Klumme/
Fleksibel arbejdstid tiltrækker medarbejdere
Klumme/
Fleksibel arbejdstid tiltrækker medarbejdere
Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
Hjemmearbejde, hybridarbejde, 4-dages-uge, selvtilrettelæggende teams, fleksibilitet i arbejdstilrettelæggelsen og mange andre nye løsninger vinder indpas på flere arbejdspladser. Og ifølge mange medarbejdere står fleksibilitet højt på dagsordenen.
Når det handler om at forme arbejdslivet, er selvtilrettelæggelse, indflydelse og frihed vigtige parametre.
For nogle måneder siden spurgte vi i HK Kommunal vores medlemmer om deres ønsker til arbejdslivet. Svarene viser, at godt hver anden HK’er ønsker sig mere fleksibilitet i arbejdet. Og knap hver anden mener omvendt, de har den fornødne fleksibilitet i dag.
Undersøgelsen viser, at der ikke er en one-size-fits-all løsning til alle medarbejdere. Medarbejderne er forskellige, arbejdspladserne er forskellige og opgaver og muligheder er forskellige.
For nogle er fire-dages-uge en god løsning, for nogle er hjemmearbejde det bedste og andre igen ønsker sig fleksibilitet til at kunne gå tidligt en dag for i stedet at arbejde nogle timer om aftenen.
Fleksibilitet skal løses lokalt
Så derfor er mit klare budskab her forud for overenskomstforhandlingerne 2024, at der er behov for, at vi styrker de overordnede rammer, så der bliver bedre og mere forpligtende muligheder for at lave lokale aftaler om fleksibilitet på de enkelte arbejdspladser.
Det er vigtigt, at løsningerne findes lokalt i tæt samspil og i dialog med medarbejderne. På den måde kan man skrue den helt rigtige ordning sammen, der passer til den enkelte, til arbejdsopgaverne og til arbejdspladsen.
Jeg ved, at mange offentlige arbejdspladser lige nu har et stærkt fokus på både rekruttering og fastholdelse.
Og en af løsningerne på de udfordringer er at kigge på, hvordan man som arbejdsplads bliver mere attraktiv for medarbejderne. Her ved vi, at mange medarbejdere sætter pris på, at de selv har en høj grad af frihed til at skabe et bæredygtigt arbejdsliv med balance mellem arbejde, børn, familie, venner og fritidsinteresser.
Jo mere indflydelse, jo større trivsel
Faktisk kan vi se en tendens til, at jo større indflydelse, man har som medarbejder, jo mere trives man, og jo større er oplevelsen af, at man selv har kontrol over sin tilværelse. Så derfor kan jeg kun opfordre til, at man involverer medarbejderne og lytter til de ønsker, der kommer frem.
Når det gælder øget fleksibilitet, er der selvfølgelig også opmærksomhedspunkter, som man skal have fokus på. Det handler blandt andet om, at fleksibiliteten for den enkelte kan skabe grænseløshed i forhold til arbejdet. For hvornår er man på arbejde, og hvornår har man fri.
Der er også behov for at tale om sammenhængskraften på arbejdspladsen. Derfor kan fleksibiliteten ikke stå alene, og det er vigtigt, at man løbende taler om spilleregler og i øvrigt i høj grad inddrager medarbejderne, når man planlægger fremtidens opgavevaretagelse.
Fleksibilitet kan holde på seniorer
Når vi taler om fleksibilitet i arbejdslivet, kommer vi ikke udenom at tale om seniorer. Her ligger en erfaren og dygtig reserve, som vi jo meget gerne vil have til at blive lidt længere på arbejdsmarkedet. Og mange seniorer vil faktisk også gerne arbejde lidt længere, hvis de rigtige muligheder findes.
I HK Kommunals undersøgelse svarer 42 pct. af vores medlemmer over 60 år, at de gerne vil blive, hvis de får flere muligheder for fleksibilitet.
Så jeg håber, at vi kan få tænkt mere fleksibilitet ind i seniorordningerne. For her ligger en fantastisk mulighed, som vi har stærkt brug for at kunne bringe bedre i spil.
Som nævnt står vi lige om lidt over for at skulle forhandle overenskomst 2024, og her er øget fleksibilitet et ønske fra mange medlemmer - på tværs af faggrupper. Og dermed et tema man ikke kan komme udenom. Så jeg håber, at arbejdsgiverne er klar til sammen med os at finde gode løsninger.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.