Coronakrisen har givet en lav oliepris, som kan mærkes i Esbjerg.
Coronakrisen har givet en lav oliepris, som kan mærkes i Esbjerg.
John Randeris, Ritzau Scanpix

Når Kina nyser, bliver Esbjerg forkølet

Offshore-industrien er hårdt ramt af coronakrisen, og det mærkes i Esbjerg Kommune, hvor mere end hvert femte job er knyttet til branchen. Krisen rammer dog ikke kun negativt, men åbner også nye muligheder.

corona-virkeligheder

Af Emil Staulund Larsen | [email protected]

Mens coronapandemien har ramt Danmark og resten af verden, har den trukket en oliekrise med sig. For mens corona har lukket grænserne og fået flyene til at blive på jorden, er behovet for brændstof faldet brat og har sendt oliepriserne på rutschetur. 

Ved årsskiftet lå prisen for en tønde nordsøolie på 450 kr., men i april var den nede og koste bare 130 kr. For den amerikanske råolie var prisen sågar negativ en kort periode, da producenterne simpelthen ikke kunne komme af med deres olie, mens verdens lagre allerede er fyldt op. Når prisen for olie er så lav, som den har været i år, er forretningen ikke længere rentabel for en række selskaber, og de må derfor skære i udgifter, udskyde projekter og afbryde kontrakter. 

  Vi er ramt af en perfekt storm

Det er en krise, som man kan se i Esbjerg, hvor borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) kalder situationen for ‘en perfekt storm’. 

- Vi er ramt af mange af de samme udfordringer som mange andre kommuner, og så har vi oven i det rigtig mange job i olie- og gassektoren, som har det meget svært, siger Jesper Frost Rasmussen. 

At Esbjerg er Danmarks offshore-hovedstad er nok svært at bestride, hvor 10.000 af kommunens godt 45.000 arbejdspladser på den ene eller anden måde er tilknyttet olie- og gasbranchen. Men selvom branchen har været hårdt ramt, har fyringer endnu ikke ramt Esbjerg i sådan en grad, som man kunne frygte. Siden 8. marts er ledigheden er steget med 33,5 pct., hvilket er lavere end landsgennemsnittet på 38,4 pct. 

- Det er en sektor, der arbejder langsigtet, så vi har ikke set massefyringer, men hvis de lave priser fortsætter, bliver det ret alvorligt inden længe, Jesper Frost Rasmussen. 

Tid til renovering og omstilling

Intet er dog som bekendt så skidt, at det ikke er godt for noget. Så mens coronakrisen har tvunget olierigge mod havn, finder andre sektorer måder at skabe jobs. 

- Flere har spurgt om plads til at få deres rigs i havnen. Den del er jo skidt for sektoren, men det er godt for havnen og godt for den lokale beskæftigelse, for så er det, at man bruger en krisetid på at få renoveret nogle rigge, og det skaber andre arbejdspladser, siger Jesper Frost Rasmussen med en handelsmands optimisme. 

Mange politikere og interesseorganisationer har desuden argumenteret for, at Danmark skulle udnytte krisen til en grøn genstart med særligt fokus på klimaet. Det vil ikke være første gang, at Esbjerg har udnyttet krisetider til at se fremad. 

- Vi er i gang med en transformation fra fossile brændstoffer til vedvarende energi. Sidste gang der var krise i branchen for år tilbage, var der flere virksomheder, som skiftede deres fokus fra udelukkende olie og gas til også at inkludere vind, siger Jesper Frost Rasmussen, som dog understreger, at der også fremover vil være brug for olie- og gas, selvom branchen er i økonomisk og politisk modvind. 

- Krisen kan godt booste investeringer i grønne løsninger, men vi har stadig brug for olie- og gas i mindst de kommende 30 år i Danmark og Europa. 

Lys fremtid trods krusninger i overfladen

Det er en talemåde, at når Kina nyser, bliver verden forkølet. At talemåden i dag kan tolkes så bogstaveligt, var nok ikke tiltænkt. Men det er klart, at Esbjerg står midt i en oliekrise, der blev sat i gang af covid-19, og forværret af storpolitisk priskrig mellem Saudi-Arabien, Rusland og USA. Konsekvenserne kommer til Esbjerg, hvor man snart kommer til at kunne se olierigge tårne op i havnen. 

For et år siden udtalte Jesper Frost Rasmussen til JydskeVestkysten, at fremtiden så lys ud for Esbjergs offshore-virksomheder. Det er dog nok de færreste, der kunne have forudset en krise, der ville vende oliepriser på hovedet og lukke landegrænser i det meste af verden. 

- Der er krusninger på overfladen i sådan en krisetid, men hvis man tager det lange lys på, så synes jeg, at fremtiden stadig ser lys ud. Det kræver dog, at vi lagt låg på de der politiske udmeldinger om, at vi bare skal lukke ned for de danske aktiviteter i olie- og gassektoren. De meldinger er kun med til at skabe usikkerhed. 

Vil du gerne læse mere om offshorebranchen? Så følg med på vores nye søstermedie DK-Havenergi.dk.

Arbejdsmarked

Energi & forsyning

Tilmeld dig nyhedsbrevet