, hvor børn og pædagoger er rigtig meget sammen på begrænset plads flere timer hver dag. Her er der optimale betingelser for smitte med luftvejssygdomme, hvis luften ikke automatisk bliver skiftet ud hele tiden.
De fleste børnefamilier kender og frygter situationen, for det kommer aldrig belejligt. Når først barnet bliver ringet hjem med sygdom, kører smittekarrusellen ofte videre til forældre og søskende, og resultatet er både unødig sygdom og fravær fra daginstitutioner, skoler og arbejdspladser.
Ventilation kun i hver anden daginstitution
Den gode nyhed er, at det i mange tilfælde kan undgås. Løsningen er simpelthen frisk luft.
Mindst 60 pct. af børns sygefravær skyldes luftvejsinfektioner, og det samme gælder mindst halvdelen af pædagogers sygefravær. Samtidig ved vi, at indeklimaet har stor betydning for børns trivsel, koncentrationsevne, udvikling og læring. Alligevel har kun hver anden daginstitution moderne mekanisk ventilation.
Vi ved også, at sygefraværet er højt blandt pædagoger og andet personale i daginstitutionerne. Det går naturligvis ud over børnene og de andre kollegaer, som må klare skærene med eller uden en vikar under sygedagene. Og det går uundgåeligt ud over både kvaliteten og kontinuiteten for børnene, når det fagprofessionelle personale må erstattes af ufaglærte.
Forskning viser, at moderne mekanisk ventilation kan reducere smitterisikoen markant. For pædagoger vurderes det at kunne skære en tredjedel af sygefraværet.
To mia. kr. én gang sparer fire mia. kr. om året
Men kommunerne har også et budget, der skal hænge sammen, ligesom de har en anlægsramme, der sætter sine begrænsninger. Investering i moderne mekanisk ventilation i alle daginstitutioner vil ifølge BUPL’s beregninger løbe op i mere end to mia. kr. på landsplan. Derfor er der brug for hjælp fra Christiansborg.
Venstres formand har allerede lovet en milliard til bedre fysiske rammer i daginstitutionerne, og SF har tidligere foreslået en milliard årligt til bedre indeklima i daginstitutioner og folkeskoler. De løfter skal selvfølgelig føres ud i livet.
Samtidig skal politikerne sikre, at investeringer i bedre indeklima undtages fra anlægsloftet i en årrække, så det ikke ender med at spænde ben for kommunerne.
Vi sikrer bedre trivsel, udvikling og sundhed for vores børn, og samtidig er der udsigt til, at kommunerne på sigt kan spare penge.
Alle bør kunne se fornuften i at investere i bedre trivsel og sundhed for både børn og ansatte.
BUPL’s beregninger viser, at den samfundsøkonomiske gevinst alene af mindre fravær for forældrene med barnets første sygedag vil være 1,3 mia. kr. om året. Den samlede gevinst vil løbe op i mere end fire milliarder om året.
Derfor er investeringen et guldæg. Vi sikrer bedre trivsel, udvikling og sundhed for vores børn, og samtidig er der udsigt til, at kommunerne på sigt kan spare penge.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.