Kommunen.dk
MENU

Klumme/

2024 er forandringernes år, det lange seje træk flytter os et bedre sted hen

Der er for alvor hul på ketchupflasken nu. En lang række mindre og store aftaler falder på plads, og nye store udspil er på vej her i 2024, skriver FOA-formand Mona Striib.

Klumme/

2024 er forandringernes år, det lange seje træk flytter os et bedre sted hen

Der er for alvor hul på ketchupflasken nu. En lang række mindre og store aftaler falder på plads, og nye store udspil er på vej her i 2024, skriver FOA-formand Mona Striib.
Det giver mening at indføre helhedspleje, det giver mening at danne faste teams så der er færre forskellige personaler omkring den enkelte ældre, og det giver bestemt også mening at lade nærvisitationen i det daglige være op til samspillet mellem den ældre og medarbejderens faglige vurdering.
Det giver mening at indføre helhedspleje, det giver mening at danne faste teams så der er færre forskellige personaler omkring den enkelte ældre, og det giver bestemt også mening at lade nærvisitationen i det daglige være op til samspillet mellem den ældre og medarbejderens faglige vurdering.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
28. jan. 2024
Mona Striib
MONA STRIIB
FORBUNDSFORMAND I FOA, FORMAND FOR
FORHANDLINGSFÆLLESSKABET
Email

Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk

Trepartsaftalen landede og den landede et godt sted! Det er en giga aftale som giver løft og muligheder på de områder, hvor vi har de største udfordringer i disse år.

Der er selvfølgelig en del elementer som skal opfølges med de aftaler, vi indgår her ved OK24 forhandlingerne. Det giver lidt større kompleksitet og puslespil i forhandlingerne, men omvendt er retningen for udmøntning tydelig og klar.

Der er både konkrete lønløft, lokalløn, arbejdsmiljø og arbejdstilrettelæggelse som en del af aftalen. Økonomien ligger uden for reguleringsordningen og er allerede fuldt indfaset i 2026. Det har i sig selv en kæmpe værdi.

En af de udfordringer der har fyldt rigtig meget, har handlet om fuld tid. Vores udfordringer er kendte. Den arbejdskraftmangel som bare er vokset med ekspresfart, er ganske alvorlig. Kendt og anerkendt af parterne.

I selve trepartsaftalen blev der både aftalt finansiering af parternes fuldtidsprojekt, så det kan fortsætte, og det blev også helt konkret aftalt, at alle ledige stillinger inden for sundheds- og ældreområdet, socialområdet og dagtilbudsområdet som udgangspunkt slås op som fuldtidsstillinger i hele aftaleperioden.

Det er også aftalt at nuværende deltidsansatte har ret til fuldtid. Ansatte der anmoder om det skal senest seks måneder efter imødekommes. Det er konkret aftalt, at denne ret er der i 2024, 2027 og 2030.

Jeg har noteret mig, at KL sætter fuldt blus på at implementere aftalen og også fortsat vil være ambitiøs i det fælles projekt En fremtid med fuldtid.

Det er der bestemt behov for. Vi kommer fra de faglige organisationer til at følge op og også holde øje med, at timelønsansættelser på lave timetal ikke fortsætter.

Flueben ud for FOA-mål

Det virker heldigvis som om, at der for alvor kommer hul på ketchupflasken nu. En lang række mindre og store aftaler falder på plads og nye store udspil er på vej her i 2024.  Det er rigtig godt at kunne sætte flueben ud for mål vi i FOA har arbejdet for meget længe.

Uddannelsesminister Mattias Tesfaye har fremlagt forslag til styrkelse af erhvervsuddannelserne og er startet med social- og sundhedsuddannelserne. Vi skal både have fokus på at uddanne nok og bestemt også have fokus på at de, der begynder på uddannelserne, også får gennemført.

Sundhedsminister Sophie Løhde løftede langt om længe lovforslag frem, der betyder at uddannede, velintegrerede ansatte social- og sundhedshjælpere af anden etnisk oprindelse nu ikke bare hjemsendes.

Uddannelsesmulighederne på 110 pct. dagpenge fortsætter, og parternes fokus på fleksible uddannelsesveje fortsætter også.

Folkepensionister kan arbejde uden at blive modregnet, her vægter det særligt, at der ikke længere modregnes når ægtefællen er blevet pensionist, men alle timer der kan bidrage til at hjælpe på arbejdskraftmangel har værdi.

De næste to store udspil, der kan rykke og hjælpe med nødvendige forandringer og forbedringer, er også lige om hjørnet.

Ny ældrelov undervejs

Ny ældrelov er allerede luftet med en del af planerne, og det fulde udspil kommer i slutningen af denne måned.

Det er en dagsorden som FOA har været ombord i i en hel del år. Det giver mening at indføre helhedspleje, det giver mening at danne faste teams så der er færre forskellige personaler omkring den enkelte ældre, og det giver bestemt også mening at lade nærvisitationen i det daglige være op til samspillet mellem den ældre og medarbejderens faglige vurdering.

Det er også glædeligt, at der fokuseres på at tilsyn skal smelte sammen og have en mere lærende karakter fremfor bare en kontrol. På det område har der ind imellem været situationer, der nærmede sig det tragikomiske. Et plejecenter med et ældretilsyn om mandagen, et brandtilsyn om torsdagen og et arbejdstilsyn ugen efter har kunnet give forskellige påbud om samme emne.

Det bliver spændende at følge hvordan den konkrete forandring kommer til at folde sig ud. Vi har endnu ikke set det fulde udspil. Vi vil være meget fokuserede på om det lykkes at bygge bro mellem sundhedsloven og serviceloven. Det er blandt andet her, der ligger et stort potentiale i at fjerne dokumentationslag der sluger tid fra kerneopgaven.

Endelig kommer der også udspil til sundhedsstruktur. Danske Regioner, KL og PLO har sendt udspil i den offentlige debat, som går i hver sin retning. FOA har også udarbejdet et sundhedsudspil, ”Når sundhedsvæsenet rykker ind i dagligstuen”, men vi befinder os inde midt i bermudatrekanten mellem de forskellige udspil til struktur.

Derfor venter vi med at tage bestik af FOA´s position, indtil strukturkommissionen kommer med forslag til april. Vi høres ved om det og meget mere i løbet af 2024. Der er også lige et overenskomstresultat der skal lande på begge ben.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR