Kommunen.dk
MENU

Filmstøtte betaler sig - men har kommunen råd?

Investeringer i filmproduktioner og -projekter er godt for både kommunekassen og byens stolthed. Men investeringer kræver, at der er noget at investere, og det er der ikke alle steder.

Filmstøtte betaler sig - men har kommunen råd?

Investeringer i filmproduktioner og -projekter er godt for både kommunekassen og byens stolthed. Men investeringer kræver, at der er noget at investere, og det er der ikke alle steder.
Den nye DR-serie ‘Fred til lands’ er optaget i Ebberup på Fyn og med støtte fra filmpuljen FilmFyn.
Den nye DR-serie ‘Fred til lands’ er optaget i Ebberup på Fyn og med støtte fra filmpuljen FilmFyn.
Foto: Tine Haarden, DR

En krone, der bliver til fire. Det kan lyde for godt til at være sandt. Ikke desto mindre er det konklusionen i en rapport offentliggjort af Den Vestdanske Filmpulje, der har gået 32 filmprojekters økonomi efter i sømmene.

Beløbene er opgjort for de ti medlemskommuner samlet ved at kigge på projekternes budgetter. Her er det opgjort, at når kommunen har lagt x kr. i støtte, har produktionen lagt y kr. i kommunen. Det giver en gevinst på 4,20 kr. pr. krone for kommunen.

I søndags løb DR’s seneste søndagssatsning ‘Fred til lands’ over skærmen for første gang. Og når Martin kører ind i sin barndomsby, eller der langes øl over disken på Syveren, sker det hele med Ebberup på Fyn som kulisse. Produktionen har modtaget fem mio. kr. i støtte fra FilmFyn, som har ni fynske medlemskommuner. Tidligere er Robert-vinderen ‘Arvingerne’ optaget på et gods ved Svendborg.

Med andre ord kommer produktionsholdene rundt i landet, og de ender ofte der, hvor der er mest støtte at hente. Men for at få støtte forpligter produktionerne sig også til at gennemføre en del af aktiviteterne i en eller flere af medlemskommunerne. 

FilmFyn

Kerteminde, Langeland, Ærø, Odense, Nordfyn, Faaborg-Midtfyn, Nyborg, Svendborg og Assens

Kassebeholdningen skal styrkes
Derfor kan det også betyde det modsatte for de kommuner, der ikke yder støtte. Eksempelvis har instruktøren bag DR’s ungdomsserie ‘Doggystyle’ rykket sine optagelser fra Odsherred til Fyn, for her var der også støtte at hente hos FilmFyn. Det var der ikke i Odsherred. Ifølge Odsherred Kommune skyldes det simpelthen pengemangel.

   Udkantskommuner har det ikke synderligt godt. Vi skal have styrket vores kassebeholdning først.

- Vi er vildt stolte af, at Doggystyle kommer herfra. Derfor er vi selvfølgelig rigtig kede af, at optagelserne er flyttet. Vi vil meget gerne understøtte det filmmiljø, der kan komme her, men kigger man på vores budgetter, er det ikke lige i dag, vi skal den slags. Udkantskommuner har det ikke synderligt godt. Vi skal have styrket vores kassebeholdning først, siger formand for kultur og folkeoplysningsudvalget i Odsherred, Gitte Hededam (S).

Hun understreger dog, at der fra kommunal side er stort fokus på at præsentere de unge i kommunen for filmproduktion og dens muligheder.

- Vi er selvfølgelig meget åbne over for det og arbejder på at få film ind i børns bevidsthed. Jeg vidste ikke, det var et problem hos produktionerne, så derfor vil vi også undersøge de vilkår, der skal forbedres, siger formanden, der vil snakke med Doggystyles instruktør.

Byens stolthed - og vi snakker ikke Viborg FF
I Viborg Kommunes budget er der hvert år en mio. kr. til Den Vestdanske Filmpulje, og her er beløbet ikke til diskussion. Kommunen får nemlig meget mere end de fire kroner ud af investeringen, fortæller direktør for kultur og udvikling, Lars Stentoft.

- Det økonomiske er vigtigt, det er det. Men vi kan også mærke, det giver stolthed i byen. Det giver noget til bylivet og noget at snakke om. Det forstyrrer på en positiv måde, og det gør, at lokale mennesker inviterer andre fra andre dele af landet og viser og forklarer. På den måde bliver de lokale ambassadører, siger han.

De seneste år har blandt andet Viborg Katedralskole dannet ramme for optagelserne til julefilmen Julemandens Datter. Der er også hele 30 animationsvirksomheder placeret i byen, så meget af produktionen i kommunen foregår digitalt og altså ikke direkte med byen som kulisse. 

Eksempelvis er den aktuelle Mugge og Vejfesten delvist lavet i Viborg. Det medfører også positiv omtale, når mændene bag filmen, Anders Morgenthaler og Mikael Wulff, sidder i Go’ Morgen Danmark og fortæller om filmen og kalder Viborg en ‘vigtig spiller’.

Ifølge Lars Stentoft giver det Viborg langt større værdi, end hvis kommunen havde brugt et tilsvarende beløb på fx reklamefilm.

- Det her er en meget mere effektiv omtale. Vi fortæller dem jo ikke, hvad de skal sige, siger han.

Den Vestdanske Filmpulje

Frederikshavn, Hjørring, Viborg, Aarhus, Randers, Silkeborg, Ringkøbing-Skjern, Syddjurs, Aalborg og Holstebro

Ifølge Den Vestdanske Filmpuljes rapport er der de sidste fem år skabt 355 arbejdspladser i medlemskommunerne og en samlet økonomisk effekt på 447 mio. kr. som direkte resultat af de produktioner, der har fået støtte og dermed valgt de jyske kommuner som kulisse. I perioden fra 2014 til 2018 har puljen investeret 42 mio. kr. i produktion af tv-serier, spille-, dokumentar- og animationsfilm.

Stolthed og skejser
Hvis en kommunekasse i forvejen er tæt på halvtom, kan det være svært at finde både halve og hele millioner til de kulturelle investeringer, hvor afkastet måske kan lade vente på sig. Men Viborg-direktøren mener, at man bør se på det som netop en investering og ikke en udgift.

- Der er selvfølgelig kroner/øre-analysen, men der er også et andet regnestykke i, at man skaber oplevelser og stolthed. Det har langt større betydning. I Viborg vil vi gerne være kendte for det. Det er en del af en brandingstrategi - en slags product placement med kommunen som produktet, siger Lars Stentoft.

Helt tilbage i 2009 ydede Viborg Kommune også støtte på cirka en mio. kr. til produktionen af filmen Kærestesorger, som med et samlet budget på 27 mio. kr. dengang var den dyreste i dansk film nogensinde. 

Branding ud over landegrænser
Nogle kommuner, som ikke er medlem af en filmfond, vælger at støtte de kulturelle projekter alligevel. Eksempelvis har Helsingør Kommune støttet filmatiseringen af Anna Grues krimibøger om den skaldede detektiv med 1,25 mio. kr. i serien The Sommerdahl Murders. Det skal være med til at bringe kommunen på landkortet, men også promovere den uden for kongeriget. Serien bliver nemlig også vist på Tysklands ZDF, som har en markedsandel på 13 pct. og altså kæmpe potentiale i landet med knapt 83 mio. indbyggere. Og naboen mod syd er et af de vigtigste markeder for både VisitDenmark og VisitNordsjælland. 

Aarhus Kommune besluttede med budgetaftalen 2020 at øge sit tilskud til Den Vestdanske Filmpulje med 2,6 mio. kr. Det bringer nemlig de ti kommuners samlede finansiering op på ti mio. kr., og det udløser ifølge Filmaftalen 2019-2023 statslig medfinansiering på 23,7 mio. kr.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR