Danmarks yngste by: Mette og Jacob valgte Nye for fællesskabet
Danmarks yngste by: Mette og Jacob valgte Nye for fællesskabet
![Mette Møller Herskind foran sit sorte rækkehus tegnet af Aart Architects. Hun ser byens bæredygtige aspekt som et plus, men det er fællesskabet med naboerne, der virkelig får Nye til at skille sig ud.](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fadmin.kommunen.dk%2Fmedier%2Fartikler%2F4387%2FMette-Nye-edited.jpg&w=3840&q=75)
Lidt nord for Aarhus ligger Danmarks yngste by. Her bor Mette og Jacob Møller Herskind i rækkehus nummer 23. De flyttede til Nye i september sidste år og var dermed nogle af byens første indbyggere.
- Du må undskylde, at her er lidt rodet, men vi kommer fra en 50 kvadratmeters lejlighed i Aarhus, så vi har ikke fyldt huset helt ud endnu, siger Mette Møller Herskind, mens hun viser rundt i sit hjem.
Der er lyst i huset og højt til loftet. Akustikken er rar, og interiøret emmer af kvalitet og lækkerhed i alle facetter lige fra egetræslisterne om vinduerne til udsigten over Aarhus Bugt. Udenfor er facaden beklædt med sortmalet træ i nordisk stil, mens selve huset står som del af en cirkel med 30 tvillinger rundt om et stort fællesområde.
- Vi brugte virkelig lang tid på at kigge på huse. Vi var i Silkeborg og se på parcelhuse, og vi kiggede på rækkehuse andre steder, men det føltes bare alt for stort at skulle holde en have, hæk og et liv med murstensvilla, fortæller 25-årige Mette Møller Herskind.
I stedet faldt parret for byprojektet Nye. Her har ingen af husene have, og bilerne parkeres på fælles parkeringspladser, så pladsen til carport og indkørsel er sparet væk.
Parret skrev under på købskontrakten, dengang Nye stadig var et projekt på tegnebrættet.
- I første omgang fangede det os, at huset var arkitekttegnet. Og så stod det højt på min liste, at der var natur og naboskab. Men når man køber noget på projektplan, kan de jo sige alt muligt og ja okay, kommer det så til at ske? Men nu begynder det hele at vise sig, siger Mette Møller Herskind.
Den private by
Normalt er det kommunen, der anlægger en by, men ikke her. Nye blev grundlagt af ejendomsgruppen Tækker Group, og ejer Jørgen Tækker begyndte arbejdet allerede i midten af 00’erne. Drømmen er, at byen en dag får mellem 15.000 og 20.000 indbyggere.
Aarhus Kommune har også tiltro til projektet. Kommunen har lavet et stop på letbanen ved byen og planlægger at bygge en skole i området omkring 2022.
Det bæredygtige har selvfølgelig talt med som et plus, men fællesskabet har været det helt afgørende for os og for mange af de andre folk, jeg kender herude.
Indtil videre har Nye to hustyper. Udover de sorte rækkehuse, Mette Møller Herskind bor i, står der i dag nogle store ladelignende bygninger opdelt i mange boliger kaldet Længdehusene. Senere kommer flere kvarterer til, tegnet af blandt andet Bjarke Ingels Group og Dorte Mandrup Arkitekter.
Uden carport, indkørsel eller have er det nemt at vedligeholde husene.
- Hvis vi flyttede i en villa, så er jeg nervøs for, at al det praktiske ville komme til at hænge os langt ud af halsen. Her har vi en parcelhusforening, som står for al udvendig vedligeholdelse af beklædning, terrasse og lignende. Så vi slipper for alt det sure ved at bo i hus, siger Mette Møller Herskind.
Til venstre ses et af Længdehusene tegnet af Loop Architects og til højre er rækkehusene tegnet af Aart Architects. Alle huse i Nye bliver arkitekttegnede. Foto: Christian Olesen
Toilet med regnskyl
Et af de store salgsargumenter for byen er fokus på bæredygtighed. Alle husene er lavenergi, og der er tænkt bæredygtighed ind i næsten hver detalje.
For eksempel arbejder Tækker Group i øjeblikket på et bassin mellem rækkehusene, hvor regnvand bliver ledt hen. Vandet derfra bliver så brugt til at skylle ud i husenes toiletter, tøjvask og bilvask.
- Det bæredygtige har selvfølgelig talt med som et plus, men fællesskabet har været det helt afgørende for os og for mange af de andre folk, jeg kender herude, siger Mette Møller Herskind.
Det er hovedsageligt unge børnefamilier og seniorer, der bor i byen, og fordi de fleste flyttede ind på samme tid i 2018, kender de stort set alle sammen hinanden.
- Det er vildt fedt, og her er virkelig en dejlig stemning. Der er børnefamilier med første barn på vej eller med helt unge børn, og så er der det ældre segment, som er lige før pensionsalderen. Folk er simpelthen så søde, og det lader til, at vi har det samme værdisæt. Alle forventer, at vi skal komme hinanden ved og få et godt naboskab, siger Mette Møller Herskind.
Grønne naturområder skal binde husene sammen. I dag er der dog mest grus, jord og et par nyplantede træer.
- Det er selvfølgelig en ulempe, at områderne omkring husene ikke er færdige. Det må man leve med, når man er nogle af de første. Men vi ville heller ikke vente på næste etape af huse, for vi kiggede også på andre projekter, hvor det altid så ud til, at tidsplanen skred. Vi kunne simpelthen ikke holde ud at være på 50 kvadratmeter, siger Mette Møller Herskind.
Mellem storby og forstad
En stor fordel er den nyåbnede letbanestrækning, hvor det tager 20 minutter at komme ind til Aarhus centrum. Mette Møller Herskind arbejder som selvstændig i Aarhus, så god offentlig transport var et vigtigt salgsargument for hende. For det er vigtigt for hende at have et tilhørsforhold til byen.
- Jeg synes egentlig stadig, at jeg bor lidt i Aarhus, siger hun.
Hvis vi flyttede i en villa, så er jeg nervøs for, at al det praktiske ville komme til at hænge os langt ud af halsen.
Nye mangler dog mange af de praktiske detaljer endnu. Den nærmeste dagligvarebutik ligger 2,5 kilometer væk, og det er først i løbet af sommeren, at de første legepladser bliver bygget. Samtidig ligner området stadig mere et nyt boligkvarter end en egentlig by. Alligevel har stedet sin helt egen charme.
- Da vi købte huset, tænkte jeg, at vi skulle bo her i syv-otte år. Der tror jeg stadig, Jakob er, men jeg har følelsen af, at det kan blive længere. Vi har allerede fået gode venner og tætte relationer, og vi skal med til naboens bryllup. Når vi så får børn, gad vide, hvor glad man så bliver for det. Jeg bliver helt i tvivl, om vi overhovedet kan flytte herfra igen, siger Mette Møller Herskind.
Byskiltet er allerede kommet op ved indkørslen til Nye. Man kan dog ikke skrive adresserne på husene ind på sin gps endnu. Foto: Christian Olesen
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.