Isabella Arendt (KD) og Kristian Andersen (KD) gør sig klar til kommunalvalg. Ved folketingsvalget fik partiet 1,7 pct. af stemmerne, og Kristian Andersen var 191 stemmer fra et kredsmandat i Vestjyllands storkreds.
Isabella Arendt (KD) og Kristian Andersen (KD) gør sig klar til kommunalvalg. Ved folketingsvalget fik partiet 1,7 pct. af stemmerne, og Kristian Andersen var 191 stemmer fra et kredsmandat i Vestjyllands storkreds.
Foto: Mads Dalegaard, Ritzau Scanpix

Kristendemokraterne vil have dobbelt så mange byrådsmedlemmer

Partiet forsøger at holde momentum efter et positivt folketingsvalg og et år med medlemsfremgang. Nu vil Isabella Arendt (KD) score flere pladser i byrådene.

optakt til kommunalvalg

Af Christian Olesen | [email protected]

Stemningen er god hos Kristendemokraterne. Nærmest iværksætter-agtig god. For selvom partiet har været ude af Folketinget i 15 år, er de kristne begyndt at vokse i krogene.

For nylig ramte partiet som de første de 20.000 vælgererklæringer, der skal til for at stille op til næste folketingsvalg, og samtidig har nye frivillige kræfter meldt sig på banen i kommuner som Kerteminde, Varde og Ringsted. 

Landsformand Isabella Arendt glæder sig over udviklingen.

- Der popper flere byer op på vores lille danmarkskort i KD. Pludselig sidder der otte aktive folk og siger: ‘Nu skal vi have et mandat i Varde.’ Hvor jeg tænker. ‘Ja, det skal I da!’ Men det var ikke en by, jeg tidligere tænkte, vi havde frivillige i, siger hun.

Støtten begyndte allerede sin tilbagevending ved seneste kommunalvalg, og sidste år kom endnu et boost, da Isabella Arendt tog over for den tidligere formand Stig Grenov, som gik på orlov med stress i sidste års valgkamp til Folketinget. Dengang gav pressen hende tilnavnet ‘Vikaren fra himlen'.

  Vi ser tydeligt den forskel, en kristendemokrat gør. Mange af vores mandater ligger på midten og bliver ofte tungen på vægtskålen for et delt flertal.

I det seneste år har partiet fået 25 pct. flere medlemmer, så man nu ligger på 2.320 partimedlemmer. Og nu er Kristendemokraterne i fuld sving med kommunalvalgsforberedelser, hvortil forventningerne er høje.

- Jeg vil rigtig gerne ramme to pct. af stemmerne på landsplan og så fordoble antallet af mandater. Det, tror jeg, er et realistisk bud, siger Isabella Arendt.

Optimismen har dog forbehold.

- Altså vi skal som minimum beholde de ti mandater, vi har. Det, tror jeg også, lykkes. Nu skal man altid passe på med at sige den slags, men hvis vi følger prognoserne, så gik vi meget frem i 2017, og sidste år gik vi over 100 pct. frem, selvom det selvfølgelig var til folketingsvalg, som ikke tæller én til én ude i kommunerne, siger hun.

Kristendemokraterne mangler stadig at få de sidste kandidater på plads.

- Vi ved ikke, om vi stiller op i alle kommuner endnu, men vi håber. Det gjorde vi ikke sidste gang. Simpelthen fordi vores medlemmer ikke er fordelt helt jævnt ud over alle 98 kommuner. Men vi får stadig flere og flere kommuner på listen, så det er for tidligt at se, hvor vi ender, siger den 27-årige landsformand.

Vestjysk stemmesluger

Én kommune er dog stensikker.

I Ringkøbing-Skjern sidder Kristian Andersen (KD) som 2. viceborgmester og har siddet i byrådet siden 2013. Han var kommunens største stemmesluger i 2017 med 3.618 personlige stemmer - næsten dobbelt så mange som den nuværende borgmester Hans Østergaard (V).

- Vi går også frem i medlemmer her i kommunen. Det er rigtig skønt, siger Kristian Andersen.

Ringkøbing-Skjern har seks kristendemokrater i byrådet, og Kristian Andersen fremhæver tilføjelse af midler på handicap og psykiatriområdet og en kamp for at holde mindre skoler åbne i lokalsamfundene som nogle af partiets resultater.

- Ved sidste kommunalvalg gik vi fra tre til seks mandater. Der tænkte jeg ved mig selv, at vi da ikke kan blive ved med at vækste i antallet af stemmer. Men så kom folketingsvalget, og vi gik frem nationalt. Så jeg tror, det lykkes igen.

KD's byrådsmedlemmer

Finn Andersen - Ringsted

Karlo Brondbjerg - Herning

Bjarne Hartung Kirkegaard - Bornholm

Birgit Jakobsen - Hedensted

Kristian Andersen - Ringkøbing Skjern

Jens Erik Damgaard - Ringkøbing-Skjern

Hans Pedersen - Ringkøbing-Skjern

Hanne Simonsen - Ringkøbing-Skjern

Benjamin Morthorst - Ringkøbing-Skjern

Henrik Andersen - Ringkøbing-Skjern


Derudover er Marianne Karlsmose regionsrådsmedlem i Region Midtjylland 

Politik mangler finpudsning

Isabella Arendt stiller ikke selv op til kommunalvalget.

- Som landsformand skal jeg repræsentere alle vores byrødder og medlemmer i hele landet. Det er storby og udkantsdanmark, Sjælland, Jylland og Fyn ligeligt. Det er svært, hvis jeg lige pludselig står i én by fremfor en anden, siger hun.

I stedet går tiden med at finpudse partiets politik og få samlet sammen på de nuværende byrådsmedlemmers erfaringer og politiske resultater.

- Vi ser tydeligt den forskel, en kristendemokrat gør. Mange af vores mandater ligger på midten og bliver ofte tungen på vægtskålen for et delt flertal. Det giver jo magt og mere indflydelse, end hvis du ligger ude på fløjen, siger Isabella Arendt.

Hun pointerer, at Kristendemokraterne var tæt på at komme ind i flere kommuner sidste gang.

- Vi kører vores kommunalvalgkamp enormt decentralt. Det er nok forkert at sige, at jeg ikke har nogen indflydelse på vores politik det næste års tid, selvfølgelig har jeg det, men i forhold til fx valgforbund, så er det helt op til de lokale at vælge det valgforbund, de indgår i.

Kristiandemokraterne

Kristendemokraterne fik 60.944 stemmer til folketingsvalget (1,7 pct.), men nåede ikke over spærregrænsen.

  Der tænkte jeg ved mig selv, at vi da ikke kan blive ved med at vækste i antallet af stemmer. Men så kom folketingsvalget.

Backuppen var et kredsmandat i Vestjyllands storkreds, og det var da også lige ved, at Kristendemokraterne blev Kristiandemokrater. For Kristian Andersen var blot 191 stemmer fra at sikre sig en plads i Folketinget med et kredsmandatet.

- De der 191 stemmer lå jo desværre ikke glemt i en vindueskarm et eller andet sted, sukker Kristian Andersen i dag.

På trods af nederlaget har han besluttet sig for at genopstille til næste folketingsvalg.

- Vi flyttede så mange stemmer sidste år, og jeg vil nok ærgre mig, hvis jeg trækker mig nu, siger han.

- For der blæser helt andre vinde nu end ved de sidste tre valg, jeg har været med til.

Demokrati

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet