Fest hos de Radikale på valgnatten sidste år. Nu er meningsmålingerne dykket, og lokalpolitikerne kan komme til at betale prisen ved næste års kommunalvalg.
Fest hos de Radikale på valgnatten sidste år. Nu er meningsmålingerne dykket, og lokalpolitikerne kan komme til at betale prisen ved næste års kommunalvalg.
Foto: Rune Johansen, Ritzau Scanpix

Radikale byrådsmedlemmer har et år til at vende folkestemningen

Meningsmålingerne er i bund. Men to radikale byrådsmedlemmer og partiets landsformand er sikre på, de kan genfinde tilliden inden kommunalvalget.

nedtur

Af Christian Olesen | [email protected]

Stemningen hos de Radikale var festlig ved Folketingsvalget i 2019. I dag er den anderledes sober.

Torben Lollike er Ringsteds eneste radikale byrådsmedlem. Han satser på genvalg, men derudover er han ikke meget for at snakke om kommunalvalget, der nu kun er et år til.

- Det er nok for tidligt at spå om udfaldet, men generelt vil jeg sige, at kommunalvalget jo afgøres meget mere af vores lokale sager og de lokale kandidater end af det, der har med landspolitik at gøre, siger han.

Og man forstår godt, at han sætter sin lid til den teori.

De Radikale har været i stormvejr efter Morten Østergaards afgang og den efterfølgende interne uro. Meningsmålingerne er styrtdykket, og en nylig måling fra Voxmeter peger på, at de Radikale ville miste syv af deres 16 mandater, hvis der var folketingsvalg her i november.

- Meningsmålinger plejer godt nok at smitte af på kommunalvalget. Men det er altså først de målinger, der kommer om et år, der gør udslaget, siger Torben Lollike.

Og han står ikke alene med at forsøge at holde optimismen kørende.

Landsformand klar i alle kommuner

Radikale Venstres landsformand Svend Thorhauge mener ikke, kommunalpolitikerne kommer til at lide under Morten Østergaards krænkelsessager og kritikken af Sofie Carsten Nielsens håndtering.

-Det da rart, det ikke er i november i år, der er kommunalvalg. Men altså valget skal nok komme til at gå godt. Nu skal vi ud og genskabe det tillidsfulde forhold til de mennesker, der har følt sig svigtet i den krise, vi har været i, siger Svend Thorhauge og fortsætter:

- Vi har mange gode kandidater og dedikerede indvalgte rundt i kommunerne. Det er især deres arbejde, der skal vurderes til november næste år - ikke kun folketingsgruppens.

Han har endnu ikke tal på, hvor mange byrådsmedlemmer partiet satser på at få valgt, men det skal helst være flere end de nuværende 82. Og gerne flere radikale borgmestre end den ene, der er i dag.

- Der er stadig kommuner, hvor vi ikke har mandat i dag, men hvor der er radikale vælgere og borgere, som gerne vil skabe lokal forandring med en radikal folkevalgt. De skal have en radikal at stemme på. Så vi planlægger at stille op i alle kommuner og håber at komme ind i de fleste, siger Svend Thorhauge.

Ideologi spænder ben

I mange byråd sidder der blot en enkelt eller to radikale om bordet. Sådan er det også i Kalundborg, hvor den ene mand er Ole Glahn, der har været kommunalpolitiker i 34 år.

- Mange opfatter mig som en slags skabs-venstremand. Det er jeg bestemt ikke. Men meget af min indflydelse sker, når jeg snakker med Martin Damm (V) (Kalundborgs borgmester red.). Så behøver jeg ikke gå i avisen med det. Men nogen i partiet synes, vi derfor bliver for usynlige, siger Ole Glahn.

- Der siger jeg: “Vil I ikke hellere have, at vi får noget gennemført, frem for at vi står med en eller anden overskrift i avisen uden at få noget ud af det?”

Ole Glahn har været involveret i politik som byrådsmedlem, amtsrådsmedlem, folketingsmedlem og borgmester i den tidligere Bjergsted Kommune. Han mener, de unge radikale er blevet mere ideologiske, end han selv er.

Han genopstiller ikke til næste valg, og han er en smule bekymret for, om det lykkedes igen at få De Radikale valgt ind i Kalundborg.

- Man opbygger ikke tillid ved at stille op og komme med nogle gode slogans og snakke landspolitik ude lokalt. Man gør det ved, at folk kender en fra foreningslivet, eller at du deltager i alle de arrangementer, der giver respekt. Man skal være synlig og vise, man vil noget i lokalsamfundet, siger den 73-årige lokalpolitiker.

Fortrøstningsfuld

Landsformand Svend Thorhauge er enig i, at det ligger i de radikale gener at søge borgerne og kompromiset mellem de blå og rød partier.

- Lige nu prøver vi at finde ud af, hvilke problemer borgerne har ved at række ud og tale med dem. Corona spænder lidt ben for det, men vi arbejder på nye løsninger på de sociale medier.

Tilbage i Ringsted er Torben Lollike stadig ikke vild med at diskutere valg.

Hvad tænker du så om Sofie Carsten Nielsen som ny politisk leder?

- Jamen, jeg kender hende jo ikke. Helt overordnet synes jeg, Morten Østergaard var dygtig og skarpt, og mit indtryk er, at det er Sofie Carsten Nielsen også. Jeg er fuld af fortrøstning, og der er fuld opbakning fra mig til den nye politiske leder på Christiansborg. Men det havde der været ligegyldig hvem, de havde peget på, siger han.

Demokrati

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet