Godt 27 pct. af de offentligt ansatte vurderer, at de minimum en time om ugen sidder i møder, der overhovedet ikke bidrager til, at de løser opgaverne bedre, viser undersøgelsen fra Voxmeter og konsulenthuset ballisager.
Godt 27 pct. af de offentligt ansatte vurderer, at de minimum en time om ugen sidder i møder, der overhovedet ikke bidrager til, at de løser opgaverne bedre, viser undersøgelsen fra Voxmeter og konsulenthuset ballisager.
Foto: Image 100, Ritzau Scanpix

Få styr på det

Job indenfor det offentlige er attraktive, men de ansatte synes selv, de bruger for lang tid på møder uden mening, skriver Morten Ballisager, direktør i Konsulenthuset Ballisager

spild af tid

De offentlige arbejdspladser er bedre end deres rygte. Der er i hvert fald lige så stor jobtrivsel blandt offentligt ansatte som blandt privat ansatte. Det viser den store kandidatanalyse, som vi ( Konsulenthuset Ballisager red.) netop har udgivet sammen med Voxmeter. Offentligt ansatte motiveres lidt mere af at gøre en samfundsmæssig forskel mens privatansatte motiveres lidt mere af, at de selv bliver dygtigere. Det er sundt, at arbejdsmarkedet har to ligeværdige 'konkurrenter' med forskellige forcer.

Dårlig ledelse

Men går man tallene igennem med en tættekam, så er der nogle områder, hvor det faktisk ikke går alt for godt i den offentlige sektor – som arbejdsplads.

  Udefra kan jeg undre mig. Hvorfor pokker kan den offentlige sektor ikke få styr på sin lederudfordring? Og hvordan er det egentlig, at man rekrutterer ledere i den offentlige sektor?

For det første får de offentlige ledere kritik i kandidatanalysen. Og kritikken går på, at offentlige ledere er mistillidsfulde, fagligt inkompetente og uden blik for det hele menneske bag medarbejderen. Det er altså en kras kritik, som bør bekymre. Særligt i tider, hvor bekymrende plejehjemssager buldrer henover primetime tv-dækning.

Udefra kan jeg undre mig. Hvorfor pokker kan den offentlige sektor ikke få styr på sin lederudfordring? Og hvordan er det egentlig, at man rekrutterer ledere i den offentlige sektor? Er der er en høj standard for disse processer? Eller anses det for venstrehåndsarbejde? Jeg får desværre den mistanke, når jeg ser på tallene.

Få styr på det

For det andet er der for mange nyttesløse møder i den offentlige sektor. Godt 27 pct. af de offentligt ansatte vurderer, at de minimum en time om ugen sidder i møder, der overhovedet ikke bidrager til, at de løser opgaverne bedre. Se så at få luget ud i de overflødige møder. Det kan gøres helt enkelt ved at spørge medarbejderne om deres behov for møder og mødeindhold. Det vil også kunne luge ud i det lidt større stress-problem, der florerer i den offentlige sektor. Mere skal der ikke til.

Set med arbejdspladsbriller: Den offentlige sektor har intet at skamme sig over. Der er trivsel og mening på de offentlige arbejdspladser. Men der er altså også en møde- og lederudfordring, som på den lidt længere bane kan blive kritisk, hvis ikke den håndteres. Og som samfund har vi dårligt råd til at udvikle en offentlig sektor, der ikke er arbejdsplads-attraktiv. Så en venlig anmodning udefra: Få styr på det.

 

 

Kronik

Tema: Synspunkt

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet