87 procent af de ulovlige aftaler er indgået i energiafdelingen, hvor den nu forhenværende topchef, Dan Fredskov, har været chef i en lang årrække.
87 procent af de ulovlige aftaler er indgået i energiafdelingen, hvor den nu forhenværende topchef, Dan Fredskov, har været chef i en lang årrække.
Foto: Pressefoto via ARC

Udbudsrod får konsekvenser: Ulovlige millionaftaler koster topchef jobbet

En sag om ulovlige indkøb for mere end 300 mio. kr. koster nu jobbet for en af de højestplacerede chefer i affaldsselskabet Amager Ressource Center.

de ulovlige indkøb

Af Tobias Hansen Bødker og Jens Holm | [email protected] [email protected]

En sag om ulovlige indkøb for mere end 300 mio. kr. og et årelangt systematisk brud på udbudslovgivningen får nu konsekvenser for den øverste ledelse hos et af landets største kommunalt ejede affaldsselskaber, Amager Ressource Center (ARC).

Det bekræfter affaldsselskabet overfor kommunen.dk.

Selskabet har fredag indgået en fratrædelsesaftale med en af de højest placerede chefer, den nu forhenværende energichef, Dan Fredskov, der indtil august var konstitueret direktør.

Ifølge den nytiltrådte direktør, Jacob Hartvig Simonsen, er fratrædelsen en direkte konsekvens af, at kommunen.dk siden maj har afsløret, hvordan selskabet i mindst otte år har brudt udbudsreglerne systematisk.

- Baggrunden er, som I dygtigt har afdækket, at vi ikke har været dygtige nok til at lave udbud. På den baggrund har vi vurderet, at det er bedst for ARC og bedst for Dan Fredskov, at vores veje skilles, siger Jacob Hartvig Simonsen.

Er det en fyring, eller hvordan vil du karakterisere det?

- Vi er blevet enige om at lave en aftale om hans fratrædelse, siger direktøren.

Flest problemer i chefens afdeling

Det er særligt i energiafdelingen, hvor Dan Fredskov har været øverste chef siden 2007, at selskabet har haft omfattende problemer med at overholde udbudslovgivningen.

Siden 2010 har ARC sendt en lang række millionkontrakter til sammenlagt 306 mio. kr. direkte videre til private leverandører, uden at opgaverne forinden blev sendt i offentlige udbud.

Heraf er 87 procent af de ulovlige aftaler indgået i energiafdelingen, svarende til ulovlige kontrakter for i alt 266,4 mio. kr., viser en kortlægning, som kommunen.dk har foretaget.

- Det er jo dokumenteret, at hovedvægten af de kritisable forhold om udbud lå i Energi, hvor Dan Fredskov var leder. Derudover har han også været konstitueret direktør i en relativt lang periode, og ansvaret skal altid pege opad, siger Jacob Hartvig Simonsen, der tilføjer, at fratrædelsen skal betragtes som "en effektiv streg i sandet".

- Vi er en eksponeret offentlig virksomhed, og vi skal have styr på sagerne. Det er vi i fuld gang med at få. Der er en relativt stor indsats i gang over en bred kam for at rette op på det her.

Ifølge direktøren er det hævet over enhver tvivl, at ARC ikke har haft styr på udbudsreglerne.

- Vi ville ikke have været i den situation, som vi står i nu, hvor vi har indgået en fratrædelsesaftale, hvis vi havde været dygtige nok til at lave udbud. Det må man bare erkende.

Regelbrud for millioner

Et af Danmarks største kommunalt ejede affaldsselskaber, Amager Ressource Center (ARC), har i årevis brudt udbudsloven. Det viser en række dokumenter, som kommunen.dk har fået aktindsigt i.

Selskabet har i strid med reglerne direkte tildelt opgaver, der samlet løber op på mindst 306 mio. kr., til private virksomheder uden udbud. 

Advokatfirmaet Bech-Bruun og revisionsfirmaet Deloitte er i øjeblikket i færd med at undersøge årsagerne til det systematiske regelbrud. Undersøgelsen er den tredje i sagen.  

Sagen har kostet den nu forhenværende energichef og tidligere konstituerede direktør, Dan Fredskov, jobbet. En lang række af de ulovlige indkøb er foretaget i selskabets Energi-afdeling, hvor Dan Fredskov har været den øverste chef siden 2007. 

Samtidig viser en gennemgang, at ARCs ledelse siden 2011 har brugt mere end 2,4 mio. kroner på rejser, julefrokoster, vin og lederseminarer på danske slotte og godser. Der er blandt andet købt mere end 1.400 flasker vin og betalt for julefrokoster med kuvertpriser langt over det tilladte.

Dropper direktør-redegørelse

Problemerne med at overholde lovgivningen har bl.a. udløst en større advokatundersøgelse, der har endevendt en lang række af ARC’s største kontrakter.

I øjeblikket undersøger advokatfirmaet Bech-Bruun og revisionsfirmaet Deloitte samtidig årsagerne til det årelange regelbrud.

I den anledning besluttede Jacob Hartvig Simonsen tidligere på ugen, at Dan Fredskov skulle sendes hjem for at udarbejde en redegørelse om sin egen rolle i sagen.

- Når vi nu er nået frem til, at vores veje skal skilles, giver det ikke længere mening at lave en redegørelse. Så den har vi ikke fået, siger direktøren.

Vil have ryddet op

Udover chef-fratrædelsen har ARC også iværksat en lang række ændringer i sin organisation, der skal være med til at sikre, at udbudsreglerne ikke bliver overtrådt i fremtiden.

- Vi kigger på, hvordan vi organiserer hele indkøbsfunktionen, hvilke procedurer vi har, og om vi har de ressourcer, som vi skal have, for at kunne løfte den her type opgaver - altså både i form af manpower, men også i form af kapacitet og kompetencer, forklarer direktøren.

Derudover er ARC også i gang med at gennemgå alle selskabets kontrakter, og virksomheden vil i den kommende tid rive ulovlige kontrakter i stykker, for derefter at konkurrenceudsætte opgaverne - som reglerne på området dikterer.

- Vi har lagt en plan, der skal fange problemerne, så der ikke er nogle forhold, som vi kan komme i fedtefadet for. Vi har hånden på kogepladen nu, siger Jacob Hartvig Simonsen.

kommunen.dk har uden held forsøgt at få en kommentar fra den nu tidligere energichef, Dan Fredskov.

Indkøb

Undersøgelse

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet