Kommunaldirektør Stine Johansen har inviteret både sit kommunale og private netværk til releasekoncert på Den Sorte Diamant for sin nye cd, som sætter spørgsmålstegn ved, om man kun må være rationel på jobbet og emotionel hjemme.
Kommunaldirektør Stine Johansen har inviteret både sit kommunale og private netværk til releasekoncert på Den Sorte Diamant for sin nye cd, som sætter spørgsmålstegn ved, om man kun må være rationel på jobbet og emotionel hjemme.
Foto: Stine Harden

Syngende kommunaldirektør: Der skal være plads til følelser på jobbet

Stine Johansen, kommunaldirektør i Helsingør, har noget på hjerte, og i stedet for at skrive debatindlæg eller holde foredrag har hun sat musik og lyrik til sine tanker.

menneskelighed

Af Maria Steno | [email protected]

- Hvis ikke vi bruger os selv og er os selv, kan vi ikke få andre mennesker med os, siger Stine Johansen. 

- Vi er hele mennesker, og vores hjerter holder ikke op med at slå, fordi vi træder ind på arbejdspladsen. I professionalismens navn viser vi det bare ikke altid, men vi er så meget mere end vores arbejde og titel. Det vil jeg gerne være med til at vise, også de mere sårbare sider.

Stine Johansen skiller sig allerede ud i det kommunale landskab, inden hendes musik udkommer denne uge. Hun er en af få kvindelige topdirektører. Hun har ikke klatret ad karrierestigen i nabokommunerne, men har en baggrund fra den private sektor og Grønland. Hendes nærværende ledelsesstil er kendt og anerkendt langt uden for Helsingør Kommune bl.a. med en nominering til årets leder i 2016 – som den første og hidtil eneste kommunaldirektør.

Det handler om mennesker
Første gang jeg selv hilser på Stine Johansen, får vi ikke ordentlig fat i hinandens hænder, og så er det en ommer. Stine vil tæt på de mennesker, hun møder.

- Min allerstørste interesse og hobby, det er ikke musik, det er mennesker, forklarer hun.

- Jeg synes, mennesker er så spændende. Jeg er nysgerrig af natur på, hvem folk er, hvad der driver dem, hvad det er, de vil, hvorfor de tænker, som de gør. Den nysgerrighed bruger jeg meget som leder, jeg prøver at forstå, hvordan jeg bedst kan hjælpe andre i at lykkes med det, der er vigtigt for dem. Alt handler om den menneskelige relation for mig.

Om ‘Professional Behavior’

- Albummet er et akustisk melodiøst univers bestående af cello, klaver og vokal. Sangene er skrevet i en klassisk pop-komposition med et tydeligt klassisk islæt.

- Musikere: Stine Johansen, komponist, lyrik, vokal og tromme, Soma Allpass, cello, og Lars Fiil Fredslund, klaver.

- Albummet udkommer 7. februar med en releasekoncert på Den Sorte Diamant.

Hør eksempler på numrene her:

 

Lærte ledelse i Grønland
Det blev især tydeligt for Stine Johansen, da hun var fungerende kommunaldirektør i en af verdens største kommuner, Sermersooq i Grønland, der blandt andet omfatter hovedstaden Nuuk. Her var de geografiske afstande enorme, kulturforskellene store og midlerne små.

- Du kan simpelthen ikke diktere eller strukturere dig ud af nogen organisatoriske udfordringer. Du skal hele tiden tænke nyt og kreativt, og hvis du vil skabe nogen som helst resultater, så handler det om at få mennesker med. På en ægte måde, ikke en manipulerende måde, men en ægte måde. Det så jeg i Grønland, men jeg har set det igen og igen i mit ledelsesliv. Du skal være dig selv.

Frem i forgrunden
Stine Johansen er træt af forestillingen om, at vi kun kan være rationelle på jobbet og emotionelle hjemme. Det passer hverken i Grønland eller i Danmark. Derfor er der behov for at ændre opfattelsen af professionel adfærd, og hun synes, der er en positiv bevægelse i gang.

- Det er ikke mange år siden, offentlige ledere levede i baggrunden med minimal interesse for deres rolle og værdier. Det billede er under forandring bl.a. på grund af ledelseskommissionen, som har gjort politikerne mere bevidste om hele ledelsesaspektet, og hvad det betyder for den offentlige sektor.  

  Min musikalske drift er stærkere end min angst for ikke at være god nok.

Stine Johansen er selv blevet en del af en ny generation af kommunale ledere. Det værste, hun kan forestille sig, er at rende rundt på rådhuset hele ugen med en mappe med økonomiudvalgets dagsordener under armen og en lommeregner. Det ville ikke virke. Hun vil ud og mærke pulsen i organisationen, se folk i øjnene og tale med dem.

Hun oplever også, at der bliver efterspurgt noget andet og mere end for fem-ti år siden af de kommunale ledere. Kravene og holdningen ændrer sig. I dag er det ifølge Stine Johansen stadig vigtigt, men ikke nok at kunne lukke et budget og stå for driften som kommunaldirektør - der er kommet mere fokus på, at ledelsen skal repræsentere kommunen og kommunens visioner og værdier både indadtil og udadtil.

Klar rollefordeling
Hendes eget byråd og organisation efterspørger også en kommunaldirektør, der er synlig, og som gør kommunen synlig på nye arenaer. 

Det betyder ikke, at hun skal tage det første spadestik, og hun sniger sig ofte ud af billedet, når pressen tager fotos fra en lokal begivenhed i Helsingør. Det er politikernes domæne, ligesom det er politikerne, der skal tage debatten med borgerne på Facebook om de lokale beslutninger. Men hun skal dele kommunens erfaringer og være med til at skabe begejstring omkring kommunen.

Så Stine Johansen er især synlig blandt mennesker, så de oplever nærvær og tilstedeværelse både internt i kommunen og udenfor kommunen. Hun bruger for eksempel en del tid på at holde oplæg på konferencer for at repræsentere kommunen, og hun deltager gerne i faglige råd og udvalg. Det ser hun som en væsentlig del af sit arbejde som en offentlig person, der altid skal og vil blive forbundet med Helsingør Kommune.

Stine Johansen har udtænkt mange af numrene på sit nye album på Helsingør-motorvejen på vej på arbejde. Foto: Stine Harden

 

Følger glæden
Derfor er det også langt ud over det sædvanlige, at hun nu vover at udgive en cd med sange fra arbejdslivet – ikke som kommunaldirektør, men som Stine Johansen. Det er hende selv, der bruger udtrykket ‘vover’, fordi hun træder ind på en helt anden arena og samtidig åbner for en sårbarhed ved at vise en anden side af sin personlighed offentligt. Det giver mening for hende, fordi hun dermed også gennem sit eget eksempel er med til at udfordre normerne for professionel adfærd.

Stine Johansen forklarer:

- Jeg har tænkt rigtig meget over det i lang tid… Jeg vil ikke lade være med at udgive musik, fordi jeg er kommunaldirektør og har en titel. Det er netop et eksempel på en begrænsning i opfattelsen af professionel adfærd, jeg vil gøre op med. Musik gør mig glad og inspirerer mig, og jeg har lyst til at dele min musik og mine budskaber med andre mennesker. Så det gør jeg. Min musikalske drift er stærkere end min angst for ikke at være god nok.

For enden af motorvejen
Så usikkerheden har Stine Johansen forsøgt at lægge til side, især fordi hendes vilkår for at lave musik er så anderledes end professionelle musikeres.

  Jeg vil ikke lade være med at udgive musik, fordi jeg er kommunaldirektør og har en titel. Det er netop et eksempel på en begrænsning i opfattelsen af professionel adfærd, jeg vil gøre op med. 

Mange af Stine Johansens værker er skrevet på Helsingør-motorvejen på vej til kontoret og indsunget på Scandlines parkeringsplads ved færgehavnen, inden hun har præsenteret dem for sit band, og de bedste værker er udvalgt og produceret til den cd, som udkommer i denne uge.

Lyrikken kredser om arbejdslivet og vores forventninger til professionel adfærd, men sangene handler ikke konkret om arbejdet som kommunaldirektør eller Helsingør kommune.  Stine Johansen har f.eks. skrevet en sang om, hvad det gør ved os, når vi arbejder for meget, og arbejdet tager over.

- Det oplever både djøf’ere og sosu-assistenter, og min musik er for alle, siger hun.

Derfor har Stine Johansen inviteret hele sit netværk til den store releasekoncert i Den Sorte Diamant - både politikere, kolleger og samarbejdspartnere fra Helsingør Kommune, netværk fra det kommunale Danmark og private venner, hun kender fra musikken. Alle er velkomne.

- Nu gør jeg det, og så vil jeg også gøre det ordentligt. De kommer til at se mig på en helt ny måde, og jeg glæder mig helt vildt, slutter Stine Johansen, og hendes glæde smitter.

‘Professional behavior’

Hearts don't stop beating 

lungs don’t stop breathing 

love don’t stop exciting 

when we go working 

--- 

How can it be wrong

for love to belong

In working life too

and how can I

put love aside

to adhere to the rules of

Professional behavior 

---

Love’s nature is extensive 

Grander than desires 

Neglecting the superior 

ties of humans 

- such a waste 

---

Have to be objective and untouchable 

Judgements must be incorruptible 

The interests of the organization are imperative 

 So, no place for love.

Lyrik og musik af Stine Johansen

 

Kultur

Organisation & ledelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet