Palmer og flagstænger kan gøre 5G-antenner smukkere
Palmer og flagstænger kan gøre 5G-antenner smukkere
Der er noget befriende over at gå igennem en brostensbelagt gade i en dansk middelalderby som Helsingør. Her mærker man historiens vingesus fra en tid, hvor livet ikke var så teknologipræget som i dag. Men stiller man sig på Axeltorv og kigger op, bliver man hevet ud af illusionen.
På taget af et af torvets gamle bygninger står der nemlig to 2,7 meter høje hvide antenner.
De udsender et rigtigt godt mobilt signal, som Helsingørs borgere får glæde af på deres telefoner. Men antenner er ikke kønne. I december udskiftede TDC og Ericsson de gamle antenner på taget med spritnye 5G antenner.
Alligevel er de ikke blevet kønnere. Og det kan være en spildt mulighed, for den samme udskiftning foretager TDC med alle sine antenner og master i løbet af i år. kommunen.dk sendte TDCs pressefotos fra de nye 5G antenner på Axeltorv til Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur. Her er formand Karen Margrethe Olsen langt fra begejstret.
- Ja, det er jo ikke kønt, og kommunerne skal være bedre til at turde stille krav til, hvor sådan nogle master må placeres. Vi kan se, at i Helsingør er de måske ikke dygtige nok, og det er synd i byer med historiske bykerner og kulturmiljøer, siger hun.
Selve antennerne har samme højde og udseende som de gamle 4G antenner, så det ser umiddelbart ud, som det har gjort de seneste år. Men der kommer sandsynligvis langt flere master og antenner i de kommende år, fordi Danmark overgår til 5G.
For at sikre bedst muligt signal skal antallet af master stige op mod 20 pct. Det betyder langt flere antenner i de gamle bykerner.
Palmer og flagstænger
Men antennerne behøver slet ikke se ud, som de gør normalt, forklarer Karen Margrethe Olsen.
- Jeg var i Senegal for et par år siden ude på en lille ø. Der stod en palme, eller det lignede en palme, for det var egentlig en mobilmast. I Danmark ved jeg, at man også nogle gange tilbyder at lave master i flagstænger. Det er en god måde at gøre det på, siger formanden.
Et godt eksempel på lige netop det står på toppen af Ribe Domkirkes tårn. Her er flagstangen nemlig en mobilmast, som blev sat op tilbage i 2003. Karen Margrethe Olsen fortæller, at det er er sådanne tiltag, som er vigtige, fordi de forhindrer, at det gamle udtryk i historiske bykerner og kulturmiljøer bliver udvisket.
På toppen af den smukke Ribe Domkirke gemmer en mobilmast sig - forklædt som flagstang. Foto: John Garp, Ritzau Scanpix
Der findes også master, der ligner grantræer, og 4G sendere, der er malet, så de matcher murstenene på den væg, de hænger på. Eller antenner forklædt som kunstige skorstene eller skjult i statuer. Flere af dem står rundt omkring i de danske byer.
Det er eksempler, som bør udbredes mere, mener Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur.
- Jeg tænker, at nu må vi have såvel kommuner som udbydere til at komme op på mærkerne og gøre noget, der er bedre. Kommunerne skal være parate til at stille nogle krav til udbyderne om, hvordan masterne placeres, og hvordan de ser ud, siger Karen Margrethe Olsen.
Master og antenner er dog ikke et område, foreningen er specielt opmærksom på lige nu, fortæller hun.
- Men selvfølgelig skal kommunerne være opmærksomme på området, for det kan komme til at skæmme kulturmiljøerne.
Vi venter på æblet
Der går stadig et år eller to, før 5G for alvor bliver standard. For mens netværksteknologien er ved at være klar, og TDC og Ericsson er i gang med at rulle den ud i hele landet, så er telefonerne det ikke endnu.
Der findes flere telefoner med 5G, men det er som regel de dyreste af slagsen og indtil videre kun Android. TDC regner derfor med, at udviklingen først tager fart, når Apple melder sig på banen med en 5G iPhone, hvilket meget vel kan ske til efteråret.
I mellemtiden vil der være mindre driftsforstyrrelser, efterhånden som de gamle antenner skiftes ud. TDC tager løbende ud og taler med borgmestre og kommuner om, hvilke muligheder teknologien har. Andre teleudbydere arbejder også på at udrulle 5G.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.