En regel for lidt: Er én gang nok eller skal en byrådssuppleant sagsbehandles både ved sygdom og efterfølgende dødsfald?
En regel for lidt: Er én gang nok eller skal en byrådssuppleant sagsbehandles både ved sygdom og efterfølgende dødsfald?

Der findes ikke nagelfaste regler for, hvordan medlemskab af et byråd håndteres, hvis man er kommet ind som suppleant på grund af sygdom, og den syge så efterfølgende afgår ved døden. Hverken Ankestyrelsen, der fører tilsyn med kommunerne, eller Indenrigsministeriet, der er kommunernes øverste myndighed, vil tage stilling til, hvad der er den korrekte procedure, men henviser i stedet til hinanden.
Spørgsmålet er aktualiseret af to nylige dødsfald blandt byrådsmedlemmer, som Faxe og Esbjerg kommuner har håndteret meget forskelligt. Esbjerg Kommunes tilgang er den mest almindelige, nemlig at byrådet efter dødsfaldet behandler suppleantens byrådsmedlemskab på ny og så at sige gør suppleanten til fuldgyldigt medlem.
Det er det udtryk Esbjerg Kommunes chefjurist Henrik Thomsen bruger, når han udlægger proceduren for Kommunen.dk. Ifølge Henrik Thomsen er det to forskellige love, der tages i anvendelse for midlertidige stedfortrædere og ved permanent indtræden i byrådet, nemlig henholdsvis den kommunale styrelseslov og den kommunale valglov.
Godkendelse én gang for alle
I Faxe Kommune ser man helt anderledes på det. Når en suppleant er konstateret “rette stedfortræder” og indtrådt i byrådet, så er godkendelsen af vedkommende på plads også hvis den sygemeldte dør. Overfor Kommunen.dk udtrykker direktionssekretær Lene Fransson det sådan, at suppleanten under sygemeldingen er “indsat på ubestemt tid så længe hindringen varer”, og at efter dødsfaldet “er hindringen bestående”. Det kræver ikke en ny byrådsbeslutning, er Faxe Kommunes konklusion.
Den kommunale styrelseslov
§15,stk.2. Når kommunalbestyrelsens formand får meddelelse om eller på anden måde får kendskab til, at et medlem vil være forhindret i at varetage sine kommunale hverv i en forventet periode af mindst 1 måned på grund af sin helbredstilstand, graviditet, barsel eller adoption, varetagelse af andet offentligt hverv, forretninger eller lignende, indkalder formanden stedfortræderen til førstkommende møde i kommunalbestyrelsen. Kommunalbestyrelsen kan i styrelsesvedtægten træffe bestemmelse om, at formanden ved et medlems forfald af de grunde, der er nævnt i 1. pkt., indkalder stedfortræderen, selv om hindringen forventes at vare kortere end 1 måned.
Kilde: Lov om kommunernes styrelse
Den kommunale valglov
§104. Når et medlem i valgperiodens løb udtræder eller dør, indtræder vedkommende stedfortræder efter reglerne i §91 i det pågældende medlems sted.
Kilde: Lov om kommunale og regionale valg
(§91 handler om stedfortræderrækkefølgen).
Sædvanligvis er enten Ankestyrelsen eller Indenrigsministeriet overdommer i sådanne tvivlsspørgsmål, men Ankestyrelsen oplyser til Kommunen.dk, at den ikke tidligere har udtalt sig om den type sager. Derfor har man ikke nogen praksis på området at henvise til. Ankestyrelsen henviser i stedet til Indenrigsministeriet, som “muligvis (ligger) inde med generel vejledning på området”.
Det gør ministeriet imidlertid ikke. Indenrigsministeriet har, så vidt det selv kan opklare, “ikke tidligere taget stilling til det spørgsmål”, og sender derfor bolden tilbage til Ankestyrelsen.
Ankestyrelsen afgør det - hvis den vil
“Lovligheden af kommunalbestyrelsens beslutning eller manglende beslutning kan således forelægges for Ankestyrelsen. Ankestyrelsen beslutter, om der er tilstrækkelig anledning til at rejse en tilsynssag,” skriver Indenrigsministeriet til Kommunen.dk.
Eneste flig af en stillingtagen er en henvisning til en gammel udtalelse, hvorefter det er en forudsætning for at indtræde i byrådet, at den pågældende suppleant er konstateret “rette stedfortræder”. Men ikke noget om at det skal ske både ved indkaldelsen på grund af sygdom og efter dødsfaldet.
Sådan har man altid gjort i Esbjerg Kommune. På det punkt er de to kommuner helt enige, for i Faxe Kommune følger man også samme procedure hver gang, det er bare en anden.
I Esbjerg Kommune konstaterer chefjurist Henrik Thomsen, at der “ikke er stor realitetsforskel” på de to måder at blive permanent byrådsmedlem, og han “kan godt forstå synspunktet” bag Faxe Kommunes fremgangsmåde. Men han synes alligevel det er “passende” at sende sagen omkring byrådet igen.
Han tilføjer, at sådan har man altid gjort i Esbjerg Kommune. På det punkt er de to kommuner helt enige, for i Faxe Kommune følger man også samme procedure hver gang, det er bare en anden. Hvilken af dem der den mest korrekte, henstår i det uvisse, blot er indtil videre ingen af dem konstateret decideret ukorrekt.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.