Coronaen lukker butikker og virksomheder, og hvis det udvikler sig til en økonomisk og beskæftigelsesmæssig krise, vil det ændre dagsordenen for kommunalvalget, vurderer kommunalforsker.
Coronaen lukker butikker og virksomheder, og hvis det udvikler sig til en økonomisk og beskæftigelsesmæssig krise, vil det ændre dagsordenen for kommunalvalget, vurderer kommunalforsker.
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Coronakrisen kan ændre valgkampens dagsorden

Hvis coronakrisen fører til en omfattende økonomisk krise, kan det markant ændre dagsordenen for kommunalvalget, vurderer valgforsker. For normalt vil ældre og skoler ligge øverst blandt valgkampens emner, men i krisetider vil vælgerne snakke økonomi.

KV21

Af Bruno Ingemann | [email protected]

Kommunalvalg handler typisk om skoler, daginstitutioner og ældre, men der er en klar undtagelse under økonomiske kriser. Her bliver arbejdspladser og lokal vækst en klar nummer et.

Det fortæller Roger Buch, cand.scient.-pol og forskningslektor i samfundsvidenskab ved Danmarks Medie og Journalisthøjskole. Han har set på de dominerende temaer ved valgene i 2013 og 2017 og forventninger til den kommende valgkamp:

- I 2013 satte borgerne den økonomiske krise på førstepladsen blandt de vigtigste emner, mens det i 2017 slet ikke var på listen.

Normalt handler den kommunale valgkamp om det, kommunerne laver, og de store områder dominerer. Det er områder med mange penge og mange ansatte eller, hvor mange borgere er brugere. Det betyder, at det er skoler, daginstitutioner og ældreområderne, der dominerer valgkampens emner, for her er både mange penge og forholdsvis mange borgere, som er i kontakt med kommunen.

 Selvom sandheden er, at kommunerne kun i meget ringe omfang kan påvirke arbejdsløshed, så vil borgerne prioritere det, og kommunalpolitikerne vil tale om det.

Roger Buch peger på undersøgelse fra i år blandt kommunalpolitikere:

- Fokuspunkterne er de store områder, skole, børnepasning og ældre, men klima og miljø står også højt. Det skyldes uden tvivl folketingsvalget i 2019, som er blevet kaldt klimavalget. Det har kommunalpolitikerne tydeligvis noteret sig. Men kommunerne står også midt i klimatilpasningen af deres egne veje, vådområder og kloakker, den kommunale bilpark, kommunens bygninger, energiforsyning osv. Så prioriteringen af klima er ikke blot taktik overfor vælgeren, men også en afspejling af den kommunale klimaindsats.

Økonomien kan vælte alt

Men alt dette kan blive skubbet væk af de økonomiske senfølger af coronapandemien, vurderer han.

 -Successen med at begrænse smitten i Danmark og de omfattende hjælpepakker har indtil nu taget toppen af de økonomiske effekter af pandemien.Trods det ligger både beskæftigelses- og arbejdsløshedstal stadig 30.000-40.000 dårligere end før corona-nedlukningen.

- Med udfasningen af hjælpepakkerne i 2021 og med den globale økonomiske udvikling er der en oplagt fare for en europæisk og dansk økonomisk krise i 2021. Sker det, vil jobskabelse skubbe alle andre emner ned ad dagsordenen. Og selvom sandheden er, at kommunerne kun i meget ringe omfang kan påvirke arbejdsløshed, så vil borgerne prioritere det, og kommunalpolitikerne vil tale om det, siger Roger Buch.

 

Arbejdsmarked

Demokrati

Økonomi

Tema: KV21

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet