- Vi kan bekræfte, at vi ikke producerer energi lige nu. Årsagen er fejl på kompensatorerne, og vi arbejder i øjeblikket stærkt på at løse de udfordringer, som nedlukningen har givet os, siger kommunikationschef Morten Kramer Nielsen.
- Vi kan bekræfte, at vi ikke producerer energi lige nu. Årsagen er fejl på kompensatorerne, og vi arbejder i øjeblikket stærkt på at løse de udfordringer, som nedlukningen har givet os, siger kommunikationschef Morten Kramer Nielsen.
Foto: Foto: ARC/Pressefoto

Blev kaldt “state of the art”: Designfejl lukker Danmarks dyreste forbrændingsanlæg

En fejl i energianlægget på Amager Bakke har bremset al produktion af el og varme på ubestemt tid. Selskabet kan blive nødsaget til at omdirigere en del af affaldet.

Forsyning

Af Tobias Hansen Bødker og Jens Holm | [email protected] [email protected]

Der kommer ikke længere røg op af skorstenen fra Danmarks dyreste affaldsforbrændingsanlæg, Amager Bakke.

En designfejl på energianlægget, som ifølge selskabet er “verdens mest moderne og miljørigtige" af slagsen, har i øjeblikket skabt så meget kaos, at al affaldsforbrænding og produktion af el og varme er sat ud af drift på ubestemt tid.

Det bekræfter Amager Ressource Center (ARC) overfor kommunen.dk.

- Vi kan bekræfte, at vi ikke producerer energi lige nu. Årsagen er fejl på kompensatorerne, og vi arbejder i øjeblikket stærkt på at løse de udfordringer, som nedlukningen har givet os, siger kommunikationschef Morten Kramer Nielsen, der ikke ønsker at kommentere yderligere.

Fejlene er så omfattende, at hele energianlægget - der skal producere varme og el til borgerne i fem hovedstadskommuner - har været lukket ned siden fredag aften.

Dermed afbrænder selskabet lige nu hverken affald eller producerer el og varme på anlægget, der tidligere er blevet beskrevet som et "state of the art"-anlæg af den nu fratrådte energichef, Dan Fredskov.

Lukket på ubestemt tid

Det er endnu uvist, hvordan fejlene skal udbedres, ligesom ARC heller ikke kan sige, hvornår det forventes, at værket kan startes igen.

Selskabet vil dog ifølge kommunen.dk's oplysninger sandsynligvis blive nødsaget til at fragte en del af det modtagne affald til forbrænding hos andre selskaber.

Den manglende produktion af el og varme betyder, at ARC mister indtægten fra borgerne og virksomhederne, mens anlægget står stille. Det er uvist, hvilke økonomiske konsekvenser det vil få.

Ifølge kommunen.dk’s oplysninger er det Rambøll og Vølund, der sammen med ARC skal forsøge at løse problemerne på det problemramte og arkitekttegnede anlæg med skibakken på toppen.

De to virksomheder er i øjeblikket i færd med at undersøge omfanget af problemer.

Netop den amerikansk ejede Esbjerg-virksomhed Vølund har tidligere været involveret i problemer med anlægget, og nu viser det sig ifølge kommunen.dk’s oplysninger, at det er en række komponenter leveret af Vølund, der har skabt problemer.

Således er der fundet designfejl i en række af de såkaldte kompensatorer. Ifølge kommunen.dk’s oplysninger ved ARC endnu ikke, om designfejlen er opstået i forbindelse med produktionen af komponenterne, eller om fejlen er opstået ved montering.

Energi & forsyning

Teknik & miljø

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet